Segítünk elkerülni a kommunikációs problémát

Avagy hogy magyarázzam el a fodrászomnak, hogy mit szeretnék?

Hogyan magyarázzam el a fodrászomnak, hogy mit szeretnék?

Nem mindig egyszerű elmagyarázni a fodrásznak, hogy mit szeretnénk, és nem lehetünk biztosak abban, hogy át is ment az üzenet. Szeretnénk segíteni, hogy elkerülje a kommunikációs problémákat mielőtt túl késő lesz, s hogy Ön tényleg azt a frizurát kapja, amit kért.

1. Tipp: Képeken mutassa meg fodrászának a kért frizurát

Egy kép megér ezer szót. Lehet egy magazinban látta meg azt a frizurát, amit szeretne. Legközelebb hozza el ezt a képet fodrászához. Az ilyen anyagok akkor a leghasznosabbak, ha a frizuráról elölről, oldalról és hátulról is találunk képeket, és még pluszban vannak képek hasonló frizurákról. Ha a fodrásza szerint ez a haj nem lenne jó Önnek, biztos ajánl majd alternatívákat.

2. Tipp: Beszélje meg fodrászával, milyen frizurát szeretne, és hogy mire van szüksége

Amikor először van egy fodrásznál, beszélje meg vele, mennyi időt tud a hajával foglalkozni. Mindig siet reggelenként, ezért egy „csak megmosom, és már rohanok is” frizurára van szüksége? Csak megszárítja a haját, vagy hozzá van szokva a rendszeres beszárításhoz, körkefével és mindenféle hajformázó termékekkel? Meséljen az életéről és mondja el, hogy konzervatív, vagy fiatalos környezetben dolgozik-e. Olyan ruhában menjen fodrászához, amely jellemző személyiségére és életstílusára. Ez sokat elmond majd a fodrásznak Önről, hogy miket szeret, és vajon milyen frizura fog a legjobban illeni Önhöz. Fontos, hogy a fodrásza azt is tudja, hogy mi az, amit Ön nem szeret, mindegy mi az.

3. Tipp: Adjon fodrászának precíz instrukciókat!

Ha csak rövidebbre akarja vágatni a haját, pontosan mondja meg mennyivel. A legjobb, ha ujjaival meg is mutatja a kívánt méretet. Mondja ezt: „pontosan ennyivel rövidebbre, és egy milliméterrel sem többet, kérlek”. Ne adjon olyan instrukciókat, amiket többféleképpen lehet értelmezni, úgymint: „csak a hajvégeket szeretném levágatni”.

4. Tipp: Jobb félni, mint megijedni: Kérdezzen!

Ha fodrászával még nem ismerik egymást eléggé, ne engedje, hogy úgy és annyit vágjon a hajából, ahogy azt ő gondolja jónak. Először kérdezze meg őt, hogy szándékozik levágni az Ön haját. Tegyen fel kérdéseket és kérjen képet a tervezett frizuráról, ha nem érti mit magyaráz, vagy fogalma sincs, milyen frizuráról van szó. 

5. Tipp: Tartsa szemét az ollón 

Akkor is figyelje, mit csinál a fodrász, ha egy nehéz nap után inkább lazítani szeretne. Azonnal szóljon, ha valami nem tetszik, hogy a fodrász még időben tudjon változtatni. Egy jó fodrász örülni fog annak, hogy Ön részt vesz a frizura elkészítésében, és kérni fogja javaslatait. Ne érezze rosszul magát, ha a fodrász nem jól reagálja le a dolgot, vagy le akarja Önt állítani. Minden egybevéve, ez az Ön haja és pénze. Legyen barátságos, de határozott, és ha semmi sem tetszik, álljon fel a székből. Általában az ilyen rosszul végződő alkalmakért nem is kérnek pénzt. A fodrászoknak nem érdeke, hogy rossz hírüket keltsék.

6. Tipp: Hajformázó Termékek

Kérje ki fodrásza tanácsát a samponokkal, balzsamokkal kapcsolatban. Ő össze tud állítani Önnek egy olyan csomagot, mely tökéletesen megfelel az Ön hajtípusának és frizurájának. Persze megbeszélheti fodrászával azt is, hogy Ön melyik márka mely termékét kedveli, s hogy azokat, hogyan lehet a legjobban használni. Lehet, meg fog lepődni, milyen sok jó tippel a tarsolyában fog hazatérni.

7. Tipp: Legyen őszinte!

Az őszinteség kifizetődő! Egy pár nappal a fodrászat után lehet, hogy már nem tudja megzabolázni új frizuráját. Még egy pár nap elteltével is reklamálhat fodrásza munkájával kapcsolatban. A helyzet megoldására egy telefonhívás az első lépés. Egy jó fodrász hajlandó ingyen helyrehozni a rosszul sikerült frizurát.

Téma szakértő:

Horváth Balázs

szabadúszó fodrász

https://kozmetikaegyszeruen.hu

képek: pixabay.com, stock.adobe.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük