Erdei túrák kutyával

Avagy a közös kikapcsolódás alap szabályai

Erdei túrák kutyával

A felelős állattartás egyik legfontosabb alapszabálya, hogy kutyánk megfelelően szocializált, képzett, bármilyen kritikus helyzetben behívható, fegyelmezhető legyen!

Nincs is annál jobb kikapcsolódás mikor kutyánkkal közösen indulunk neki egy erdei sétának, élvezhetjük a természet adta szépségeket.

 Viszont van néhány fontos szabály, amelyet kötelező betartanunk, ha erdei sétára indulunk. 

Kedvencünk mindig legyen mellettünk, látótávolságon belül maradjon, bármikor vissza tudjuk hívni, és pórázra tenni. Ha vadat látunk kirándulás közben, a pórázt azonnal helyezzük a kutyára, és fogjuk rövidre.

Ne hagyjuk kutyánkat ugatni. Fegyelmezzük, ha túl izgatott lett a vad látványa végett.

Mindig maradjunk a kijelölt túraútvonalon, figyeljük a jelzéseket és figyelmeztetéseket. Ahol kötelező a póráz használata ott fogjuk meg a kutyánkat. 

Tájékozódjunk az illetékes vadászatra jogosult szervezetnél, hogy a kiszemelt területen nem e lesz vadászat a kiválasztott időszakban.

Tegyünk kedvencünkre jól láthatósági mellényt, vagy nyakörvre helyezhető villogót. Ez a vadászoknak is jelzés lehet, hogy nem kóbor kutya kószál az erdőben.

Gondoskodjunk a kullancsok, szúnyogok riasztására alkalmas védőeszközök használatáról. Cseppek, nyakörvek, tabletták, illetve kiegészítőként vihetünk magunkkal geránium olajat, ultrahangos kullancs riasztó stb. Hazaérve alaposan vizsgáljuk át kedvencünket és távolítsuk el róla a kullancsokat.

Óvjuk a természetet! A növényeket ne szedjük le, és semmi esetre se zavarjuk meg az ott élő állatok életét.

Még a legnyugodtabb kutya is találkozhat számára érdekes kisállattal ami felkeltheti érdeklődését.

A vadászkutyákra pedig különösen nagyobb figyelmet fordítsunk. A kutyák felzavarhatnak alacsonyan költő madarakat, kiáshatnak ürgét, vakondot, el is pusztíthatnak esetleg kisebb állatokat, megkergethetnek vadnyulakat, mókusokat. Vigyázni kell a tavaknál, mocsaras részeknél a békákra, gyíkokra, siklókra. A béka bőrén lévő nyálkás váladék hányást, hasmenést, erős nyálzást okozhat kutyánknak ha sikerült elkapnia. Figyeljünk mindannyiunk biztonságára.

Vigyünk magunkkal vizet, esetleg élelmet, csak olyan útvonalat válasszunk amit egészségi állapotunk is megenged, kedvencünké is. 

Ha rókával találkozunk, maradjunk nyugodtak, a róka igyekezni fog elkerülni a velünk való közeli találkozót, kutyánkat sem fogja támadóba venni. Hagyjunk neki elég helyet a menekülésre és az ellenkező irányba fog elrohanni. 

Ha őzekkel, szarvassal találkozunk, ők is menekülni fognak, hagyjunk nekik is teret, másik útvonalat a menekülésre. Sebzetten ők is okozhatnak sérüléseket, illetve ősszel a párzási időszakba. Ne menjünk közel hozzájuk. 

Ha vaddisznóval találkozunk, maradjunk minél távolabb, és kezdjünk el minél messzebb haladni tőle. Február és május tájára esik a vaddisznók ellési időszaka, ilyenkor a kocák agresszívabbá válhatnak. Kicsinyeiket bármi áron megvédik. Ha csíkos hátú kismalacokat látunk semmilyen formában ne próbáljuk megfogni és megközelíteni őket. A kanok a párzási időszakban lehetnek veszélyesebbek, ez körülbelül az október és január közötti időszakra esik. Ha kedvencünkre támad akkor bizony komoly, súlyos, akár halálos sebet is okozhat a kutyánknak. 

Tiszteljük a természetet, a benne élő állatokat, növényeket, ne szemeteljünk és legyünk figyelemmel a többi kutyás, gyermekes, biciklis, lovagolós, túrázóra. 

Téma szakértő és a cikket írta:

Andrejkovics Renáta

kutyakozmetikus

https://renikutyakozmetika.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük