Táppénz igénylése katás egyéni vállalkozóként

Avagy a katás vállalkozói lét külsőségei

Táppénz igénylése katás egyéni vállalkozóként

A katás vállalkozói lét csak kívülről tökéletesen ideális: biztosan mondták már Neked, hogy milyen jó, hogy Te osztod be az idődet, hogy akkor dolgozol, mikor szeretnél, hogy nem kell követned senkinek az utasításait, mert magad ura lehetsz. 

Közben tudod, hogy a saját időbeosztás az nagyjából az éjjel-nappalt jelenti, hogy a munkáddal fekszel és azzal kelsz – de legalább (jó esetben) biztosan azzal foglalkozol, amit szeretsz, még akkor is, ha vannak nyűgös feladatok. 

A fent említett dolgok is tévhitek a vállakozói léttel kapcsolatban, mint ahogy az is, hogy a katás vállalkozó nem mehet táppénzre. Ha a vállalkozó megbetegszik, nem tud dolgozni, értelemszerűen nem lesz bevétele, valamiből mégis meg kell venni a kenyeret (lisztet és az élesztőt) a boltban. 

Ki igényelhet katásként táppénzt? 

Azok a katás egyéni vállalkozók, akik főállásban végzik vállalkozói tevékenységüket. Tehát mellékállásúak nem igényelhetnek táppénzt – értelemszerűen, hiszen így valószínűleg van egy munkahelyed, ahol elmehetsz betegszabadságra. 

A táppénzellátást az Egészségbiztosító fizeti, az ellátás alapja 2020. július 1-jétől a főállású kataadózónál (aki havonta 50 000 forint kata adót fizet) 102 000 forint, az emelt összegű kata adózónál (aki havonta 75 000 forint kata adót fizet) 170 000 forint. 

Mit kell tenned, ha katás vállalkozóként táppénzre szeretnél menni? 

A következő lépéseket kell követned: 

  1. Regisztrálj az Egészségbiztosítási Osztálynál, ehhez ezt a regisztrációs lapot kell kitöltened. 

  2. Add le a nyomtatványt az epapír szolgáltatáson keresztül. 

  3. Ezután tudod benyújtani táppénz-kérelmedet – ehhez erre a formanyomtatványra lesz szükséged. (Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez)

  4. Töltsd ki a formanyomtatványt az ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram) segítségével. 

  5. Küldd be kérelmedet az Ügyfélkapun keresztül, ennek pontos lépéseit itt találod. 

És a kérdés: kell-e kata adót fizetni, ha táppénzen vagy? 

Hosszú távú betegség esetén, amennyiben nem tudsz dolgozni, vagyis számlát sem állítasz ki, és a táppénz időszaka eléri a 30 napot, akkor az adott hónapra nem szükséges megfizetni a kata adót. Tehát például, ha március 15-től április 15-ig táppénzen vagy, akkor áprilisra nem kell kata adót fizetned (mert ebben a hónapban érted el a 30 napot), és ezt május 12-ig kell jelezned az adóhatóság felé a 20T101E betűjelű nyomtatvány A02-es lapján (14. pont). 

Viszont arra figyelj, hogy (ahogy a szüneteltetésnél is) arányosan csökken a kata kereted is azzal a hónappal, amelyre nem fizettél kata adót. 

Abban az időszakban, amikor táppénzre vagy jogosult, vagyis keresőképtelen vagy, természetesen számlát nem állíthatsz ki – hacsak nincsen alkalmazottad.

Téma szakértő és a cikket 2021.03.27-én írta

Koncz Zoltán

lapigazgató – főszerkesztő

Forrás: számlázz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük