A kutya működése, pszichológiája

Avagy a kutya, mint személyiség

A kutya működése- pszichológiája

A kutya, mint állat

Ismerkedjünk meg kicsit közelebbről a kutyával mint állattal. 

1. A kutya mint állat

2. A kutya mint faj

3. A kutya mint fajta

4. A kutya mint személyiség

5. A kutya igényeinek kielégítése 

A kutyának mindig nyugodt, határozott energiára van szüksége! Az energia segítségével kommunikálnak. Egy anyakutya mindig kiegyensúlyozott, első perctől kezdve, tisztogatja, táplálja, neveli, korlátozza kölykeit mit szabad és mit.

Mennyire durvulhatnak játék közben,  mikor engedi őket enni, milyen távolságra mehetnek el tőle. A mi feladatunk lesz gazdiként ezt a feladatot átvenni tőle és folytatni a kölyök egészséges nevelését, fejlődését biztosítani. Még egy 2 hónapos kutya is tisztában lesz vele kik vagyunk energia szinten.

A nevelést első perctől folytatnunk kell, nem várhatunk 6 hónapos, 1 éves koráig, hogy hát még olyan pici. A kutya a jelenben él! A most van, a most létezik. Nem tervezi el előre mit fog tenni, hogyan fog viselkedni, minden a mi irányításunktól függ! Ha viselkedési problémát veszünk észre, nézzük meg mi hogyan viselkedünk vele, minek a hatására reagál az adott módon.

A kutya nem ember, másik fajhoz tartozik, az igényei is ezáltal eltérnek a miénktől. Mi ruházzuk fel őket emberi tulajdonsággal, jellemzőkkel, mi adunk nekik személyiséget azzal, hogy elnevezzük őket. Az anyakutya nem mutat idegességet, feszültséget. Az érzelmi energiát mi sugározzuk feléjük. A saját gyermekeinket akarjuk látni bennük. A kutyák viselkedési problémáik emiatt alakulnak ki. Amit a kutya ismer, az a tevékenységben nyilvánul meg amit együtt csinálunk vele. Minden kutyának szüksége van irányításra! Fajtától, ivartól, mérettől függetlenül. Szükségük van szabályok felállítására.

Az irányítás örök, a szeretet örök, de ha az irányítás elmarad a kutya labilissá válik. Mi mutatjuk meg nekik az izgatott energiát, ezért van az, hogy sok kutya nem hallgat a gazdájára. Ha két kutya összetűzésbe kerül egymással, rangsor elrendezés céljából, a tisztázás után felállnak, megrázzák magukat és tovább sétálnak. Nincsennek rossz érzéseik utána. Mi okozzuk számukra a Traumatikus jeleket. A gazdi lereagálása befolyásolja a kutya további viselkedését. A gazdi pánikol, jajgat, akkor ez fog a kutya tapasztalatává válni. Ha a gazdi nem vesz tudomást a történtekről a kutya úgy reagál mintha semmi sem történt volna.

A szabályok,a határok, megteremtése a legnehezebb a gazdák számára. A kutya tudja ha nincsennek általad felállított szabályok, ezért van szükség a rehabilitációra, ami azt jelenti, hogy a vissza kell állítani az egyensúlyt, a tiszteletüket a szabályok felállításával. Minden fajta azonos területeken fog problémát mutatni. Mindegy hogy csivava vagy rottweiler, a fajta csak a testi képességeket mutatja meg. A falkavezér irányít mindent! Az etetést, mozgást, a pihenést. A romboló viselkedés, a túlzott ugatás, mind a mozgás hiányának a jele. Egy kertben tartott kutya is lehet frusztrált. Vállalnunk kell a felelősséget a viselkedésük miatt.

Az energiának 4 szintjét különböztetjük meg:

-nagyon magas ( nagyon vidám, laza, mindig riszál típus)

-magas (domináns típus, megfeszült testkiállás)

-közepes

-alacsony

Velünk azonos energia szintű kutyát érdemes választani a hosszú távú harmonikus együttműködés céljából. Hagyjuk, hogy a kutya közeledjen felénk és ne mi felé.

4 féle képpen reagálhatnak ránk. 

-támadnak

-megfutamodnak

-kikerülés( tudatosan nem vesznek figyelembe)

-behódolás

A séta nyújtja számukra az egyensúlyt, hogy megismerkedhessenek a világgal, lehetőséget ad, hogy magasabb szinten összekapcsolodjunk velük. Ha csak a nevéhez beszélünk (megszemélyesítés) nem fogjuk tudni megfelelő kontroll alatt tartani, ha viszont tesztbeszéd, energia, lehetővé teszi a kutya viselkedésének irányítását. 

Az ő világában csak 2 pozíció van. 

-a vezető

-a követő

Egy kapcsolatban 2 fél van, ebben az esetben az ember és a kutya.

Először is az ő igényüket tartsuk szemelött, ne a sajátunkat. 

-testmozgás- jót tesz a testnek

-pszichológiai ösztönzés- jót tesz a tudatnak

-szeretet- jót tesz a szívnek, léleknek

A szeretet első sorban nekünk fontos, 

A testmozgás, fegyelem pedig első sorban nekik fontos. 

A szeretettel kivivhatjuk a bizalmukat, de a tiszteletüket nem. 

A mosgással, fegyelemmel biztosíthatjuk a tiszteletüket. 

Ha megértjük milyen egyszerű az egyensúlyt megteremteni, különösen ember – kutya viszonylatban, akkor képesek leszünk olyan kapcsolatot kialakítani amilyenre mindig is vágytunk.

Az elmélyült kapcsolat azt jelenti, hogy előbb eleget teszünk a fajukból eredő igényeiknek, majd elárasszuk őket a szeretetünkkel. 

Téma szakértő és a cikket írta:

Andrejkovics Renáta

kutyakozmetikus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük