Vitaminok szerepe a mindennapokban

Vitaminok szerepe a mindennapokban

Tisztelt Olvasó!

Engedje meg, hogy röviden és tömören beszéljek pár mondatban magamról. Kerekes K Richárd Okleveles Csoportos Fitnessz Instruktor és Vitamintanácsadó vagyok. Több mint három éve foglalkozom vitaminok értékesítésével és hozzájuk kapcsolódó táplálkozás, és életvezetési tanácsokkal. Már az első gondolatok között szeretném leszögezni, hogy nem célom senkit sem rá, illetve lebeszélni a vitaminok fontosságáról és azok élettani szerepéről.

Kezdetben fontos tudnunk arról, hogy a szervezetünknek megszületésünk óta szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra is egyaránt. Vitaminokat kettő fő csoportba sorolhatjuk. Egyik csoport a Vízben Oldódó vitaminok, másik pedig a Zsírban oldódó vitaminok. Ezen két csoport határozza meg a vitaminszükségletünk célirányos fontosságát.

Első sorban beszéljünk a Vízben Oldódó vitaminokról. A vízben oldódó vitaminokról tudni illik, hogy rendkívül nagy vízhajtó hatással rendelkeznek, ezért érdemes a napunk első felében a szervezetbe vinni őket bő folyadék fogyasztással, illetve megfelelő mennyiségű tápanyag bevitellel együtt. Hiszen a vitaminok önmagukban nem képesek a szervezet létfontosságú folyamatait ellátni, illetve fejleszteni, ehhez szükség van napi minimum öt étkezésre, ami magába foglalja az össze szükséges vitamint és ásványi anyagot. A vízben oldódó vitaminokat nagyon könnyű meghatározni, mégpedig úgy, hogy ADEK Vitaminok Zsírban oldódnak fel teljesen, minden más vitamin pedig vízben.  Vízben oldódó vitaminokról tudni kell, hogy a szervezet nem képes őket hosszú távon tárolni és hasznosítani mert a vizelet távozásával ezek is kiürülnek a szervezetből, ebből adódóan minden nap pótolni kell őket. A vitaminokról összeségében tudni érdemes, hogy nem lehet őket túladagolni, tudom, hogy ez a közhiedelemmel szembe megy, de kérem, hogy higgyen a szakértőnek.

Néhány fontos vitamint szeretnék említeni, hogy a továbbiakban mire is kellene odafigyelni, ha vitamin vásárlás előtt állunk.    B-vitaminok összessége nélkülözhetetlen a szervezet számára, ezen belül is a B6 -vitamin, ami a normál idegrendszer fenntartásához, illetve regenerálódásához szükséges, ezen vitamin hiánya adott esetben rendkívül ingerlékennyé, illetve feszültté tudunk válni a hiányától, ennek elkerülése érdekében fontos hogy minden nap pótoljuk. B12 -vitamin a másik legfontosabb, ami nélkül nem lehet létezni az elmondásom alapján. B12 vitamin jelenléte a szervezetben hozzájárul a normál alvási ciklus kialakításához. Megfelelő alvási ciklus meghatározása rendkívül fontos annak érdekében, hogy a napunk úgy alakuljon ahogy az mi elterveztük. B12 vitamin elősegíti a Melatonin termelést a szervezetben, Melatonin hormonok segítenek a nyugodt és pihentető alvásban. Folytatásban érdemes beszélni a C-vitamin szerepéről, ezen vitamin nélkülözhetetlen a szervezet anyagcsere folyamatainak fenntartásában, illetve az immunrendszer karbantartó vitaminjának is szoktam nevezni. Napi beviteli értéke minimum 1000mg- egészen 10000mg is lehet, igen 10000mg C-vitamin mindennapi bevitele, a szervezetre rendkívül pozitív hatást gyakorol, mint például energikusabbak leszünk, szép csillogó lesz a bőrünk, körmünk és hajunk nem lesz töredezett, illetve vékony, egyszóval jobban fogunk kinézni kívül-belül.

Folytatásképpen említést szeretnék tenni a Zsírban oldódó(ADEK) vitaminokról. Ezen vitaminokról is érdemes tudni, illetve tisztában lenni, hogy nem tudjuk őket túladagolni és káros hatást gyakorolni a szervezetünkre. Szervezetünknek szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminokra, mint pl: a D-vitamin, a nap vitaminjának is szokták nevezni, és ez a gondolat helytálló is mert a napból nyerjük a D- vitamin jelentős részét, ettől függetlenül nem csak a téli hónapokban érdemes szedni, hanem egész évben is egyaránt, hiszen hiába a nyár és a forróság mi emberek nem tudunk a napon tartózkodni reggeltől estig. Napi 4000NE-től 12000Ne -ig érdemes pótolni a D-vitamint. Ezen vitamin hiánya, sokrétű problémához vezet, de ezt majd egy későbbi cikkben fogom kifejteni részletesen. K mint karotin, nagyon kevesen fogyasztanak ma Magyarországon K vitamint pedig, ha tisztában lennék vele, hogy ez is rendkívül fontos akkor másnak kígyózó sorok állnának a patikák és drogériák elött, na de a vitaminról röviden és tömören, k- vitamin hiány túlzott vérzékenységhez vezet, illetve orvérzés gyakran fordul elő. K vitamin a szervezet egyik mozgató csavarja ezért ne hagyjuk figyelmen kívül.

Remélem sikerült egy kis ízelítőt adnom a vitaminok fontosságáról, cikksorozatom következő témája a B vitaminok és azok részletes előnyei, illetve hátrányairól fog szólni. Ha további segítségre illetve tanácsadásra lenne szüksége akkor ne habozzon felkeresni a közösségi oldalamon vagy E-mail keresztül  a következő címek valamelyikén: kerekesss14@gmail.com vagy kkrz2023@icloud.com

Kerekes K Richárd

Okleveles Fitnessz Instruktor és Vitamintanácsadó