Kötelezővé teheti e a munkáltató a koronavírus elleni vakcina beadatását

Avagy a koronavírus elleni védőoltás munkajogi kérdései a gyakorlatban

A koronavírus elleni védőoltás munkajogi kérdései a gyakorlatban

Az egyik legfontosabb feladata – jogszabályi kötelessége – a munkáltatónak, hogy megteremtse és fenntartsa az egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkakörnyezetet, mindezt azonban a rendelkezésére álló eszközökkel, jogszerű korlátok között.

Ahogyan az már köztudott a koronavírus elleni vakcina beadatása jelenleg nem kötelező Magyarországon. Ebből egyenesen következik, hogy a munkáltató sem teheti kötelezővé, még egyes feladatkörhöz kötötten sem.

Amennyiben, a munkáltató kötelezővé tenné a munkavállaló számára a védőoltást és annak nemléte miatt esetleg hátrány érné a dolgozót, az komoly diszkriminációs és adatvédelmi problémákat vetne fel. és komoly jogi következményekkel járhatna.

Gondoljunk csak bele, hogy vannak olyan dolgozók, akik személyes – egyészségi – helyzetükből fakadóan nem kaphatják meg az oltást, például:

a várandós nők,

akik korábban már átestek a víruson,

akik allergiásak a védőoltás bizonyos összetevőire,

agy egyéb – aktív fázisban lévő – autóimmun betegségeket hordoznak.

A jelenlegi helyzetben nem áll a rendelkezésünkre objektív szabályozás, ami alapján dönteni lehetne, hogy ki az, aki jogszerűen tagadhatja meg az oltást és ki az, aki nem.

De ha egy kicsit továbbgondoljuk a témában felmerül a kérdés, hogy vajon a munkáltató tehet e fel kérést egy állásinterjún a jelölt védettségével illetve oltottságával kapcsolatban?

A munkaszerződés megkötését nem lehet a munkavállaló védettségétől függővé tenni, emiatt az állásinterjún sem lehet erre irányuló kérdést feltenni. Egyrészt a fentiekben levezetett gondolatmenet nyomán, másrészt azért mert az oltottság – vagy egyéb meglévő betegségre vonatkozó tény különleges személyes adatnak minősülnek és speciális adatkezelési feltételek vonatkoznak rájuk, így annak kezeléséhez, nyilvántartásához a munkáltatónak nincs törvényes jogalapja.

Tovább bonyolítja a helyzetet – a legutolsó EU csúcson is említett probléma – hogy van némi bizonytalanság egyes vakcinák hatását illetően. Felmerül a kérdés, hogy mennyi ideig nyújt védettséget az oltás, és hogy az újabb mutációk megjelenése mennyiben befolyásolja az oltás általi védettséget. Ezek tisztázása komoly orvos szakmai kérdés ami természetesen időbe kerül.

Egyelőre nem maradt más hátra, érdemes otthoni munkavégzést elrendelni, amennyiben ez lehetséges, továbbá fizikai távolságtartást alkalmazni ott, ahol a személyes jelenlét nélkülözhetetlen.

Téma szakértő és a cikket írta:

dr. Klimek Dávid György

jogi előadó

Kép: freepik.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük