Vásárlási tanácsok kutyás gazdiknak

Avagy mire is lesz szüksége kutyánknak, és mire figyeljünk a választás során

Miket kell beszereznünk és miért? 

Lássuk

Nyakörv: Ma már rengeteg típusú és stílusú nyakörv közül választhatunk, hogy mindenki megtalálja a kutyájához legjobban illőt.

Végtelen variáció áll rendelkezésre, hogy méretben, színben, formában vagy egyedileg készített nyakörvet terveztessünk. De az elsődleges cél, hogy  a kiválasztott nyakörv tartós, biztonságos, kényelmes és tisztítható legyen. Választhatunk masszív anyagból (pld. szövet, bőr, szilikon), lehet állítható, bele bújós, vagy biztonságos csatos. 

 Fojtó láncok, kiképző nyakörv: ezt a fajtát akkor válasszuk, ha a kutyánknál valamiféle viselkedési probléma áll fent és annak kezelésére, a tanulási folyamatok elősegítése céljából van szükségünk pl. húz a kutyánk, nem bírjuk megfelelő kontroll alatt tartani, stb. Ne napi használatra válasszuk! Csak, amíg az adott probléma meg nem oldódik.

A helyes használathoz kérjük ki egy kutyakiképző tanácsait, a nem megfelelő használat akár sérülést is okozhat a kutyában. Lehet fényvisszaverős, világítós: ajánlott az esti sötétben történő sétákhoz, hogy kutyánk jól látható maradjon.

Fontos a helyes méret kiválasztása, hogy ne szorítsa a kutya nyakát és laza se legyen, mert könnyen kibújhat egy bő nyakörvből. Természetesen szettben is gondolkodhatunk mert egy minőségi szép nyakörvhöz egy póráz is párosul.

Póráz: 90-120 cm hosszú pórázt válasszunk, ami erős, nem szakad el a séta közben. Ezzel a mérettel elősegítve, hogy kedvencünk hamar megtanuljon a gazdi lába mellett sétálni. Ne legyen lehetősége húzni, ide-oda kacsázni a gazdi lába előtt.

Fontos, hogy erős karabiner legyen rajta, és a gazdi számára is könnyen fogható, kellemes kialakítású legyen. Választhatunk úgynevezett kiképző pórázt is, amin több rendelkezésünkre álló csat is van, aminek segítségével tudjuk állítani a póráz hosszúságát. Mindkét végén karabiner található, ami lehetővé teszi, hogy egy pórázon akár egyszerre két kutyát is vihessünk. Az automata zsinóros pórázokat csakis a megfelelő, körültekintő használat mellett ajánlott. 

Hám: választás során vegyük figyelembe a kutya anatómiai és egészségi adottságait. Kísérjük figyelemmel a kitűzött célt és a kutya habitusát is, valamint a kutya szőr típusát. 

Például egy rövid szőrű kutyára nyugodtan választhatunk napi használatos hámot, viszont egy hosszú szőrű pld. spicc fajtánál nem ajánlott, mert a szőr megtörhet, össze filcesedhet a hosszan tartó használat során.

Hétköznapi sétákhoz választhatjuk akár a légáteresztő változatot, ami felveszi a kutya test formáját. De választás előtt gondoljuk át, mire szeretnénk használni, mert a hámokat a különböző funkciójuk miatt más tervezéssel alakították ki. Hogy minden esetben a kutya egészségét szolgálja. Ilyen lehet egy futó hám, bicikli hám, sport hám, súly húzó hám. 

Etető, itató: Lehet rozsdamentes, nemesacél, műanyag vagy kerámia. Etető-itató állvány a nagy testű kutyáknak ideális a helyes táplálék felvétel elősegítésére. 

Falás gátló etető tálak: megakadályozza a kutya számára az étel habzsolását, lelassítja az étel folyamatát.

Jutalom falatok: lehetőség szerint létesítsük előnyben a természetes alapanyagokból szárított falatkákat. Pld. szárított marha, bárány, nyúl hús, amik nem tartalmaznak tartósítószert, különböző adalék anyagokat, ízfokozókat. Elkerülve kutyánk allergiás reakcióit ezen ételek fogyasztása után. 

Játékok: rengeteg féle játék közül válogathatunk kutyánk habitusához illően. 

Szájkosár: nagyon elterjedt a szövet szájkosarak használata. Viszont ezzel a típussal a kutya nem tud megfelelően lihegni, azaz hőt leadni, ami sajnos okozhat akár rosszullétet is a kutyánk számára. Ezt csak rövid idig, állatorvos vagy kutya kozmetikus látogatása esetén ajánljuk máskülönben nem. Ennél sokkal célszerűbb a műanyag vagy fém rácsos szájkosár használata, akár tömegközlekedési eszközökön, még nyári melegben is. Bármelyikre is esik a választásunk a cél legyen itt is a higiénia, a tisztíthatóság fő szempont. 

Szoba kennel: kiváló eszköz a kutya biztonságos elhelyezésére, a lakásba való beszokásnál, autóba való utazáshoz, kutya kiállításhoz, repülő gépen való szállításhoz pedig a műanyag kutya box a megfelelő és engedélyezett.

Amennyiben speciális kérdés merül fel bennetek a vásárlás előtt, úgy nyugodtan keressetek meg a kérdésekkel.

Téma szakértő és a cikket írta:

Andrejkovics Renáta - kutya kozmetikus

https://renikutyakozmetika.hu

Képek: stock.adobe.com, pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük