Kutyával a közlekedés

Avagy tömegközlekedés a kutyánkkal

Manapság már a napi rutinok közé tartozik, hogy a kutyánkkal indulunk útnak.

Legyen az egy kirándulás, egy állatorvosi látogatás céljából vagy épp a munkahelyünkre kísér el minket a kedvencünk, vagy bármi más okból kifolyólag kell igénybe vennünk a tömegközlekedési eszközöket, a cél minden esetben ugyan az.

Felkészülten, a szabályokat betartva, kényelmesen tudjunk utazni kutyánkkal. A járművekhez történő szoktatást időben kezdjük el és addig ismételjük, míg a kutya nyugodtan nem viselkedik. 

Eleinte csak rövidebb távokra induljunk el velük majd fokozatosan növeljük a távolságot. Hagyjuk, hogy kutyánk felszállás előtt elvégezze dolgát, de minden esetben legyen nálunk törlőpapír, zacskó stb. arra az esetre, ha kutyánk mégis a járműbe piszkítana.

Minden esetben takarítsunk fel utána!

Minden elindulás alkalmával vegyük magunkhoz a kutya érvényes oltási könyvét mert azt kérés esetén a szolgálatban lévő személyzetnek be kell tudnunk mutatni!

Akkor most nézzük meg a BKK által előírt kutyák szállítására vonatkozó előírásokat. – egy utas csak egy kutyával utazhat. Az utasnak és a kutyának is rendelkeznie kell teljes árú, az adott vonalon és járaton használható jeggyel. – minden járművőn annyi kutya szállítható ahány ajtaja van. (egy járaton egy időben) – élő állat a kézipoggyász méretét meg nem haladó, állatok szállítására alkalmas, zárt szállítóeszközben díjmentesen szállítható, amely biztosítja, hogy az élő állat az utazás során nem szabadul ki, illetve az utazók ruházata, poggyásza vagy a jármű nem szennyeződik be.

Díjmentesen utazhatnak a rendőrségi szolgálati kutyák, és a megkülönböztető jelzéssel ellátott vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző és személyi segítő kutyák. – kutya a fajtájától, méretétől, korától függetlenül csak úgy szállítható, ha póráz, felcsatolt szájkosár van rajta. („halti” néven ismert szájszíj nem elfogadott)

A HÉV teljes vonalán egy darab vonaljegy szükséges, nem kell kiegészítő jegyet vásárolni.

HAJÓ : teljes árú hajó vonaljegyet hétvégén, illetve munkanapokon külön Budapest – jegyet vásárolhatunk részükre.

MÁV: a vasúti társaságok élő állat-viteldíjat szabnak ki a megtett távolság függvényében, függetlenül a kutya méretétől és fajtájától. A vonaton csak a 2. Osztályú személykocsikban engedélyezett a kutyák szállítása. Az 1. Osztályú kocsikban és az étkezőkocsikba nem lehet kutyát bevinni. Kivétel a jelzéssel ellátott kísérő kutya, illetve a rendőrségi szolgálati kutya.

Egy utas legfeljebb 2 kutyával utazhat. A fülkés kocsikban csak a többi utas beleegyezésével utazhatunk, ha a kutya testsúlya nem haladja meg a 20 kg-ot. Ha az utasok nem járulnak hozzá, hogy a kutya is a fülkében utazzon velünk vagy a kutya tömege meghaladja a 20 kg-ot a jármű peronján (ajtónál lévő terület a vasúti kocsiban) kell elhelyezkednünk.

InterCity, EuroCity, EuroNight, vonatokon kizárólag kézipoggyász méret 30x50x80 meg nem haladó zárt szállítóeszközben utazhat kutya. Nagytestű kutya sajnos nem utazhat pót-és helyjegyköteles vonaton. Ebben az esetben más típusú vonatokat kell igénybe vennünk. (Személy, sebes, zónázó vonatokat) Bármelyik eszközt is vesszük igénybe, minden esetben a kutyát szállító utas felel az állatok egymást, illetve a többi utast ne zavarják vagy veszélyeztessék.

Mozgólépcső! A kutyák számára az elsődleges balesetforrás. A szerkezet becsípheti az állat lábát, karmát, talppárnáit, komoly sérüléseket okozva. Ezért minden alkalommal a kutya biztonsága érdekében vegyük ölbe, és kézben szállítsuk. Nagyobb testű, nehezebb kutyáknál használjuk a rendelkezésre álló lifteket. Vagy kérjük az állomáson dolgozó személyzet segítségét, engedélyét egy tartalékban lévő, nem mozgó lépcső használatához.

Írta:

Andrejkovics Renáta - kutyakozmetikus

Reni kutyakozmetika

képek: stock.adobe.com, pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük