A mai nap, az éltető folyadékunk napja

Vagyis: A Vízé

A Víz Világnapját minden év március 22-én tartják. Ez egy kiváló alkalom, és lehetőség arra, hogy megálljunk egy pillanatra és elmélkedjünk azon, ami éltet bennünket. Így a pandémia ideje, és a globális felmelegedés alatt, különösképpen fontos, hogy hányszor, milyen mennyiségben és mire használjuk fel a vizet.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1993. március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapjaként azzal a céllal, hogy ezt az alapvető természeti erőforrást gondolkodásunk középpontjába állítsa. Ez a dicsőséges nap minden évben más szempontból hívja fel a figyelmünket a víz alapvető szerepére. Az UNESCO és az ENSZ Vízügynöksége minden évben a Víz Világnapjának mottójával kapcsolatos kulcsfontosságú témára összpontosít. A téma megválasztásával a szervezet évente időről időre tisztázza a fő üzenetet, és szembesít bennünket az élet, vízzel kapcsolatos területeivel

Számodra milyen jelentőséggel bír a víz?

A víz mindenhol szerepet játszik az életünkben.

– Jelen van a családban, a kultúrában, hozzájárul a közérzetéhez, és életerőt ad a környezetnek.

– Az otthonunkban, iskolákban és munkahelyünkön is, a víz jelenti az egészséget, higiéniát, emberi méltóságot és termelékenységet is.

– Vallási, kulturális és szellemi helyeken a víz az alkotás és az összekötő elem, az egyén és a közösség közötti kapcsolat között.

– A természetben a víz harmóniát teremt, életet hoz és segít védeni a természeti erőforrásokat.

Ma a víz nagy veszélynek van kitéve: a népesség növekedése, az ipar és a mezőgazdaság mohó vízigénye, valamint az egyre romló éghajlatváltozás mind a vizet veszélyezteti. Ismerjük fel és tartsuk tiszteletben a víz ezernyi jótékony hatását, tanulmányozzuk át, hogy a víz hogyan járul hozzá mindennapi életünkhöz, értsük meg fontosságát és gondoskodjunk a védelméről!

Most rajtunk a sor! Meséljük el egymásnak történeteinket, ossza meg gondolatainkat és érzéseinket arról, hogy mit jelent számunkra a víz!

2021. március 22. A víz világnapja!

Téma szakértő és a cikket írta

Ángyán Patrícia

képek: pixabay.com, stock.adobe.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük