Mi szükséges ahhoz, hogy értékes és jó gazdik legyünk

Avagy hasznos tippek és tanácsok, hogy kedvencünk egészséges, boldog, hosszú életet élhessen.

Mi szükséges ahhoz, hogy értékes és jó gazdik legyünk

Nagyon hasznos tippek és tanácsok, hogy kedvencünk egészséges, boldog, hosszú életet élhessen.

Lelkiismeretes gondozással, rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel legyünk kedvencünk felé!

Ami meghatározza mindennapi életünket, az a táplálkozás és a testmozgás. Ez pontosan ugyan így van a kutyánk esetében is.

Kutyánkat is tápláljuk kiváló minőségű eledellel. Cserébe házi kedvencünknek fényes bundája, egészséges bőre, és csillogó szemei lesznek amivel meghálálja törődésünket felé. A megfelelő táplálék elősegíti a kedvencünk immunrendszerének megerősítését, rendben tartja bélrendszerének egészségét.

Hozzájárul az ízületek és izmok egészséges működéséhez, mentális élességéhez.

5 alapvető tápanyag amire szükségük van:

-fehérjék

-zsírok

-szénhidrátok

-ásványi anyagok

-vitaminok

Ezeket mindenféleképpen tartalmaznia kell a tápláléknak, mivel ezek vesznek részt a szervezet összes alapvető funkciójában.

A vitaminok és táplálék kiegészítők jó alternatívák azok számára akik nem táppal etetnek. Illetve például ha a kutyánk vemhes, vedlési időszakban van, műtét után épül fel. A legtöbb kutya számára hasznosak az emésztőenzimek és a probiotikumok. Például ha kutyánknak ételérzékenysége van, Dunában való úszás, ivás után kapott fertőzés stb. Ha a kutya idősödik kb 7 éves kortól előfordulhatnak ízületi fájdalmak, gyulladás, akkor ajánlott ízület védőket adni. Pl. Cápaporc, zöld kagyló kivonat, kollagént és glükozamint adni.

Figyelni kell a testsúly optimálisan tartására.

A túlsúly esetén számtalan egészségügyi probléma fenyegeti kutyánkat. Az elhízás, a kutyák körében jelenleg az első számú táplálkozási probléma. Akár évekkel is megrövidítheti a kutya élettartamát. Előjöhetnek ízületi megbetegedések, szív- és cukorbetegség is. Egyes kutya eledeleket túlsúlyos kutyák számára fejlesztettek ki. Illetve idősödő, hízásra hajlamos, ivartalanítot kutyák számára jelenthet megoldást.

Rendszeres testmozgás csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot. Segíti a kutya normál testsúlyának és izomtömegének fenntartását, hozzájárul a szív-és érrendszer egészségéhez, és boldoggá teszi a kutyát. A séta a legtöbb kutyának a legmegfelelőbb testmozgás. Az elhízott kutya kezdetben nem fog érdeklődni a testmozgás iránt mert fárasztó lesz számára, de megfelelő motivációval, biztatással és alacsony kalória tartalmú jutalomfalatokkal hamar meghozhatjuk a kedvét.

Tartsuk tisztán a fogait és legyen rendszeres része életünknek a kutya száj higiéniájának rendben tartása. A kutyák körében gyakoriak a fogbetegségek és a szájüregi problémák. Ezek fájdalmat okoznak, megnehezítik a táplálkozást a kutya számára. Ha nem kezelik a szájüregi elváltozásokat akár szív- és vesebetegséghez is vezethet.

A nedves táplálékkal való etetésnél még fokozottabban halmozódhatnak fel a fogakon a lepedékek mint a hagyományos száraz étel esetében. Állatorvosi patikában beszerezhetőek fog és szájüreg ápolásához megfelelő eszközök és szerek. Rendszeresen adjunk kutyánknak fogtisztításra alkalmas rágószalagokat, fogtisztító játékokat. 

Téma szakértő és a cikket írta:

Andrejkovics Renáta

kutyakozmetikus

https://renikutyakozmetika.hu

Képek:

freepik.com EPS vektorok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük