Közeleg az SZJA bevallás ideje

Avagy minden, ami fontos az SZJA bevallásról Katás szemmel – 2021

Közeleg az SZJA bevallás ideje

Valljuk be, néha tényleg úgy érezhetjük, hogy az adminisztrációs teendőknek sosincs vége, és az a bizonyos „elvégzendő feladat” lista csak nem akar eltűnni.

A katások annyira nincsenek túlterhelve, de azért nekik is oda kell figyelniük néhány fontos szabályra és határidőre. Most pl. a május 20. lehet érdekes abban az esetben, ha nem csak a katás vállalkozásodból volt bevételed.

Főállású katásként, ha semmilyen más bevételed nem volt, a februári kata bevallással eleget tettél bevallási kötelezettségednek, vagyis nincs teendőd az szja-bevallással kapcsolatban.

Ha viszont 2020-ban volt személyi jövedelemadó alá tartozó jövedelmed (például munkaviszony mellett katáztál vagy más tevékenységből vagy ellátásból adódóan sikerült bevételre szert tenned), szja-bevallást kell leadnod 2021. május 20-ig. Személyi jövedelemadót a magánszemélyeknek kell fizetniük jövedelmük után. Az szja mértéke 2016 óta 15%. Amennyiben másodállású katás vállalkozó vagy, tehát például van munkaviszonyból származó jövedelmed- vagy nem másodállású vagy, de bármilyen egyéb jövedelmed (pl.: ingatlan bérbeadás stb., táppénz, gyed)-, akkor személyi jövedelemadó (szja) bevallást kell benyújtanod. 

Még egyszer: milyen jövedelmekre gondolj?

 • munkaviszonyból származó

 • CSED, GYED vagy táppénzes ellátás

 • álláskeresési járulék

 • ingatlan bérbeadás

 • ingatlan értékesítés

FONTOS! Ezek csak a leggyakoribb példák, előfordulhat más típusú bevétel is.

Nagy segítség, hogy a NAV idén is elkészíti az szja-bevallás tervezetet és március 15-től elérhetővé teszi az e-szja portálon. De létezhet olyan bevételed (pl. ingatlan eladás/bérbeadás), amikről a NAV-nak nincs tudomása, ezért ezekkel neked kell kiegészítened a tervezetet, és csak azután elfogadni és beadni, ha már minden összeg pontosan szerepel a bevallásban.

Egyéni vállalkozók figyelmébe: Az egyéni vállalkozóknak az e-szja portálon el kell fogadniuk a személyi jövedelemadó bevallás tervezetet, mert nekik nem válik automatikusan érvényes bevallássá május 20-szal.

A jövedelmeken kívül érdemes ellenőrizni a neked járó kedvezményeket is, amik a következők lehetnek 2021-ben:

 • négy vagy több gyermek után járó kedvezmény

 • személyi kedvezmény (súlyos fogyatékosság után jár)

 • első házasok kedvezménye

 • családi adókedvezmény

   

Ha a bevallással egy időben szja fizetési kötelezettség is keletkezett, akkor több lehetőséged is van a befizetésre:

 • az SZJA- portálon bankkártyás fizetéssel

 • NAV Személyi jövedelemadó magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számlára utalással, 10032000-06056353 számla számra. Közleménybe az adószám vagy adóazonosító jel feltüntetéssel.

 • NAV ügyfélszolgálaton (POS), elektronikus fizetéssel eBEV portálon is akár

Van lehetőség részletfizetésre is, ha a fizetendő adó összege nem több mint 500 000 Ft, maximum 12 havi kamatmentes részletben. Az első fizetési határidő 2021. május 20. és utána minden hónap 20-a. A bevalláskor kért részletfizetés esetében a NAV nem ad végzést, az adózónak kell tudnia, hogy fizetnie kell. 500.000.- Ft-nál nagyobb összeg esetén 2021. május 20-a után lehet automatikus részletfizetést kérni.

Téma szakértő:

Koncz Zoltán

Forrás: https://nav.gov.hu/nav/szja

Képek:

freepik.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük