Csokoládék sorrendje az egészség szerint

Avagy legyünk mértékletesen csokoládé élvezők!

Csokoládék sorrendje az egészség szerint

Avagy legyünk mértékletesen csokoládé élvezők!

A csokoládé szó hallatán egyből asszociálunk a kedvenc édességünkre, amit nagyon szeretünk és ezáltal élvezettel fogyasztunk. Legtöbbször ,,vidító csodaszerként” gondolunk a csokira és ezért rengeteg tévhit kering arról, hogy fogyasztása milyen káros hatásokkal jár, holott ez nem feltétlenül állja meg a helyét a különböző minőségű, összetételű és fajtájú csokik esetén.

Az édességipar egyik legjelentősebb termékcsoportja világszerte a csokoládé gyártásával foglalkozik. Egy nagy múltú édességről van szó, amit az emberek már az európai térhódítást megelőzően ismertek, már az aztékok is fogyasztották italként. Az édességfogyasztás mennyisége alapján húzható egy határvonal a mediterrán területek és az északi régiók közé. A napjaink statisztikái azt mutatják, hogy a német ajkú területek lakói (például Ausztria, Svájc, Németország) járnak a csokoládé fogyasztás listájának élén míg a lista végén a mediterrán terültek vannak (például Portugália, Spanyolország). Az édesszájú németekhez képest a magyarok negyed annyi csokoládét fogyasztanak. Egy 2019-es felmérést alapján egy átlag magyar évente 2,9 kilogramm csokoládét fogyaszt. Lényegében, ha meg akarnánk közelíteni az élmezőnyt, akkor három naponta meg kellene enni egy tábla csokoládét.

A csoki több száz élettanilag fontos anyagot tartalmaz például flavonoidokat, koffeint, teobromint, hisztamint, triptofánt és szerotonint. Emellett még bizonyos mennyiségekben megtalálhatóak benne ásványi anyagok foszfor, vas, réz, magnézium, kálium, nátrium és cink is. Éppen ezért a táplálkozásban betöltött kvalitatív és kvantitatív szerepe jelentős.

A Magyar Élelmiszerkönyv 2009-es 19. mellékletében meghatározta, hogy az emberi fogyasztásra alkalmas csokoládétermékeknek a kötelező, illetve szabadon választható összetételét. Miért is fontos számunkra a csokoládé összetétele? Azért fontos, mert ettől függ, hogy egészséges-e vagy hogy méltó-e a csokoládé névre az adott termék.

Melyek az egészséges csokoládé ismérvei? A legjelentősebb momentuma a magas zsírmentes kakaó- és kakaóvaj tartalom mivel ebben találhatóak azok az antioxidánsok, amelyek jótékonyan hatnak a szervezetre. Azonban az sem mindegy mennyi hozzáadott anyagot tartalmaz, mert ez az érték nem haladhatja meg az 5%-ot. Az elemzéseknek megfelelően elmondható, hogy az étcsoki a legegészségesebb. A tejcsoki is tartalmazza az antioxidánsokat más százalékban, de a tejszármazékok csökkentik ennek a hatékony felszívódását.

Milyen hozzáadott anyagot nem tartalmazhat az édesség? Olyan anyagokat, amelyek például állati zsírok és ezek készítményeit (természetesen kivételt képeznek ezen a ponton a tejtermékek) és azon ízfokozók, amelyek a csoki vagy a tej ízét helyettesítik.

És végül, de nem utolsó sorban a csoki feleljen meg az adott csokoládétípus összetételes szabványának is.

A kakaóanyag szempontjából mind az étcsoki, mind a tejcsoki esetén a Merci terméke ígéri a legmagasabb százalékot, ami azért fontos mert befolyásolja a vér antioxidáns tartalmát és javítja a keringést. Természetesen minél magasabb ez az érték annál jobb. Például a J.D. Gross étcsokoládék 60-81%-osak. A listában kivételt képez a fehér csoki, amit kellemes íze miatt és nem a jótékony kakaó tartalma miatt fogyasztunk.

A zsírtartalom szempontjából érdekesség, hogy nem emeli hirtelen a koleszterinszintet, pedig telitett és telítetlen zsírsavakat is tartalmaz a kakaóvaj. A szájban történő vagy éppenséggel a hő hatására történő alakváltozása szintén a zsírtartalomra vezethető vissza.

Fogyasztási szempontból a következő meghatározó alkotóelem a cukor, hiszen a vizsgák, a lehangoltság és a fáradtság ellen is szoktuk használni. Nagyon kedvező hatása azért van, mert nem hirtelen emeli a vércukrot. Alapesetben a Milka termékeire szokták mondani, hogy édesebbek, mint a többi, de ez az étcsoki esetén nem igaz, mert nagyobb mennyiségű cukrot tartalmaz a Tibi étcsokija.

A számtalan jó hatás mellett a mértéktelen fogyasztás is veszélyt rejt, hiszen relatív magas zsírszázalékkal, cukortartalommal rendelkezik, ami felhalmozódhat a szervezetben és ezen kívül az idegrendszerre ható anyagokat is tartalmaz, amelyek kellemes íze miatt ételfüggőséget is okozhat. Mennyi is a megfelelő fogyasztás? Azt lehet mondani, hogy életviteltől, életmódtól, táplálkozástól és fizikai aktivitástól függ. Legyünk mértékletesen csokoládé élvezők! Válasszuk az arany középutat!

Téma szakértő és a cikket írta

Orbán Nikolett

Képek: pixabay.com, stock.adobe.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük