Avagy a magyar kutya fajták, mint nemzeti kincseink

Joggal hungarikum

Avagy a magyar kutya fajták, mint nemzeti kincseink

9 fajtát különböztetünk meg. 

A pásztor kutya: Komondor és Kuvasz

A terelő kutya: Puli, Mudi, Pumi

A vadász kutya: Rövidszőrű – illetve a Drótszőrű magyar vizsla, Magyar agár, Erdélyi kopó

Származásaik szerint 3 csoportot különböztethetünk meg:

  • Kialakulásuk több mint 1000 évre tekint vissza, az Államalapító elődeinkkel érkeztek a Kárpát- medencébe. Komondor és Kuvasz

     

  • Népvándorlás során behozott kutyák keveredéseiből alakulhattak ki. 

     

  • Legfiatalabb fajtáink, kevesebb mint 100 éve alakultak ki. Pumi és Erdélyi kopó 

     

Komondor : Talán a legkülönlegesebb megjelenésű magyar fajtánk. Hatalmas mérete már önmagában tekintélyt parancsoló, és ehhez még társul a különleges fehér zsinóros vagy szallagos fehér színű bundája. E csodálatos bunda kialakulása a zord időjárásnak köszönhető mert a magyarok mellett vándorló kutyák alkalmazkodtak a nappal meleg, éjjel hideg hőingadozáshoz, illetve a farkasok elleni harcban hatékonyan tudtak küzdeni mert a ragadozók nem találtak fogást a kutyán a hatalmas, vastag bunda miatt. A 2. Világháborúban létszámukat igen alacsonyra lecsökkentették mert ezek a kutyák védték a tanyákat és a házakat. Az USA-ban igen kedvelt kutya fajta volt már akkoriban is, a magyarok a háború végeztével vissza importált kutyákból kezdték el a fajta újra tenyésztését. A fajta a nyájakat védte, viszonylag keveset mozog, csendes, ritkán ugat. Nagyon jó házőrző. A családdal, gyerekekkel, barátokkal végtelenül kedves, türelmes, igazi családi kedvenc, kertes házba. 

Kuvasz: Története szinte teljesen megegyezik a komondoréval, viszont jelleme, habitusa erősebb.  Hunyadi Mátyás udvarában is használták hajtóvadászatra, vaddisznók hajtására igen kedvelt kutya fajta volt. Bátor, harcias, szabadság szeretete, önállósága miatt csak erőskezű, határozott, a kutyákhoz értő gazdáknak ajánlott. Terűletvédő ösztöne nagyon magas. 

Puli, Pumi, Mudi: Nagyon élénk természetű, hangos, sokat ugató, nagyon jó jelzőkutyák. Igazi sportkutyák, kutyás sportokban kiemelkedő eredményeket érhetnek el. Szófogadó, könnyen tanítható fajták. Szőrük nem hullik, illetve elenyésző mértékben találhatunk elhalt szőrszálakat, de bundájuk rendszeres ápolása mellett, lakásban is nagyon jól tarthatók, megfelelő mozgás és szellemi lefárasztás mellett. Közepes méretű kutyák. A puli 4-5 éves korára éri el földig érő zsinóros szőrzete teljes hosszát. A Pumi a ” magyar terrier-ként” is nevezik, valahol biztos keveredett a fajtába egy kevéske terrier vér. A Mudi pedig a németek spicc jellegű pásztor kutyáinak kereredéséből alakulhatott ki. 

Erdélyi kopó: Legkevésbé ismert magyar fajta. Régen a magyar királyok és erdélyi fejedelmek kutyájaként hajtották a nagy vadakat. De mikor a magyar terület erdélyhez került, Románia kiírt egy rendeletet mi szerint minden magyar fajtát ami az ő területükön maradt ki kell írtani. Így rengeteg erdélyi kopót megöltek. Egy Erdélyben élő vadász titokban tartott erdélyi kopókat. A magyarok tőle tudtak visszavásárolni kutyákat és így kezdték el a fajta újra tenyésztését Magyarországon. A fajta az 1300-as évek táján  alakulhatott ki. Rövid szőre végett lakásban is könnyen tartható, de vadászösztöne végett igényli a hosszas erdei túrákat.

Magyar agár: Mátyás király is szívesen vadászott velük. Nyúlak, és rókák vadászatára használták őket. Megjelenésük elegáns, erős izomzatú, a gyorsaságuk kiemelkedő. Nagyon kedves, barátságos, hálás fajta. Lakásban tartásra ideális, ha megvan a megfelelő mozgása, igazi ágyban elnyúlós kanapé lakó lesz belőlük. 

Rövidszőrű és Drótszőrű magyar vizsla: 

Mindenes vadász, kisebb vadak elejtésére használták első sorban.(kacsa, fácán) vízi vadászatokra is kedvelt fajta. A Drótszőrű vizsla erősebb csontozatú. Lakásban, kertben egyaránt szeret lenni, kinti – benti tartása az ideális. A Drótszőrű vizsla kialakulása kb az 1900 évek elejére tehető. Mindkét fajta ideális családi kutya, szófogadó, nagy mozgásigényű. 

Téma szakértő és a cikket írta:

Andrejkovics Renáta

kutyakozmetikus

https://renikutyakozmetika.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük