Szobanövények tavaszi átültetése

Avagy mire érdemes ebben az időszakban oda figyelni?

Szobanövények tavaszi átültetése

A téli pihenőidőszakot követően a növények újra hajtásnak, növekedésnek indulnak, ehhez jó, ha megfelelő mennyiségű tápanyag áll a rendelkezésükre, ezért sok növény igényelheti a tavaszi átültetést.

Mielőtt nekifognánk, ellenőrizzük le, hogy tényleg szükség van e az átültetésre, ennek szükségét legtöbbször a cserépből kilógó gyökerek jelzik, de a túl hamar történő kiszáradás, vagy a stagnáló lombméret is lehet árulkodó jel. Ha a növény már kinőtte a cserepet vagy szeretnénk felfrissíteni a földjét, a tavasz a legjobb időpont az ültetéshez.

Mire érdemes figyelni?

Készüljünk elő az ültetéshez. Válasszuk ki a megfelelő (maximum 1-2 mérettel nagyobb) cserepet a növényünknek. Készítsünk elő jó minőségű virágföldet, a föld lazításához perlitet esetleg agyaggranulátumot.A növényt óvatosan szedjük ki a cserépből. Ezt legkönnyebben úgy tehetjük meg, hogy a cserepet körbe kissé megnyomkodjuk, majd óvatosan fejjel lefelé fordítjuk a növényt és óvatosan kivesszük a cserépből.A régi földet egy kicsit szedjük le a gyökerek közül, vagy a földlabda tetejéről, de ne teljesen csupaszítsuk le a gyökérzetet.

Az új cserép aljára szórhatunk 1-2 ujjnyi agyaggranulátumot, ami egy vízelvezető drénréteget képez a cserép alján ezzel is segítve a megfelelő vízelvezetést. Erre a rétegre tegyük az új, perlittel lazított virágföldet. A perlit azért jó, mert semleges kémhatású, porózus szerkezetű, lazává teszi a közeget, véd a túlzott összetömörödés ellen, így a gyökerek megfelelő mennyiségű levegőhöz juthatnak, nem füllednek be.

A növényt ne ültessük túl mélyre vagy magasra, a korábbi ültetési mélységet érdemes megtartani.Körbe töltsük fel a régi földlabdát új földdel.

Átültetés után mindig öntözzük meg a növényt, hagyjuk egy kis ideig az alátétben állni a vizet (15-20perc) majd a fel nem vett mennyiséget öntsük le.

Tápozni az ültetés után nem kell, a friss földben megfelelő mennyiségű tápanyag van, ami jó pár hétig el tudja látni a növényt a szükséges anyagokkal. miután jól begyökeresedett (kb 4-6 hét) elkezdhetjük a tápanyag-utánpótlást is, ehhez használhatunk tápoldatot, granulátumot, táprudakat, vagy egyéb ásványi és bio trágyákat is.

Téma szakértő:

Kiss Noémi (http://akonczhazak.hu)

képek: pixabay.com, stock.adobe.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük