A hidratálás és a víz – első rész

Avagy mitől lesz bőrünk jól ápolt és egészséges?

A HIDRATÁLÁS ÉS A VÍZ – első rész

Gondolkodtunk-e már azon, hogy miért van az, hogy a jól ápolt nőknek milyen szép a bőrük annak ellenére, hogy bőrtípusuk biztosan különböző?

Amíg néhányan természetüknél fogva csodálatos bőrrel rendelkeznek, alig kell vele valamit tenniük, másoknak viszont nagyon sokat kell fáradniuk azért, hogy bőrük egészséges és hidratált legyen. Bőrtípusunktól függően rengeteg dolgot tehetünk, hogy bőrünket a lehető legjobb állapotban tartsuk. Sok esetben elég csupán a legegyszerűbb tisztítás és az esetenkénti hidratálás, de a helyes hidratáláshoz speciális lépéseket kell tennünk.

Az öregedés is sajnos a test víztartalmának csökkentésével jár, ami a sejtek hiányos működését vonja maga után. A magas víztartalom teszi rugalmassá, simává és fényessé a fiatalok bőrét. Emellett bizonyos környezeti és egyéb tényezők, mint a napsugárzás és a dohányzás a bőr károsodását okozzák. A kémiai folyamatok megváltoznak, a rugalmatlan szövetek nem képesek felszívni, megtartani a vizet, s ez a bőr kiszáradásához, feszességének csökkenéséhez vezet. A rugalmasság és a nedvességtartalom elvesztésével a bőr felületén ráncok alakulnak ki.

Végig kell tekintenünk azokat a lehetőségeket, amelyek rendelkezésünkre állnak, ahhoz, hogy kozmetikusunk segítségével megtalálhassuk a számunkra legmegfelelőbb megoldást bőrünk fiatalosságának megőrzéséhez.

A hidratálásról:

A hidratálás alapvetően két forrásból eredhet. Kívülről, a környezetünkből és belülről a saját szervezetünk által.

A környezet:

A környezetünkből akkor tud a szervezetünk, bőrünk nedvességet felvenni, ha az elegendő nedvességet tartalmaz, Megfigyelhetjük, hogy a párás környezetben tartózkodó nők bőre hidratáltabb, mint azoké, akik száraz környezetben élnek, dolgoznak. A száraz bőr is javulást mutat, ha pár napig nedvesebb környezetben vagyunk.

Ne felejtsük el, hogy a legjobb hidratáló szer maga a víz!

A víz terápiás alkalmazásán, már az Ószövetség is nemcsak a víz szomjúságot oldó hatását és a tisztálkodás lehetőségeit érti, hanem kiemeli annak egészségmegőrző, gyógyító és szépségmegőrző szerepét is. Hippokrates az orvostudományok és a fürdőkultúra atyja (i. e. 400), a betegségek okának a testnedvek helytelen keveredési arányát tartotta és ezek egyensúlyának fontosságára hívta fel a figyelmet. A görögök, úgy gondolták, hogy a víz tisztítja a lelket és a testet. A rómaiaknál i. u. 200 körül virágzott a fürdőzés kultúrája.

A római termálfürdők már olyan szolgáltatással várták vendégeiket, mint testfürdőzés, iszapfürdő, forró és hideg pakolások. A természetgyógyászok a XVIII.-XIX. században vezették be a hidegvíz kezelést, a teljes, vagy részleges borogatást az anyagcsere és a kiválasztás serkentésére. Továbbá a hideg-meleg váltakozó fürdőt, végül pedig vízben, hóban, harmatban járást.

1860-as években alkalmazták először a tenger gyógyító erejét terápiára. A tengervízben, tengeri üledékben, a tengeri algákban, valamint az iszapban és sóban található hatóanyagoknak köszönhetően segíti elő az általános közérzet javulását, valamint és a regenerálódást.

Vizek, gyógyvizek alkalmazása:

A felszín alatti ásványvizek egy része gyógyvíz, amelyet az oldott anyagok minősége és mennyisége alapján sorolnak be. Az ásványvíznek oldott ásványianyag-tartalma literenként legalább 1 g. A gyógyvizek hőmérséklete széles skálán mozog, általában 6-90°C között mozog. Hazánkban a 30°C-nál magasabb hőmérsékletű gyógyvizet nevezik termálvíznek.

Fürdőzésnél kétféleképpen fejti ki hatását. A hidroterápia a jelentősebb ásványi anyagot nem tartalmazó vízzel való kezelést jelenti. Ennek a legegyszerűbb formái a különböző hőmérsékletű borogatások és pakolások. A hidroterápiai kezelésekhez sorolható akár a Jacuzzi, amely a felszíni hámréteg megújulását, a pórusok kitisztulását segíti, javítja a vérkeringést. Frissítő, élénkítő hatása van.

A gyógyvízben oldott, értékes ásványi anyagok a bőrünkön keresztül bejutnak szervezetünkbe, és ott különböző jótékony hatást váltanak ki. A gyógyvizek hatásaival foglalkozó tudomány a balneológia.

Amire figyelnünk kell:

– A sokáig áztatott fellazult bőr, átjárhatóbb, védtelenebb a vegyi anyagokkal szemben és érzékenyebb lesz a mechanikai hatásokkal szemben is.

– A nedves környezet befolyásolhatja a bőr sav- és zsírtakaróját és elősegíti a mikroorganizmusok (pl.: gombák) elszaporodását

Téma szakértő és a cikket írta:

Lili Dino kozmetikus

https://kozmetikaegyszeruen.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük