Hogyan válasszunk kiskutyát?

Andrejkovics Renáta cikke

Hogyan válasszunk kiskutyát?

Először is álljunk meg egy pillanatra, és tegyük fel magunknak a legfontosabb kérdéseket!

Milyen kiskutyát szeretnénk és miért? Kicsit-közepeset-nagyot?

Milyen életfeltételeket tudunk biztosítani neki? Társasházi lakás vagy kertes családi ház?

Milyen szőrtípusú kutyus legyen?

Mennyit szeretnék foglalkozni a szőrével? Rövid-félhosszú-hosszú-trimmelős-nyírós legyen?

Milyen terveim vannak a kis kutyával? Szeretnék vele hosszú túrákra menni menni, sportolni vagy csak kényelmes rövidebb sétákat tervezek?

Szeretnék vele közösségbe járni és szociális életet élni vagy csak egyedüli sétákat tervezek egy erőskezet igénylő „egy-gazdás” kutyával?

Nézzük meg mire szelektálták az adott fajtát?

Mely ösztönei dominálnak a viselkedésében? Az őrző-védő, a vadászat, a terelő illetve juhászkutya vonal, vagy éppen a társasági ölebek.

Az adott kiskutyát 10-15 évre válasszuk magunk mellé így nagyon fontos a körültekintő választás hogy hosszú távon minél probléma mentesebben tudjunk együtt élni.

Nézzünk utána a közelünkben lévő állatorvosi rendelőknek, kutyaiskoláknak, panzióknak, állatkozmetikáknak. Mérjük fel az árakat az adott kutya kapcsán, milyen kiadásokra számíthatunk.
Ha már tudjuk milyen kiskutyát szeretnénk vegyük fel a kapcsolatot az adott fajtával foglalkozó szakemberekkel, tenyésztőkkel.

Informálódjunk különböző fórumokon, vegyünk fel személyes kapcsolatot már régóta a fajtát tartó gazdikkal.

Látogassuk meg a már kiválasztott kiskutyát, nézzük meg az életkörülményeit, viselkedési szokásait. 2 hónaposan már láthatjuk, hogy milyen beállítottságú. Hogyan viselkedik velünk, a testvéreivel, az anyjával, a körülötte lévő környezetben, más emberekkel, kutyákkal. Ebben a korban már megnyilvánul, hogy visszahúzódóbb, nyugodtabb vagy magabiztosan rámenős kiskutyával állunk szemben.

Egy kiskutya havi ellátása mérettől függőben változik. Szerezzük be előre a kutya tartásához elengedhetetlen felszereléseket. (póráz, nyakörv, tápok, fekhely, szobakennel…)

Készüljünk fel a hazaérkezésére, a szobatisztaságra való nevelés, fogváltással járó kellemetlenségekre, a kezdeti állatorvosi látogatások az oltási programhoz, a helyes táplálkozási szokások beállítása.

Ezek mind rengeteg energiát, odafigyelést, és türelmet hogy igényelni tőlünk.
És ha bármilyen félelmünk van, elbizonytalanodunk a kutya nevelés terén ne féljünk segítséget és tanácsot kérni a témában jártas szakemberektől.

Szerző: Andrejkovics Renáta https://renikutyakozmetika.hu

Képek: stock.adobe.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük