Hidratálás és a víz – második rész

Avagy az egyes bőrtípusok nedvesség felvételének és megtartásának titkai

Hidratálás és a víz – második rész

A kozmetika:

Természetesen ahhoz, hogy igazán jó hatást érjünk el a külső hidratálással az szükséges, hogy bőrünk alkalmas legyen a nedvesség felvételére, mi több megtartására.

Tekintsük át, hogy milyen főbb szempontokat kell figyelembe venni a különböző bőrtípusok esetén.

Normál bőr:

Sokak, akik normál bőrrel rendelkeznek, nagyon szerencséseknek képzelik magukat és csak minimális különleges kényeztetést biztosítanak bőrüknek; holott az oda nem figyelés is bajt okozhat, hiszen a nem megfelelő szerek használata egy pillanat alatt megváltoztathatja a bőrt. Használjunk kímélő termékeket, amelyek nem oldják le az olajat a bőrről. Az olaj mentes hidratálók segítenek megőrizni a víz helyes egyensúlyát anélkül, hogy egy nehéz olajos érzést keltenének.

Száraz bőr:

A száraz bőr ápolása gondot okozhat, mivel a nedvességtartalom beállítása nem egyszerű. Olyan arctisztítókat kell alkalmazni, amelyek nem szárítanak és kerüljük az alkohol startalmú termékeket. Rendszeresen használjunk természetes olajokat tartalmazó hidratáló szereket, hogy visszaállíthassuk a bőr megfelelő nedvességtartalmát.

Olajos bőr:

Amíg az olajos bőr első ránézésre nem tűnik kimondottan száraznak, azért ez nem jelenti azt, hogy megfelelően hidratált. Gyakran, a külső olajos réteg ellenére a bőr nem képes megtartani a vizet, hogy hidratált maradjon. Rendszeresen kell tisztítani, hogy eltávolítsuk a felesleges olajat, majd olajmentes hidratáló szert kell alkalmazni.

Kombinált bőr:

A kombinált bőr némely területen lehet száraz, míg a többin olajos. Használjunk gyenge hidratáló terméket, amely mindkét területen előnyös. Távolítsuk el az elhalt bőrréteget, hogy bőrünk megfelelően tudjon lélegezni. Válasszunk olajmentes hidratáló szereket, hogy elkerüljük az egyébként olajos részek csillogását és megőrizzük a bőr mattságát.

Érzékeny bőr:

Az érzékeny bőr gyakran kevés olajat tartalmaz, ami szárazzá, repedezetté és pirossá teheti. Ezért kimondottan az érzékeny bőrre készített tisztító és nedvesítő szereket kell használnunk. Ezek a készítménye általában kevés kemikáliát, szárító hatású anyagokat és illatanyagot tartalmaznak, amelyek szárazságot, kirepedezést, irritációt, gyulladást okozhatnak. Ezen problémák elkerülésére a legcélszerűbb megoldás a hidratálás, amely meggátolja a ráncok keletkezését és a kiszáradást, amely a vízhiány következménye.

Néhány egyszerű hidratálási mód alkalmazható mindenféle bőrtípusra. Ha ezeket a javaslatokat követjük látni, érzékelni fogjuk bőrünk javulását.

Hidratáljuk a testünket természetesen. Amint a testünk vizet veszít az első hely ahonnan megpróbálja pótolni azt, az a bőrünk. Ezért minden nap annyi vizet kell innunk, hogy a szervezetünk működéséhez szükséges vizet biztosítsuk és egyben elegendő víz maradjon a bőrünkben.

Soha ne tisztítsuk bőrünket túlzottan. Ha túl gyakran mossuk arcunkat, bőrünket eltávolítjuk onnan a szükséges természetes olajokat, miáltal sokkal komolyabb problémát okozunk, mert bőrünk száraz lesz. Néhány olaj feltétlenül szükséges, hogy védje bőrünket és segítsen a nedvesség megtartásában.

Kerüljük az extrém környezetet, mint az erős napsugárzás, a hideg és a forró ronthatja a bőr megfelelő állapotát, ezért fontos, hogy védjük azt. A lakásban használjunk párologtatót, hogy bőrünk ne veszítse el nedvességtartalmát a száraz környezetben.

Hagyjunk fel egészségtelen szokásainkkal. A dohányzás, az alkoholos italok a kávé, mind negative hatással vanna a bőr víztartalmára.

Étkezzünk helyesen!

A megfelelően ellenőrzött diéta, amelyik természetes olajokat tartalmaz segít megőrizni a bőr hidratáltságát és rugalmasságát.

Ne feledkezzünk meg testünk egyéb részeiről sem. Természetesen az arc a legelső, amikor bőrápolásról beszélünk, de testünk egyéb területeinek bőre sem elhanyagolható.

Hidratálás kozmetikai készítmények segítségével

A hidratálás, víz pótlás a kozmetika alapfeladata, független az életkortól és a bőrtípustól.

A legtöbb kozmetikai készítmény egyik legfontosabb alkotóeleme a víz.

A vizet a kozmetikában alkalmazzuk: tisztítószerként, energiahordozóként, hatóanyagként, segédanyagként, gyógyhatású anyagként. Ha jó minőségű hidratáló krémet használunk, perceken belül elsimítja a finom redőket, mert a bőr kifeszül, teltebbé válik. Olyan krémet kell választani, amely az évszakkal és a bőr természetes zsírtermelésével összhangban van. A hidratáló krémek elsősorban vízből és olajból állnak.

A víz bejut a bőrbe, az olaj pedig bevonja, sőt átitatja a bőr felső részét, így nem engedve újra kiszáradni a bőrt. Ha azonban a bőr megviselt, száraz, ez nem mindig sikerül. Leegyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy ha kevés az olaj a krémben, akkor gyorsan újra kiszárad. Ha viszont sok, akkor elzárja az amúgy is küszködő bőrt a külső levegőtől. A kozmetikában viszont lehetőség van arra, hogy a legjobb arckrémeknél is intenzívebb hidratálást végezzünk. A kozmetikus egyik módszere a víz bevitelére az elektromos áram.

A vízzel ionokat (töltéssel rendelkező atomokat, molekulákat) is bevihetünk, ezt nevezzük iontoforézisnek. A vízzel különböző hatóanyagokat is be lehet juttatni a bőr rétegeibe. Egyetlen kezeléssel akár 8 milliliter folyadékot – esetleg szérumokkal kombinálva – is be lehet vinni a bőrbe.

Már a kezelés alatt szemmel látható a változás. Az iontoforézist legalább 4 hetenként érdemes megismételni.

A víz megkötése

A víznek a bőrben való megtartásához kötőanyagokat is igénybe kell venni, mert egyébként a víz elpárolog.

A kozmetikumokban fellelhető víz megkötő anyagok nyilvánvalóan a legegyszerűbb molekuláktól a növényi eredetű összetett keverékekig terjednek.

Ilyen vízmegkötő anyagok:

1. Glicerin

Jó nedvességmegkötő tulajdonságú. A legtöbb kozmetikai készítmény tartalmazza.

2. A Natural Moisturizing Factor

(NMF, magyarul természetes hidratáló tényezô) igen eltérő anyagok csoportja, de a közös bennük, hogy jó a víz megkötő képességük és a szarusejtekben találhatóak. Ezáltal a sejt belsejében meg tudják kötni a vizet.

Ilyen anyag például:

Az aminosavak: melyek a fehérjék alkotóelemei. Található bennük filaggrin tipusú vegyület és pirolidonkarbonsav (PCA) valamint glutaminsav, arginin, ornithin, citrullin és prolin, glycin, hisztidin, asparaginsav és alanin. Közülük számos megtalálható a drágább kozmetikumokban.

A tejsav: Az NMF egy másik hidratáló hatású molekulája. Hámlasztó tulajdonsága is van, amely a hidratáló és a simító hatást erősítheti.

A húgysav az aminosavak lebomlásával jön létre. Jó a vízmegkötő képessége, gyakran alkalmazzák. glicerinnel együtt.

A hialuronsav főként a kötőszövetben fordul elő, ahol komoly vízmegkötő hatású. Külsőleg alkalmazva jelentősen javítja a bőrfelszíni víz megkötést. Azonban még nem bizonyított egyértelműen, hogy a hialuronsav így alkalmazva képes eljutni a kötőszövetig. Elsősorban a drágább kozmetikumok alkotórésze.

  • A termálvíz: Sok kozmetikum épül termálvízre, amely számos iont, fémet és nyomelemet vagy szervetlen szilíciumkötéseket is tartalmaz: például bikarbonátot, kalciumot, szilikátokat, magnéziumot, szelént, rezet, ónt, mangánt, vasat, fluort, ezüstöt. A termálvíz ionjai segíthetik a víz megkötést és bőrnyugtató, pH-t szabályozó hatása is lehet. Feltehető, hogy hatással van a bőr anyagcsere-folyamataira, mivel sok enzim aktivitása fémionoktól függ.

Oldószerek és vivőanyagok

A kozmetikumokban a víz, amellett, hogy hidratáló hatást fejt ki, természetesen számos hatóanyag vivőanyagaként is szolgál. Elsősorban anti-aging hatóanyagok említendők, mint például az olyan vízben oldódó vitaminok, mint az aszkorbinsav és a niacinamid. Természetesen a kozmetikumok víz komponensében számos más fajta, segédanyag is előfordulhat, mint konzerválószerek, antioxidánsok és felületaktív anyagok, amelyek nem feltétlenül előnyösek a hidratálás szempontjából.

Téma szakértő:

Lili Dino kozmetikus

https://kozmetikaegyszeruen.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük