A tetoválók szakmai nyelvezete

Avagy milyen fogalmakkal, kifejezésekkel találkozhatunk egy tetováló szalonban és azok mit is jelentenek

Milyen fogalmakkal, kifejezésekkel találkozhatunk egy tetováló szalonban és azok pontosan mit is jelentenek?

Jó pár vendégemmel előfordult már, hogy a megbeszélés alatt folyamatosan szakszavakat használok és csak furcsálló tekintetek néznek vissza rám, gondolván, hogy: „Ez meg miről beszél?” „Ezt emberi nyelven is elmondod?”…

Ezért is gondoltam arra, hogy ebben a részben segítek eligazodni a tetoválásban használt szavakkal.

Nagyon sok közülük stílus nevek, megnevezések lesznek:

– Kontúr ( Egy tű csoport megnevezése. Ezzel a fajta tűvel húzzuk meg a vonalakat. )

– Magnum ( Az a tű csoport mellyel nagyobb felületeket munkálunk meg. Lapos és széles. )

– Felkarc ( Nagyobb mintáknál szoktak a tetoválók felkarcot alkalmazni ami azt jelenti, hogy a feltett indigót egy nagyon halvány festékkel átrajzolják. Erre akkor lehet még szükség ha a vendég bőrére minimálisan tapadt fel az indigó és a törlések folyamán nagyon gyorsan kopik. )

– Realista, Realizmus ( A valósághű ábrázolást jelenti. Erre a stílusra jellemző, hogy részletgazdag, minimálisan tartalmaz kontúr vonalakat. Ide tartoznak példának okáért a portrék. )

– Line work ( Vonalakból álló mintálnál használjuk ezt a kifejezést, melyek lehetnek egy hosszú vagy több részből állóak is. A leggyakoribb előfordulása szövegeknél és minimal jellegű mintáknál. )

– Tribal ( Sokan úgy ismerik ezt a stílust, hogy non figuratív. A valódi jelentése „törzsi”, ezért ezt a kifejezést használjuk maori, polinéz, indián.. mintákra. A legfőbb ismertető jele, hogy a tömör fekete szín és a bőr „csupaszsága” adja meg a minta jellegét. )

– Dot work ( Ez a stílus az egyik legelterjedtebb és kedveltebb a kezdő tetoválók közt hisz könnyű elsajátítani és dolgozni sem nagy ördöngősség vele. Ahogy a neve is utal rá pontokból áll össze a végső minta. Nagy előszeretettel kombinálják mandalákkal és a geometrikus mintákkal. )

– Old school ( Az 1900as évek közepe előtt ez a stílus már jellemző volt az amerikai emberek körében. Leginkább egyszerű vonalas, minimális árnyékolást vagy színezést tartalmazó mintákról beszélünk. )

– New school ( Ez a stílus már sokkal intenzívebb forma és színvilággal rendelkezik mint elődje. Valójában össze se lehet hasonlítani őket hisz a new school stílus inkább a graffiti (utcai fal festmények ha jól sikerülnek, ha nem akkor inkább csak firkák) világát hozza el. A legfőbb jellemzője, hogy karikatúrista, cartoon (rajzfilm) szerű módon ábrázolja a bőrre vitt mintát. )

– Minimál ( A kliens által kívánt minta legegyszerűbb vonalas ábrája. )

– Chicano ( A chicano szót olyan amerikában született emberekre használják akiknek mexikói felmenőik vannak, tehát a stílus is a mexikói világot jellemzi. )

– Mandala ( Indiából elterjed, szimmetrikus ábra mely rengeteg geometrikus formát hordoz önmagában. )

– Geometrikus ( Mint a neve is mutatja geometriai elemekből ábrákról van szó melyeket sokszor vegyítenek vonalas (line work) mintákkal és dot work-kel töltik ki , hogy ne legyen olyan egyhangú. )

– Whip, Whipping ( Egy technikai megnevezés. A gép mozgatása egy jellegzetes módon történik és ezt a mozdulatsort nevezzük whippelésnek. )

– A bőr megnyitása ( Sokkal ijesztőbben hallatszik mint amit jelent. A bőr megnyitása általában egy nagyobb magnum tűvel történik és minimális festékanyagot juttatunk ilyenkor a bőrbe. A lényege, hogy a bőrfelületet előkészítsük a későbbi munkafolyamathoz és ha szükséges a megnyitást követően a fájdalom csillapítás is hatékonyan megtörténhet. )

– Neo traditional ( Eljutottunk ahhoz a stílushoz amely a tradicionális amerikai stílusból alakult ki, merészebb, feltűnőbb színek és azok átmenetei használatával, részletesebb és sokkal arányosabb kidolgozásával. )

– Oriental ( Erről a stílusról órákig lehetne beszélni annyira összetett és harmónikus az emberi test áramlásaival. A japán kultúrát bemutató és kifinomúltságát jellemzi ez a stílus. Van a tradicionális változata mely a régi japán festményeket mutatja be számunkra és van a modernebb amely már több stílusjegyet is hordoz a hátán, de hű a japán témakörhöz. )

Téma szakértő és a cikket írta:

Kovács Csaba Gergely

https://kcsgergelytattoo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük