Az elektrosztatikus haj megzabolázása

Avagy a szállongó haj csak a fizika kérdése lenne?

Az elektrosztatikus haj megzabolázása

Avagy a szállongó haj csak a fizika kérdése lenne?

Csak átkeféli haját, vagy sietve felvesz egy garbót, s haja máris felemelkedik. Az elektrosztatikus haj nem néz ki túl jól, és nagyon zavaró is. Szerencsére, nem túl nehéz véget vetni ennek.

A szállongó haj fizika kérdése. A súrlódástól elektrosztatikussá válik. A folyamat során apró pozitív töltésű elemek alakulnak ki a hajában. Ezt a folyamatot ionizációnak hívják. A hajszál felemelkedik pozitív töltése miatt és a többi pozitív töltésű hajat magához vonzza. Ettől lesz haja szalmakazalszerű. Ez a bosszantó probléma még rosszabb lesz, mert minél szárazabb a haj, annál több törődést igényel. A samponos hajmosás után mindenképpen balzsamozza, vagy ápoló spay-vel permetezze be haját – ez lesz a legjobb megoldás arra, hogy ne „álljon égnek a haja”.

Mutatunk egy pár trükköt, hogy száraz haja ne szálldosson a feje körül. Kis mennyiségű hajviaszt, vagy hajkrémet dörzsöljön szét a tenyerén. Utána a még „jól viselkedő” haja fölött  egy-két centire krémezze be a haját. Így zabolázhatja meg a kiálló részeket anélkül, hogy az egész haját összekrémezné. Ez a módszer hajvégápolóval is pont olyan jól működik, mint hajviasszal, vagy hajkrémmel.

Ha jó hajkefét használ, az is sokat segít abban, hogy a szálldosó haja „visszatérjen a helyére”. A természetes sörtéjű kefék jobban bánnak a hajjal, mint műanyag tüskéjű társaik és gyengédebbek is a hajhoz. Ha haja mindig fel akar szállni, akkor fésülködés előtt, tegyen egy kis száraz, vagy károsodott hajra való hajlakkot a kefére, csak azután használja.

Nem kell többé elektrosztatikus haj! Hogyan lehet megszabadulni tőle:

  • Mikor belép a hidegből a meleg szobába, ne fésülje át rögtön a haját. Az elektrosztatikus hatás rögtön azután a legerősebb, amikor belép a meleg szobába.

  • Amikor egy próbafülkében próbálgatja egyik ruhát a másik után, és hirtelen feláll a haja, egy kis bőrápoló krémet dörzsöljön szét a két kezén, majd párszor simítsa át a haját.

  • Vannak főleg erre a problémára kitalált ionizációs hajszárítók és természetes hajkefék, amelyek közömbösítik a pozitív elektromos töltést, ami a haj ezen problémáját okozza.

  • A fokozatos frizura könnyebben felemelkedik, mint a hosszú, egyenesre vágott haj, mivel az utóbbi nehezebb és ezért nem szálldos olyan könnyen

Téma szakértő:

Horváth Balázs, Freelancer Hair stylist

Képek: pixabay.com, stock.adobe.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük