Hogyan kezeljük tetoválásunkat

Avagy mennyire hosszú a gyógyulás folyamata?

Hogyan kezeljük tetoválásunkat

Az egyik és legnagyobb vitát kavaró téma a szakmában. Mindig akad valaki, aki jobban tudja.

A gyógyulás folyamata

Tetoválónk végzett a hőn áhított mintánk elkészítésével:

Az első és egyik legfontosabb lépés ez után, hogy egy utófertőtlenítővel lekezeli a kész mintát! Mindenképp alkoholmentes fertőtlenítőről beszélünk (octenisept, bactin..) Én az utóbbit preferálom hisz lidokain tartalma miatt gyorsan enyhíti a fájdalmat és a bőrpírt.

Miután megnyugodott a bőr egy speciálisan erre a célra tervezett nedv szívó pelenkát (dry lock pad) használok, ami magába szívja a fölösleges váladékot. Ezt a pelenkát néhány óra múlva le lehet venni. Alapos kézmosás után a friss tetoválást langyos folyó víz alatt le kell mosni. Tilos használni bárminemű fertőtlenítő szert, antibakteriális szappant. Tehát, a víz elegendő önmagában! Mivel előzőleg lefertőtlenítettük a kezünket és a tetováló is utófertőtlenített így nincs miért fölösleges kemikáliát belekenni a friss sebbe!

Hogy ha ezzel megvagyunk, akkor egy egyszer használatos papírtörlővel (Zewa, Szilvia..), NEM a törölközővel! Szépen, finoman felitatjuk a nedvességet a bőrfelületről, ügyelve arra, hogy az éppen képződő vékony bőrréteget fel ne sértsük. Ezután egy újabb FRISS pelenkát teszünk a mintára a megfelelő oldalával. Nagyon fontos, hogy a száraz bőrfelületre ne kenjünk semmit, hisz az eltömíti a pelenka lyukacsos fólia részét, amin keresztül felszívja a fölös váladékot. Ez 8-10 órán keresztül rajta maradhat.

Abban az esetben, ha még is sikerült bekenni, akkor óvatosan mossuk le a krémet és utána helyezzük fel a pelust.

(Abban az esetben, ha nem kaptunk másikat a tetoválónktól, akkor a vékonyan krémezett bőrfelületre egy frissen tartó fóliának a belső felét használva, fedjük le a tetoválást ügyelve arra, hogy semmilyen idegen anyag (szösz, hajszál főképp ne állati szőr) ne kerülhessen a fólia és a bőr közé. Amennyiben fóliázzuk, akkor nem szabad elfelejteni, hogy azt 3 óránként cserélni kell! (a régi fólia kukába helyezése, újra kézfertőtlenítés! Óvatosan lemosni a felületet, egyszer használatos papírtörlővel szárazra itatni, majd vékonyan bekenni a megfelelő hámosító krémmel, megbizonyosodni, hogy semmilyen idegen anyag nem került a felületre majd a fólia belső felével újra bekötözni a felületet)

Másnap reggel, ébredéskor, első dolgunk az alapos kézmosás és a pelenka eltávolítása legyen. Miután megtisztítottuk a felületet és felitattuk róla a nedvességet használhatunk second skin fóliákat a további gyógyításhoz. (Ezek a suprasorb, dermolize, unistar..) Ha ez mellett döntünk felrakás előtt mindenképp használjunk bactin-t vagy octaniseptet a felület sterilizálásához. Amint megszáradt a felület, fel is helyezhetjük őket. Ügyelve arra, hogy ne keletkezzenek légbuborékok.

FONTOS! Ne kerüljön semmi a fólia és a minta közé! Se krém, se idegen anyag, főleg ne állati szőr!

Hogyha nem preferáljuk a second skin fóliákat, akkor marad a hámosító krémek használata.

Én kifejezetten az Inkness after care-t adom a vendégeimnek, de sok jót hallottam a H2O a.c.-ről is.

Aki maradna a bephantennél azoknak javaslom, hogy a krém-et vagy a krém pluszt használják. Amennyiben valaki érzékeny a jódra akkor a plusz nem opció!

TÉVHIT, hogy a bephanthen plusz kiszedi a tetoválást a bőrből!!! Nem képes ilyenre egy krém sem, vagyis kanadai tudósok fejlesztenek egy ilyen krémet, hogy a lézeres eltávolítást leváltsák vele, de az egy másik történet.

A bepanthen plusz annyiban ludas, hogy jobban szárítja a bőrt ennek következtében fakóbbnak hat a minta hámlás után, de megfelelő hidratálás után ez megszűnik!

Teljes hámlásig kell kenegetni a tetoválást, majd ha ez a folyamat lezajlott, ajánlott egy hidratáló testápolóval (folyékony állagúval) kenegetni a bőrt napi 2-3 alkalommal. Ezt sem szabad túlzásba vinni! Hogyha azt érzékeljük, hogy kivörösödik vagy égető, csípő érzés van a testápolótól, akkor még nem hámlott le teljesen és a testápoló lemosása után újra használjuk a korábbi krémünket.

A teljes gyógyulási idő akár 7-9 hónap is lehet! Ez idő alatt nő vissza és regenerálódik teljes mértékben a bőr.

Ebben az időszakban nagyon kell vigyázni a tetoválásra, hisz ebben az időszakban még nincs ép bőrfelületünk, így például egy napozás akár tízszeres kárt is tud okozni, ami a tetoválás tartósságát nagymértékben befolyásolja.

Megoldás a minimum 50 faktoros napvédő tej használata, vagy ha valaki ennél is jobban oda szeretne figyelni a tetoválására, az a gyógyszertárban kérjen albínó bőrűek számára készített naptejet.

Gyógyulás ideje alatt kerüljük:

– Az uszodákat és az otthoni áztatást is! Gyulladáshoz vezet melynek következménye a makrofágok megjelenése.

Makrofágok: A fehér vérsejtek falósejtjei! Ott jelennek meg, ahol gyulladás van a szervezetben és a dolguk, hogy az összes testidegen anyagot bekebelezzék, majd elszállítsák! Ezért van az, hogy ha begyullad valaki tetoválása gyógyulás után nagyon fakó lesz.

– Házikedvencek! Mind a szőrük és a nyáluk is hatalmas veszélyforrás a nyílt sebre és gyulladáshoz vezet, aminek a következménye a makrofágok megjelenése! Azt pedig már tudjuk, hogy miért nem jó.

– Szauna! Szintén feláztatja a tetoválást!

– Szolárium és napozás! NEM, akkor sem, ha letakarjuk!! A hő is árt a mintának! A tetoválás erős, magas infra és alacsony UV fény terhelést kap. A magas frekvenciákat a sötétebb felületek gyorsabban és jobban elnyelik, mely bőr alatti égéshez vezet! Ennek következtében megjelennek újra a makrofágok, ráadásul az erős UV sugárzás a festék pigmentek felületét megrepeszti, melyek letörnek és a falósejtek elszállítják! (Ha valaki nem bírja ki, hogy ne szolizzon vagy napozzon, az ne tetováltasson vagy vállalja azt, hogy 3-4 évente a megfakult tetoválását felfrissítetti.)

– Koszos kéz! SOHA ne nyúljunk a tetováláshoz koszos, piszkos kézzel, „Jaj csak egyszer simogattam meg a kutyát, macskát, nyulat…” Minden alkalommal, ahogy a tetováláshoz nyúlunk alapos kézmosás!

Amennyiben nem sikerül betartani jönnek a falósejtek és a gyulladás.

Ne feledjük, minél gyorsabb a gyógyulás, annál kevesebb ideig vannak jelen a makrofágok, így ennek következtében tartósabb marad a tetoválásunk!

Tintára fel 😉

Téma szakértő és a cikket írta:
Kovács Csaba Gergely
kcsgergely_tattoo
gerg69@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük