Eltűntek a külföldi befektetők az ingatlanpiacról

Avagy a magas hazai infláció miatt mégis érdemes ingatlanba fektetni?

Eltűntek a külföldi befektetők a hazai ingatlanpiacról

2020. márciusában a Covid járvány kirobbanásával egyidejűleg a befektetők is eltűntek az ingatlanpiacról, mely nagyban hozzájárult a kereslet visszaeséséhez. A pandémia előtt számos országból érkeztek hazánkba befektetők, akik legfőképpen Budapesten vásároltak ingatlant.

Mostanra viszont csak azok a külföldiek vásárolnak ingatlant, akik itt is élnek a családjukkal. A vírus előtti időszakban Magyarországon – és legfőképp Budapesten – aktívan jelenvoltak francia, olasz, orosz és a kínai befektetők is szép számmal, akik jellemzően lakóingatlanokba fektették a pénzüket. A koronavírus-járvánnyal járó intézkedések miatt azonban – különösen a határzár miatt – egyik napról a másikra eltűntek a befektetők az ingatlanpiacról.

A koronavírus miatt egyszerre több pofon is érte a haza ingatlanpiacot. A keresletben 80%-os vissza esést tapasztaltunk az első időszakban. Ezután észlelhettünk egy lassú felívelést láttunk, de ez a haza vásárlóerőnek volt köszönhető. A külföldiek a mai napig is csak elenyésző számban vásárolnak ingatlant befektetési céllal hazánkban.

Természetesen fenti helyzetet tű pontosan érzékelte Magyarország kormánya, akik a hazai ingatlan piac belföldi keresletének élénkítését tűzte ki fő feladatának.

A járvány által okozott változások mellett az otthonteremtési támogatások és az alacsonyabb áfakulcs ugyanakkor egyértelmű lendületet adtak az új építésű ingatlanok piacának. Ha a tavaly napirendre került, preferált fejlesztési célpontnak számító rozsdaövezetek kijelölése együtt járna egy, a mostaninál kedvezőbb (gyakorlatilag egységesen nulla százalékos) adókulcs bevezetésével, az még tovább növelhetné ezeknek a területeknek a forgalmát, és így árszintjét.

A rozsdaövezetek alapból is jellemzően nagyobb értéknövekedési potenciállal bíró területek, ahol látványos és gyors átalakulások mehetnek végbe. Az ingatlanfejlesztők által megvalósított kiegészítő infrastrukturális beruházások ideális esetben további fejlesztéseket vonnak maguk után, ami még tovább növelheti ezen területek vonzerejét mind a bérlők, mind a saját célra lakást keresők körében.

Hasonló potenciál lehet az igencsak limitált kínálatú, belvároshoz közeli, családi házas zónákban is, hiszen a járvány utáni visszarendeződéssel mérséklődhet a mostani agglomerációs kiköltözési hullám és újra felértékelődhet a munkahely és belváros elérhetősége, a jó infrastruktúra és tömegközlekedés.

Az, hogy a jövőben hol fog emelkedni az ingatlanok ára, természetesen sok tényezőn múlik, ezért megfontolandó lehet egy ingatlanpiaci szakértő bevonása is a döntéshozatalba.

Téma szakértő és a cikket írta:

Kiss Márk

értékesítési vezető

https://gdn-ingatlan.hu

Képek: pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük