A szaunázás jótékony hatásai

Avagy tényleg fiatalon tart és jó közérzetet biztosít?

A szaunázás jótékony hatásai

Testünket megszabadítja a felhalmozott méreganyagoktól. A szaunában töltött percek alatt a verejtékezés hatására a pórusaink erőteljesen kitágulnak, így tudnak egészen gyorsan távozni szervezetünkből a káros anyagok.

Segít a zsírbontásban, elsősorban a comb-fenék és hasi tájékon, ezáltal formálja az alakot.

Csökkentheti az enyhén magas vérnyomást.
Immunrendszerünk megerősítésében is aktív szerepet vállalnak.
15-20 perc szaunázás 1 óra tempós gyaloglással vagy könnyebb edzéssel ér fel.
Nagymértékben hozzájárul a bőr hidratáltságának fokozásához. A szaunában töltött perceknek köszönhetően a kitágult hajszálerek hatására, megnövekedett mennyiségű tápanyag jut el a sejtekhez és a bőrbe, így egészségesebbé, hidratálttá és rugalmassá válik bőrünk.

Kitűnően alkalmazható sportolás utáni levezetésként: enyhíti az ízületi fájdalmakat, ellazítja az izmokat, ezzel elkerülhetjük az izomlázat.Segít az akár sport, vagy akár betegségből eredő ízületi problémák, gyulladt izomcsomókból fakadó fájdalmak meglazítására, enyhítésére.

A rendszeres szaunázás segít a feszültség oldásában, illetve jelentősen hozzájárul a mély és pihentető alvás eléréséhez.

Mi a különbség a finn- és az infraszauna között?

Finn szauna

Az ajánlott hőmérséklet fejmagasságban 75-90 °C körül alakul és kitűnően alkalmas szív és érrendszeri megbetegedések javítására

Élénkítő hatása van a szervezetre, fokozza az anyagcserét, segíti a méreg- és salakanyagok kiürítését. Egy finn szaunában ülve a szívünk gyorsabban dolgozik, ezáltal jobban eljuttatja a vért mindenhová, és elősegíti szervezetünkből a salakanyag távozását.

Allergiás problémák kezelésére, ekcémás bőr állapotának a javítására, visszatérő gyulladásos panaszok, izomláz elmulasztására is alkalmas.
Hetente maximum kétszer ajánlott használni és bekapcsolás után várni kell, míg felfűt a megfelelő hőmérsékletre

Az infra szauna

Jóval alacsonyabb hőfokon működik (35-45 °C), a hagyományos finn szaunához képest, amely erősebb pulzusszám emelkedéssel is jár, így erőteljesebben terheli is meg a szervezetet. Így az infra szauna azoknak igazán hasznos, akik nem szeretik a túl forró levegőt, vagy egészségügyi állapotuk ezt nem teszi lehetővé.

Akár naponta is lehet használni, bekapcsolás után azonnal, ugyanis nem kell megvárni, míg felfűt.

Az infra kabin lelke az infrasugárzó, mely meghatározott hullámhosszúságú, szemmel nem látható sugarat bocsát ki. A hosszúhullámú infravörös sugárzás 3,5-4 cm mélyen az izomrostokba hatol, belülről kifelé felmelegítik azt, ennek hatására a normálisnál 3-4-szer erősebb verejtékképződés tapasztalható.

Az infra szaunában továbbá nemcsak a verejtékmirigyeken, hanem a faggyúmirigyeken keresztül is verejtékezünk, mely azért fontos, mert sok toxikus anyag vízben nem, csak testzsírokban oldódik. A normál szaunában a verejték 97%-a vízből áll, az infra szaunában 80% vizet és 20% zsírt, koleszterint, és egyéb zsírban oldódó mérgező hatású anyagokat „izzadunk” ki.

Az infra szaunában akár kétszer rövidebb idő alatt lehet elégetni ugyanannyi kalóriát, mint a finn szaunában.

Téma szakértő és a cikket írta:

Koncz Zoltán

lapigazgató-főszerkesztő

képek: piaxabay.com, stock.adobe.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük