Kölyökkutyát választottunk!

Andrejkovics Renáta cikke

Kölyökkutyát választottunk!

Mit is kell tudnunk ezzel kapcsolatban?

Mindenféleképpen ismernünk kell az úgynevezett szivacs korszakot!!! Szivacskorszak: kb. 6 hetes kortól – kb. 6 hónapos korig tart. Ebben a korban minden információt magukba szívnak amivel találkoznak.

Tehát ebben az időszakban a legtanulékonyabbak. Itt fognak kialakulni a szokásaik. Mind a helyes és helytelen viselkedési formájuk rögzülni fog. Vagyis ha ebben az időszakban sikerül lefektetnünk a szabályokat a kutyánk felé, akkor az ebbe fektetett energia hosszú távon megtérül. Egy hosszú, nyugodt, probléma mentes együttélés felé. A kiskutyák szocializációját ebben a korban kell kézben tartanunk és viselkedésüket helyes irányba terelni.

Akkor nézzük meg mik is lesznek a feladataink a következő félévben!

ismertessük meg gyerekekkel és felnőttekkel (férfival, nővel egyaránt)

  • találkozzon különböző fajtájú, méretű, korú, ivarú, temperamentumú kutyával
  • szoktassuk hozzá az autóban illetve a tömegközlekedési eszközökön való utazáshoz.
  • mutassuk meg nekik az otthoni a háztartási eszközöket (porszívó, hajszárító, mosógép…)
  • ismertessük meg más állatokkal (cica, nyuszi, papagáj, lovak, csirkék…)
  • sok különböző helyszínnel (erdő, mező, lakótelep, kertes házi övezet, bevásárló központ…)
  • vigyük el az állatorvosi rendelőbe (gyógyszerek, féreg ajtók fejes beadása… )
  • kutyakozmetikai alapokat is szoktassuk meg vele. Az otthoni illetve szakember által nyújtott helyes szőrápolási formákat. (fürdés, fésülés, szárítás, fültisztítás, karomvágás)
  • látogassunk meg ovis csoportokat, hogy ott minden kérdésünkre tudjanak majd érdemben válaszolni (bizony lesznek pillanatok mikor elbizonytalanodunk)

Törekedjünk kiskutyánk napi rutinjának a kialakítására, mikor van az etetés, a játék, a séták, a pihenés ideje. Bizony ebben az időszakban mi is el fogunk fáradni, de sose felejtsük el hogy kiskutyánkat következetesen kell felnevelnünk!!! Nincs olyan hogy majd holnap, majd hétvégén. Most van!!! A kiskutyánk egy pillanat alatt fel fog nőni, használjunk ki vele minden együtt töltött időt. És mindent a lehető legaktívabban!!! Ne felejtsük el, ne csak kényeztessük, szeretgessük, ne csak a mi érzelmi szükségleteinket nézzük, hanem tartsuk szem előtt az ő igényeit is!

Szerző: Andrejkovics Renáta, kutyakozmetikus (https://renikutyakozmetika.hu)

Képek: stock.adobe.com, pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük