Jelentősen szigorodó KATA szabályozás 2021-től

Avagy még több kényszer vállalkozás?

Sajnos a 2021. évi adó változások miatt sok KATA vállalkozásnak lesz szakítás ezzel az adózási formával.

Az évek óta működő KATA rendszerben a vállalkozó kiállította a havi pár számláját, befizette az 25-50-75 ezer forint adót a NAV felé, és ha tételes KATA-t választott akkor az éves 50 ezer forint iparűzési adót, és ezzel minden le volt tudva.

Persze figyelni kellett az éves keretet, de még így sokan maradtak a KATA-s vállalkozásnál.

Sajnos azt tapasztalom és rengeteg kérdés, telefonhívás érkezik arra vonatkozóan, hogy mit tegyen a vállalkozó, hisz a megbízó a 2021 évi 40%-os szabály miatt nem szerződik KATA-s vállalkozással.

Ha pedig külföldi céggel szerződik a KATA-s, akkor neki kell ezt a 40% adót megfizetni. Ha csak 1-2 üzleti partnerrel van szerződésed egész évben és túlléped a 3 millió forint értékhatárt, akkor sajnos azt kell mondanom, hogy fájdalmas búcsú a KATA-tól.

Na de akkor hogyan tovább? – teszik fel sokan a kérdést

KATA-s Bt és KATA-s egyéni vállalkozó együttesen nem lehetsz, hisz ez a világ is megszűnt.

Marad az egyéni vállalkozás, vagy a leginkább választott jogi személyiségű gazdálkodó társaságok (pl: Kft.) Sok vállalkozó azzal keres meg, hogy nem tudok 2021-től KATA-s lenni, szeretnék Kft-t alapítani és minden megy tovább.

STOP!

Eddig rendben szoktam mondani, de tisztába van azzal a ténnyel, hogy a Kft-ben szerzett jövedelem nem kivehető adózás nélkül? Sok esetben azt kapom vissza – na de miért?

KATÁS-ként egyszerű volt , mert a megszerzett bevételből megfizetésre került a havi 25-50-75 ezer forint KATA, a megmaradó pénz a tiéd volt. Ha céget alapítasz, annak pénze, és bevétele nem a tiéd.

Azt, hogy adó szempontból hogyan jársz a legjobban, a következő tényezők határozzák meg:

–  mennyi lesz vállalkozásod várható árbevétele?
– havonta mennyi elszámolható költséged keletkezik?
– főállásban vállalkozol, vagy munka mellett, másodállásban (kiegészítő
tevékenységként)?
– év végén tervezel-e osztalékot felvenni?    

Ezeket a tényezőket kérdezzük meg az ügyféltől.

Továbbá ha eddig valaki fő állású KATA-s volt, megfizette az 50-75 ezer forintot, a cégben társas vállalkozóként teljes járulék fizetési kötelezettség keletkezik. (persze munkaviszony is szóba jöhet).

A KATA-s vállalkozásod mellett létrehozhatsz egy céget, és a kettőt párhuzamosan működtetheted. (Persze ez 1 cég felé számlázás esetén nem működik, ha a 3 milliót még túl is léped).

Vagy a KATA helyett választasz más adózási formát, átalányadózást, társasági adó alá tartozó, lehetsz KIVA-s (kisvállalati adó).

Céget szüneteltetni viszont nem lehet!

A KATA-n túl alapvetően három szóba jöhető választás van: a normál társasági adózás, tételes költségelszámolás szerinti adózás, az átalányadózás és a kisvállalati adó. Cégként lesznek költség számláid (katásként csak megtartattuk az ügyféllel a költség
számlákat, hisz egy esetleges NAV ellenőrzés során, bizonyítható volt akár a nem rejtett munkaviszony is, vagy az áru eredete).

Kata vállalkozásban elég volt akár egy excell nyílvántartás, cégként viszont ez már nem működik.

És hogy miért kényszervállalkozás?

Mert sok kis vállalkozó ért el sikereket KATÁS-ként. Amíg KATA-s volt tisztességesen megfizette az adót és kész. Cégként fő állásban jóval magasabbak a járulékok, azt ki is kell termelni, és még valamiből meg is kellene élni, főleg most a vírus időszaka alatt, amikor rengeteg vállalkozást látni a szakadék szélén.

Amennyiben osztalékot veszel fel, azt további 15% személyi jövedelemadó, és 15,5% szociális hozzájárulási adó terheli. Mindenképp nagy felelősség!

Annak eldöntéséhez, hogy számodra milyen adózási forma lesz a legjobb, mindenképp könyvelő, vagy adótanácsadó igénybevétele javasolt. Sajnos a havi pár ezer forintos könyvelési díjtól is könnyes búcsút kell már venni, hisz a cég alapítás ügyvédi költséggel is jár, továbbá cégként kell már könyvelni a számlákat, valamint beszámolót is kell készíteni, arról nem is beszélve, hogy itt már az adózás is más.

Téma szakértő és a cikket írta:

Légrádi Ibolya – könyvelő

https://legradikreativkonyveles.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük