A koronavírus hatásai az ingatlanpiacra

Avagy milyen preferenciák mentén választunk ingatlant a vírushelyzet alatt

A koronavírus hatása az ingatlanpiacra

A koronavírus jelen periódusában, már nem érzékeljük azt a fajta bezártságot sem a Vevő oldalon, sem az Eladó oldalon mint tavaly ilyenkor. Az emberek nyitottabbak és elfogadóbbak ezzel az élethelyzettel kapcsolatban. Ami azonban biztos, hogy a vásárlási szokások szinte végérvényesen megváltoztak a koronavírus megjelenésével.

Tapasztalataink szerint, sokan inkább a saját kerttel vagy legalább erkéllyel rendelkező ingatlanba szeretnének költözni a legtöbben, hogy átvészeljék ezt a bezártságot. Ebből adódóan a kereslet igen magas a családi házakra, ikerházakra és a kertkapcsolatos ingatlanokra a perem kerületekben és az agglomerációban egyaránt. Aki teheti nyaralót, weekend házat vagy olyan típusú ingatlant vásárol ami közvetlen kert kapcsolattal rendelkezik. A jelenlegi szigorú járványügyi intézkedések nem voltak hatással a vásárlási és az eladási kedvre sem.

Valószínűsíthető, hogy a koronavírus járvány elmúltával a home office elterjedtsége is csökken és az otthoni munkavégzést sokak számára újra felváltja a lakó- és munkahely közötti ingázás. Ennek ellentételezése kapcsán érdemes figyelemmel kísérni a vasút fejlesztés hatását az agglomeráció ingatlan piaca kapcsán.

Hiszen a fentebb taglalt okok miatt (zöld felület, nagyobb élettér, élhetőbb zaj és por szennyezettség) az agglomerációt választók a vírushelyzet elmúltával is nyertes pozícióban maradhatnak, hiszen a stratégiában összefoglalt fejlesztések megvalósulása esetén az agglomerációból tömegközlekedéssel ingázók rövidebb menetidőre és jobb utazási feltételekre számíthatnak, azok pedig, akik személy gépjárműről térnek majd át a közösségi közlekedésre, a dugóban töltött idő mellett az utazással kapcsolatos kiadásaikat is csökkenthetik.

Bármi is legyen az adásvétel során a prioritás, amit a legnagyobb jó szándékom mellett tanácsolni tudok, hogy minden higiéniai előírást igyekezzünk betartani, gondolok ezalatt a lábzsákra, maszk használatra, szellőztetésre és a kézfertőtlenítő használatára egyaránt.

Mi ingatlanközvetítők is igyekszünk, hogy a lehető legjobb feltételek mellett mutathassuk az általunk kínált ingatlanokat. Csak azokat az ügyfeleket visszük ki, akik potenciális ügyfelek lehetnek az adott ingatlanra és igyekszünk elkerülni a szükségtelen személyes érintkezést.

Téma szakértő és a cikket írta

Kiss Márk
értékesítési vezető
https://alfa.gdn-ingatlan.hu

Képek: pixabay.com, stock.adobe.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük