Szakértői szemmel a terrierekről

Avagy családi kedvencként is kiválóak ezek a vadászkutyák?

Szakértői szemmel a terrierekről

Avagy családi kedvencként is kiválóak ezek a vadászkutyák?

 A terrierek vadászkutyák, melynek fajtáit a Föld alatt rejtőzködő állatok elfogására tenyésztettek ki.

Általában ezekkel a kutyákkal borzra, rókára, nyúlra, görényre, patkányra szoktak vadászni. Eredeti személyiségüket tekintve rettenthetetlen vadászok és céltudatos tenyésztés eredményeként nagyon harcos, magabiztos kutyák. Nem rettenti el őket a fájdalom, újra és újra támadnak bármilyen sebet is szereznek harc közben.

A terrierek közös jellemzője a harciasság, a bátorság, és a szívósság, néha olyan érzéseket keltenek, mintha nem is éreznék a fájdalmat. Kitartásuk szinte végtelen, munka iránti vágyuk szintén hatalmas. Megjelenésük jellemzője a jól fejlett izomzat, a kemény állkapocs, és az erős ágyék.

A terriereket még kölyökkorban szocializálni kell és engedelmességre tanítani, hogy felnőtt, ivarérett korukban is könnyen kezelhetőek legyenek. A tanításukat sosem szabad abba hagyni és folyamatos kontroll alatt kell tartani, mert hamar mutathatnak agresszív viselkedést.

Nagyon erős akaratú kutyák, nem ajánlott első kutyának, tapasztalt, erőskezű, határozott gazdiknak való. Különösen a nem ivartalanított kan kutyák mutathatnak agresszív viselkedést más ivaros kan kutyákkal szemben.

A terrierek nagyon magas energiaszinttel rendelkeznek, hatalmas mértékű szellemi és fizikai kihívást igényelnek. Ha nem teszünk eleget a megfelelő mozgásigényüknek, unatkozni kezdenek, és képesek maguk körül óriási káoszt okozni.

Ha magára hagyjuk, hajlamosak megrágni a bútorokat, lebontani a falakat a lakásba. Kutyajátékokat is nagyon nagy körültekintéssel kell választani nekik, képesek a legtöbb játékot egy pillanat alatt tönkre tenni, szétrágni. Ha ilyen fajta mellett döntünk érdemes sokat kirándulni és a kutyás sportok között körbenézni. És már a kutya oviban elkezdeni képzésüket. Ha más háziállatunk is van, nagy figyelemmel szoktassuk össze őket.

Napjainkban a legtöbb terrier elveszítette eredeti feladatát és társállatként tartják, de ösztöneik nagyon erősen megmaradtak. Igazi kotorék ebek, ha kertünk van, számíthatunk rá, hogy teljesen felássák, virágágyásainkat tönkreteszik, és kerítésünket teljesen szökés biztosra kell alakítani.

Családi kedvencként természetük vidám, éber, kíváncsi, ragaszkodó.

Sétáltatni megfelelő felügyelet mellett ajánlott mert merész, magabiztos természete miatt a legkisebb provokációra is ugorhat, így nem megfelelő fegyelmezettség mellett sok kellemetlenséget okozhatnak. Intelligens, temperamentumos személyiségük révén nagyon közkedvelt fajták mozifilmekben, gyerekmesékben egyaránt.

Ha terriert választunk készüljünk fel,  hogy egy állandóan 100%-on pörgő energiabombát viszünk haza, akinek a sport, a munka és a család a lételeme.

Akkor most nézzük meg a Terrierek népes családját az FCI által összeállított kategóriák szerint:

III. Fajtacsoport a Terrierek

1. Nagy és közepes méretű terrierek 

Airedale terrier 

Bedlington terrier 

Border terrier 

Brazil terrier 

Fox terrier 

-Simaszőrű foxterrier

-Drótszőrű foxterrier

Glen of Imaal terrier

Ír terrier 

Kerry blue terrier 

Lakeland terrier 

Manchester terrier 

Jagd terrier 

Soft coated wheatlen terrier 

2. Kis méretű terrierek 

Ausztrál terrier 

Cairn terrier 

Dandie Dinmont terrier 

Jack Russell terrier 

Japán terrier 

Norfolk terrier 

Norwich terrier 

Sealyham terrier 

Skót terrier 

Skye terrier 

West Highland White terrier 

Cseh terrier 

3. Bull típusú terrierek 

Amerikai staffordshire terrier 

Bullterrier

Staffordshire bullterrier

4. Apró méretű terrierek 

Kis angol terrier 

Ausztrál Selyemszőrű terrier 

Yorkshire terrier 

Téma szakértő:

Andrejkovics Renáta

Kutyakozmetikus

https://renikutyakozmetika.hu

Képek:

freepik.com EPS vektorok

pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük