Kutyánkkal séta a szabadban

De mi lesz a kullancsokkal?

Kullancsok- Megelőzés- Séták a szabadban 

Ki ne szeretne túrázni menni a kutyájával? 

De rettegünk a kullancsoktól. Most nézzük meg hogyan tudjuk összeegyeztetni a kettőt!

A kullancsok általában a füves, bokros területeken, árnyékos erdőkben, vízparti területeken fordulnak elő a leggyakrabban.

Fontos megemlíteni, hogy kedvencünkre olyan kullancsok is tapadhatnak, amik korábban vadállatok véréből táplálkoztak, de mivel egyre gyakrabban bemerészkednek a kullancsot hordozó rókák, vaddisznók, őzek, sünök a lakóövezetekbe is, így a városi környezetben található kullancsállományt még fokozottabban növelik. Így akár a lakott területeken, parkokban, de akár még a saját családi házunk kertjében is találhatunk kullancsot. Tavasszal és ősszel a legaktívabbak de az enyhe teleken és a hűvösebb nyarakon is folyamatosan jelen  maradnak. Így mostanra egész évben védekeznünk kell ellenük. Az emberre, vagy állatra került kullancs a bőrön észrevétlenül haladva megkeresi a számára legmegfelelőbb helyet a vérszíváshoz. Szájszervével kicsi nyílás vág a bőrbe, erősen rögzíti magát, és elkezd táplálkozni.

Ez az állapot napokig is eltarthat, majd a vérrel teleszívott kullancs elhagyva a gazdatestet, rejtekhelyet keres. Mivel a vérszívás alatt egyfajta érzéstelenítőt juttat a sebbe, a csípése teljesen fájdalommentes. Miután a kullancs kipottyant áldozatából a csípés helye bedagadhat, begyulladt. Az egy napon belül megtalált és szakszerűen eltávolított kullancs még szinte biztosan nem tudott fertőzést okozni. Viszont ha több napig észrevétlenül maradt a vérszívást követően akkor igen nagy eséllyel okozhatott fertőzést. Nem maga a kullancs okozza a betegségeket, hanem a benne található élő Baktériumok, Vírusok, és Egysejtűek.

A kullancs a hordozott Kórokozókat a vérszívás alkalmával juttatják nyálmirigyükből az áldozatba.

A kullancs nyála, ürüléke, és az elpusztult teteme is tartalmazhat fertőző anyagokat. A klímaváltozás következményeként megemelkedett a kullancs fajok száma és az általuk terjesztett betegségek száma is. Szintén a kullancsok számát növeli a megfelelő védekezés hiánya is. Kirándulás után a test részletes átvizsgálása szükséges! Kutyák számára kullancs ellenes készítmények használata elengedhetetlen!

Keressük fel az állatorvosi rendelőt, állatpatikát, kutyakozmetikusunkat, kérjünk részletes tájékoztatást a számunkra lehetséges legideálisabb védekezési formákról Nyakörvek, spot-on, spray-k, tabletták vásárolhatók. Beszéljük át a helyes használatukat, mennyi ideig hat, milyen formában nyújtanak védelmet. Gondoljuk át melyik fajta lehet a leghatékonyabb az adott állatban, (hosszú szőrű, rövid szőrű,) mennyire járunk kullancsok által fokozottan fertőzött helyeken, stb. És ne felejtsük el, 100%-os biztonságot nyújtó készítmény nem létezik, a leggondosabb védekezés mellett sem.

Eltávolítása : speciálisan kialakított eltávolító csipesszel, kanállal, gyógyszertárakban beszerezhető, de a nagy méretű már vérrel megszívott kullancsot 2 ujjal körbefogva kézzel is könnyedén eltávolíthatjuk. A kullancsot a bőrhöz a legközelebb kell megfogni, majd egy óvatos de határozott mozdulattal ki kell húzni. Különösen figyelni kell, hogy a potroha ne nyomódjon meg, mert eltávolítás közben kórokozókat öklendezhet a sebbe. Zsírral, krémekkel, stb ne kenjük be, a rovar légzőnyílásának eltömítésével csak azt érjük el, hogy a fulladozó kullancs a fertőző anyagokat még fokozottabban juttassa az áldozatába. Ha a feje beszakadt, nem jelent különösebb kockázatot. Egy idő után a sebből kilökődik.

A sebet és az eltávolító eszközt fertőtlenítsük le, a kullancsot akár égessük el, és alaposan mossunk kezet. Kedvencünket pedig fokozottan figyeljük, ha indokolt vigyük állatorvoshoz.

Babesia Canis nevű egysejtű, vörösvértest-élősködő okozza az egyik legveszélyesebb betegséget a Babéziát. 

Tünetei: Magas láz, étvágytalanság, levertség, hátsó testfél gyengeség, illetve vörösbarnára színeződött vizeletet okoz. Ha ilyet tapasztalunk azonnal forduljunk az állatorvoshoz, mert pár napon belül végzetes kimenetelű lehet! Csak kutyákra veszélyes, emberre nem, még nincs ellene megfelelő védőoltás. 

Lyme-kór: Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza. Elhúzodó, több szervrendszert érintő betegséget okoz. Hónapokig is eltarthat a lappangási ideje, és hosszadalmas, nehezen diagnosztizálható. Emberre, állatra is veszélyes. Lyme-kór ellen létezik megfelelő védőoltás, évente kell az állatnak beadatni.

Legyünk mindig felkészültek a védekezésre, és jó időtöltést kívánunk a természetbe! 

Téma szakértő és a cikket írta:

Andrejkovics Renáta - kutyakozmetikus

képek: pixabay.com, stock.adobe.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük