Amit az alvásról és zavarairól tudni érdemes

Avagy a kielégítő alvás fontossága

Amit az alvásról és zavarairól tudni érdemes

2021. február végén járunk, ami azt jelenti, hogy már egy éve jelen van életünkben a COVID-19 vírus, melynek egyik eredményeképpen sokkal több időt töltünk otthon, mint normális esetben. Ez az idő megfelelő lehet arra, hogy együtt legyünk szeretteinkkel, tervezgessük a jövőnket vagy hogy több időt szánjunk magunkra, azonban ha nem figyelünk és utat engedünk a lustaságnak vagy éppen ellenkezőleg- túlvállaljuk magunkat, bioritmusunk könnyen felborulhat.

Sokan nem vesszük elég komolyan, de a kielégítő alvás éppoly fontos szervezetünk számára, mint például a víz. Hiszen ennek hiányában képtelenek vagyunk megfelelő szellemi vagy fizikai tevékenységek végzésére és elengedhetetlen az egészség vagy a jó közérzet fenntartásához is. Lássuk csak, mi történik akkor, ha nem alszunk eleget! Kialvatlanság okán figyelmetlenebbek és feszültebek vagyunk az átlagosnál, mindemellett csökken az alkalmazkodóképességünk és a munkateljesítményünk is, dekoncentrálttá válunk, ráadásul amennyiben tartós állapotról beszélünk, fokozódik a szomatikus betegségek kialakulása és a szellemi leépülés kockázata is

Számos tényező befolyásolhatja pihenési szokásainkat, azonban ha alvási nehézségekkel küzdünk, és ez az állapot már több mint egy hónapja fenn áll, s már krónikusnak tekinthető, érdemes felismerni és tenni ellene. Az alvászavar önmagában egy betegség, de sok esetben testi vagy lelki problémák velejárója is, legismertebb okozója így a depresszió, a szorongás vagy a stressz. De milyen alvászavarok léteznek és mik is ezek pontosan? Lássuk csak!

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy órákon át forgolódik, mégsem tud álomba szenderülni, hogy felkel az éjszaka folyamán, nem tudja végig aludni azt vagy éppen hogy napközben elszundikál. Ezek mind alvási rendellenességek, melyek során nem megfelelő az alvás mennyisége vagy romlik a minősége, esetleg a kettő egyszerre Leggyakoribb ilyen zavar talán az insomnia, azaz az álmatlanság, az egyetemisták „kedves” barátja vizsgaidőszak idején, hiszen átmeneti előfordulásának fő okozója a stressz. Hosszútávú, kóros álmatlanság hátterében azonban gyakran állhat depresszió, szervi vagy idegrendszeri megbetegedés, ezért érdemes komolyan venni a dolgot.

hipersomnia, mely tüneteiben pont ennek ellenkezője, az aluszékonyság, az éber állapot hiánya, mely nem keverendő a fáradtság állapotával.

parasomnia, olyan alvási állapot, mely rendellenes mozgásokkal, érzelmekkel, viselkedésekkel lép fel alvás során, ilyen állapot például az alvajárás. Nagyon sok kutatás szól ezekről, annyi biztos, hogy a regeneráció akkor tud bekövetkezni, a mirigyek akkor tudják „kipihenni” magukat, ha az éjjeli és megfelelő alvás létrejön.

Sok múlik azon hogy teljesen sötétben alszunk-e, mert például a melatonin a tobozmirigyben csak így tud termelődni. Sokan kapcsolnak fényeket gyermekeiknek, hogy ne féljenek, ám arra nem gondolnak, hogy ez hosszútávon káros is lehet.

Fontos tényező az is, hogy időben feküdjünk le. Az alvás normális esetben először mély és lassú hullámú. Ilyenkor inkább a regenerációt, a növekedést segítő szomatrotrop hormon termelődése megy végbe. Az utolsó harmadban inkább az adrenalin termelődik, fokozódik az idegrendszeri aktivitás, felkészülés a felkelés utáni időszakra, ilyenkor indulnak be a gondolkodási fázisok. Míg a kisbabák alvásigénye 18 óra is lehet, ez idővel annyira lecsökken, hogy 60 év felett már akár 5 óra is elegendő. Az alvásigényt nem csak az életkor, a szellemi leterheltség és sok egyéb környezeti hatás befolyásolja.

Az alvászavar hátterében állhat fizikai betegség is, például a pajzsmirigy túlműködése, vagy gyógyszerek mellékhatásai, de a helytelen életmód, a helytelen táplálkozás is. Ezért nem tanácsos sok fehérje, sok szénhidrát bevitele közvetlen lefekvés előtt.

Mikor jelentkezik az alvászavar először megpróbálhatjuk mi magunk kézbe venni a dolgokat. Próbáljunk meg rendszert kialakítani a lefekvésben, ugyanakkor keljünk és feküdjünk. Próbálkozhatunk gyógyteákkal, a cickafark tea, enyhe nyugtató hatású, ha nincs javulás, mindenképpen érdemes felkeresni egy szakembert.

Jó, pihentető esti alvást hát mindenkinek!

Téma szakértő és a cikket írta:

Rádi Eszter Orsolya


Képek: pinterest, stock.adobe.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük