Örök dilemma, de segítünk dönteni!

Fürdés kontra zuhanyzás? Segítünk, ha dönteni kell!

Ahol kicsi a fürdőszoba, ott bizony örök dilemma marad a kád kontra zuhanykabin kérdése, mégis, a legtöbben úgy érezzük, hogy mindkettőre szükség van. Ilyenkor mit tehetünk? Érdemes szétnézni a kombinált lehetőségek között, de dönthetünk csak az egyik megoldás mellett is, függően attól, hogy melyiket kedveljük inkább: a frissítő zuhanyt, vagy a lazító kádfürdőt. Persze, ez a döntés azért jóval sokrétűbb annál…

Saját, egyéni kedvtelésünkön túl még számos tényező van, amit a döntésnél figyelembe kell vennünk. Nézzünk meg néhány érvet, pro és kontra!

Vajon melyik a gazdaságosabb?

Egyik ilyen a tisztálkodásunk során elhasznált víz mennyisége, vagy az annak előállításához szükséges energia mennyisége.

Erről azonban szintén megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint a zuhanyzás során elfolyt víz a sok, míg mások szerint a kád teli engedésekor használunk el fölöslegesen sok vizet. Ez persze függ a kád méretétől, a fürdési – zuhanyzási szokásainktól, a víznyomástól, a csaptelepektől, de leginkább a fürdés vagy a zuhanyzás időtartamától.

Egyébként ezt a kérdést is könnyen eldönthetjük, ha kitapasztaljuk: zuhanyozzunk le a kádban, miközben dugjuk be a túlfolyót. Ha az így elfolyt víz kevesebb, mint amiben kényelmesen megfürödnénk, akkor érdemesebb zuhanyozni inkább.

Melyik a higiénikusabb? E szempontból a zuhanyzás mellett többen voksolnak…

Sokan higiéniai megfontolásból döntenek a tusolás mellett. Ők többnyire azt hiszik, egy fürdőkád sosem mosható ki teljesen, és egy gyors, frissítő zuhany alatt könnyebben megmoshatók az intim testrészeink is. A zuhanyzás élvezetét külön emelhetik az erős vízsugárral rendelkező masszírozó rózsák, csapok, vagy a kellemes ellazulást segítő esőztető rendszerek, masszázskabinok, ahol a program váltogatja a különböző irányból érkező, különböző erősségű vízsugarakat. Egy ilyen élmény után pedig sokan még tisztábbnak, még higiénikusabbnak érzik magukat.

Kényelmesebb a zuhany, pláne ha az akadálymentes megoldás is fontos

Természetesen léteznek ma már speciális, akadálymentes megoldásokkal kialakított kádak, azonban ha mozgásában korlátozott, vagy idős ember él velünk a családban, kényelmesebb és egyszerűbb egy egyedileg épített, akár készen vásárolható zuhanykabin, amibe jóval könnyebb bemenni, majd kijönni belőle, mint egy fürdőkád esetén. Akár egy walk’in típusú egyszerűen csak belépek-kabin mellett is dönthetünk, ez azon túl, hogy kényelmes, szép, letisztult jelleget is ad a fürdőszobánknak. Ha az ülés kényelmesebb számunkra, ma már sok zuhanyzóhoz kapható szék is, ha fontos lenne leülni, vagy külön is tehetünk bele.

Komolyan helyszűkében?

Nem utolsó szempont, sőt nagyon is lényeges kérdés a helyigény, hiszen egy normál méretű, pláne egy kényelmes, terjedelmes kád majd a duplája, de legalábbis másfélszerese a zuhanyfülkének.

Téma szakértő és a cikket írta:

Koncz Gábor

üveges, lakberendező

https://uveg-doktor.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük