Győzd le önmagad, és célba érsz!

Avagy lovas terápia kicsiknek és nagyoknak

A fejlesztő lovaglás célja, hogy a lovaglást azon lovasok és lószerető embertársaink számára is elérhetővé tegyük, akik bármilyen módon segítségre szorulnak, ezért a fejlesztő jellegű lovasoktatás kiemelt jelentőséggel bír mindennapjainkban.

A hippoterápia görög szó, jelentése lóval végzett gyógyítás. Az 1970-es évektől fejlődött a modern gyógypedagógia ágává.

A lovasterápia a ló, a lovaglás és a lóval való foglalkozás kedvező hatásait használja fel gyógyításra.

Ezek a neuromotoros, szenzomotoros és pszichomotoros hatások, melyek egyidejűleg képesek hatni az idegrendszerre, a fizikumra, az érzékszervekre és a pszichére is.

Egyik fő ága a neurofiziológiai gyógytornakezelés melynél a mozgási, tartási és egyensúlyi zavarok javíthatók és fejleszthetők, a ló mozgásának segítségével.

A másik lovasterápia a pedagógiai, pszichológiai célzatú lovasfoglalkozás, a gyógypedagógiai lovaglás.

A lovagláson túl a lovak gondozásával, ápolásával fejleszthetők a szociális érzékek.

Sajátos nevelési igényű gyermekeknél és felnőtteknél a tanulási, kommunikációs, viselkedési és pszichés zavarok hatásosan kezelhetők.

Mindenki számára szeretettel ajánljuk a lovas foglalkozásnak ezt a módját, aki úgy érzi, hogy valamely részképessége hiányos, fejlesztésre szorul, esetleg a lovak révén tovább érzékenyíthető.

Következő cikkemben a teljes lovas öltözetről és felszerelésről szeretnék írni a kedves olvasónak!

Szerző:
Géczi Orsolya, lovasoktató

Képek: stock.adobe.com és pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük