A téli lábápolás fontossága

Avagy a pedikűrre télen is érdemes odafigyelni

A hideg és zord időjárás beálltával, ahogy szandáljainkat a szekrény mélyére rejtjük, úgy bújtatjuk lábainkat bakancsba/csizmába.

Sajnos az őszi-téli időszakban vagyunk hajlamosak a legjobban elhanyagolni lábainkat, mondván úgy sem látszik. Nem látszik a repedt sarok, a hosszú, ápolatlan köröm, és a napestig sorolható problémák.

A téli pedikűrre pedig nem csak hogy érdemes, de javasolt nagyobb figyelmet fordítani, hiszen hamar elérkezik a tavasz, amikor újra ledobjuk zárt cipőinket, és szeretnénk megmutatni szép és ápolt lábainkat.

Utóbbi csak akkor lehetséges, ha a lábápolásban is a következetesség, és rendszeresség elveit követjük.

Sokan nem gondolnák, de bőven rejtenek veszélyt a zárt cipős hónapok is.
Sötétbe, melegbe zárjuk őket hosszú hónapokra, ezzel megfelelő közeget teremtve pl. a gombás fertőzések számára. Ez igaz bőrre, körömre egyaránt.

Gyakori problémát okoz a hosszúra meghagyott köröm, mely külső mechanikai nyomásra (cipő megnyomja) elválhat a bőrtől, fellevegősödhet, ami még a jobbik eset, ugyanis ezen része a körömnek könnyen gombásodhat.

A szaruréteg megvastagodása (ami ráadásul nem csak kifelé, hanem befelé is történhet), berepedése télen is jellemző, ezért a megvastagodott bőrt ajánlott időszakosan eltávolítani, illetve a száraz, repedezésre hajlamos bőrt, szezonnak megfelelő, és kellő hatóanyag tartalmú lábápoló krémmel kezelni.

Mindent összevetve, a folyamatos szinten tartás fontos esztétikai, és egészségügyi szempontból is.

Nehezebb fél évnyi rosszul, vagy inkább sehogyan sem ápolt lábat felkészíteni a nyárra. Ezért azt tanácsolom, amennyiben tehetitek, keressétek fel kedvenc pedikűrösötöket, még ha nincsenek is most szem előtt a lábak…

Írta:
Salamon Erzsébet – műkörömépítő mester, szakoktató

https://www.facebook.com/erzsebetsalamon69

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük