A fogyással kapcsolatos tévhitek

Avagy miért nem hiszünk a tudománynak?

A fogyással kapcsolatos tévhitek

Avagy miért nem hiszünk a tudománynak?

E havi témánk örömére – ami az ételek – megszólalt bennem a dietetikus, mivel számtalan kérdés ütötte fel a fejét, amikről úgy gondoltam érdemes szót ejteni. Többek között arról is, miért nem hiszünk a tudománynak.

Kezdjük a média és a paradigmák örökös harcával. A social médiának, a reklámoknak, na meg persze a pár hétvégés szakember képzéseknek köszönhetően már nem sokakat érdekel, mi zajlik valójában a testünkben. Akaratlanul is szembe találjuk magunkat ilyen olyan tézisekkel, szuper átváltozást garantáló fotókkal, híres reklámarcokkal, akikben megbízunk, mert olyan boldognak tűnnek, szépek és vékonyak nulla narancsbőrrel. Ilyenkor arra gondolunk: „Én miért ne lehetnék ilyen?” Ráadásul épp akció is van… Máris belesétáltunk a csapdába, ami sokakat áldozatul ejt.

Megtalálható a piacon számtalan fogyást ígérő termék, melyek pár hét alatt jó néhány kilótól szabadítanak meg. Gyorsítják az anyagcserét, növelik a zsír lebontást a benne lévő anyagoknak köszönhetően, amik lehetnek gyógynövények, de a szervezetre igen káros anyagok is. Semmi mást nem kell tenni, csak bevenni a tablettát és úgy fogunk kinézni, mint a topmodell a képen, aki feltételezhetően edzett és odafigyelt a táplálkozására.

Azért érezzük ennek az ellentmondásosságát, nemde? Pláne, ha a csodaszert fogyasztó illető egyéb betegséggel is küzd. Hány orvos vagy dietetikus ajánlaná ezek használatát? Pedig – hozzáteszem -, igen jó bizniszt lehetne vele csinálni. Ide tartoznak még az egyéb diétaformák, mint például a tojásdiéta vagy a ketogén változatok. Utóbbinál különös fontossággal említendők a diétahibák, melyek az ismeretek hiányaiból adódnak. Többnyire ezen diétaváltozatok mellé drága termékek forgalmazása is társul, melyek kedvezményes áron beszerezhetők. 

Hoztam Nektek pár tévhitet, melyeket el is oszlatok. Attól, hogy magunktól laktóz- és/vagy gluténmentesen kezdünk el táplálkozni, még nem leszünk egészségesebbek. A laktóz egy bontóenzim, melynek hiánya következtében a szervezet nem tudja feldolgozni a tejcukrot. Ám, ha ezt anélkül, hogy ilyen problémánk lenne, megvonjuk, a végén mi is intoleránssá válhatunk, mivel szervezetünk úgy értelmezi erre az enzimre már nincs szükség. Ezután, teljes joggal emelhetjük le a polcról a drágább, mentes termékeket. A gluténmentes változatok pedig annyiban különböznek, hogy zsírtartalmuk magasabb. Így csak azok számára előnyös, akik a gluténra érzékenyek.

Háromszoros árukról nem is beszélve. Végezetül, a szénhidrát nem ördögtől való. Szükségünk van rá szervezetünk optimális működéséhez, persze nem mindegy milyen mennyiségben, formában és időben fogyasztjuk, de semmiképp se vegyük el magunktól.

Vannak kutatott és bizonyított tények, melyeket el kell fogadnunk, mert nem tehetünk ellenük semmit és nem tudjuk az ellenkezőjét megmagyarázni. Tudatosítsuk magunkban, ha hosszú távú és maradandó változást szeretnénk elérni azért tenni kell, többet annál, minthogy kinyitjuk a pénztárcánkat a csoda reményében, vagy sanyargatjuk magunkat. Biztosan találunk olyan szakembert, aki ebben támogat minket, ha eddig esetleg valamit rosszul csináltunk vagy nem figyeltünk oda eléggé. Továbbá akkor is, ha csupán hiteles forrásból szeretnénk tájékozódni. 

Téma szakértő és a cikket írta:
Kovács Viktória
dietetikus
képek: Pixabax.com, stock.adobe.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük