Hazavittük a kiskutyánkat

Az állatorvosi látogatás a következő!

Szükségünk lesz egy oltási könyvre, ezt az állatorvos fogja kiállítani.

Ez lesz a kutyánk „személyigazolványa”, ebben lesznek feltüntetve a tulajdonos, a kutya és az oltási könyvet kibocsátó állatorvos adatai.

Az oltási könyvben lesznek igazolhatóak a kutya oltásainak időpontjai, az oltás fajtája, az kutya ivartalanításának időpontja, és minden más egyéb ellátás amiben a kutya részesül.

Akkor nézzünk bele kicsit az oltási programba!

Ismerkedjünk meg az alapvető állattartási és gondozási tudnivalókkal.

A megfelelő táplálás és a rendszeres állatorvosi ellenőrzés elengedhetetlen feltétele, hogy a kiskutyánk majd egészséges felnőtt kutyává érjen.

Kölyökkori oltások:

– 6-7 hetes korban a parvo (bélgyulladás)
– 8-9 hetes korban parvo ismétlő oltás
– 10-11 hetes korban kombinált (parvo, szopornyica, kennel-köhögés, leptospirózis, Rubarth-kór vagy fertőző májgyulladás)
– 12-13 hetes kor kombinált ismétlő oltás
– 3 hónapos kor veszettség elleni vakcina
– 9-10 hónapos korban ismétlő veszettség elleni vakcina

A jogszabály értelmében minden 3 hónapos kort betöltött kutyát kötelező veszettség elleni védőoltásban részesíteni, illetve az oltást 6 hónap elteltével ismételni!

A kutya mikrochip beültetése kötelező!

Csak chippel ellátott kutya oltható be veszettség ellen. Ezért általában egyidejűleg végzik a kettőt a kölyökkori oltási sorban.

Külföldre csak veszettség oltás után eltelt 21 nappal utazhat a kutya. Illetve az állatútlevél megléte is kötelező egyúttal!

Fontos az oltási program pontos betartása. Az első oltások inkább csak „előkészítők” a szervezetnek, hogy a következő oltásokkal a megfelelő immunitást, védettséget kialakítsa.

Egyes oltások között eltelt idő 2 hét, mivel az oltást követő napokban (első 7 nap) még nem alakul ki megfelelő védettség, a szervezet legyengül.

Egy fiatal kutya szervezete az immunrendszer éretlensége miatt jóval fogékonyabb egyes megbetegedésekre, így különös figyelmet kell fordítani a megelőzésre.

A kombinált ahogy a neve is mutatja, több betegség elleni védőoltás kombinációja.

Felnőtt kutyák esetén az emlékeztető oltásokat évente egyszer kell beadni. Minden esetben csak Egészséges állatot szabad oltásban részesíteni.

Kölyökkutya esetén a féreghajtó pasztát, tablettát, az oltási programmal egyidejűleg 2 hetente ismételni kell.

Az oltási program befejeztével a kiskutya mehet hivatalosan is közösségre. Gondoskodjunk addigra az első sétáltatások sorára a megfelelő kullancs, bolha, szúnyog ellen védekező szerek meglétéről is kutyánk számára.

A kiskutya a (fent mutatott oltási sor esetén) a negyedik oltás után 2 héttel lesz teljesen védett a legfontosabb fertőző betegségekkel szemben. Egészségügyi szempontból eddig az időpontig nem ajánlott közösségbe vinni.

Más szempontból viszont nem jó, ilyen hosszú időre elzárni a lakásba más állatoktól, helyektől, hiszen ez az a kor mikor mindenre a legfogékonyabbak.

A szobatisztaságra, a helyes korai szocializációra való tekintettel talán az a legjobb döntés ha viszonylag kis kockázat mellett ismerkedhet a világgal. Ha van kertünk ott, ha nincs akkor felügyelet mellett egy másik oltott kutyával, tiszta füves területre megyünk.

De minden szempontból helyes választ adni erre a kérdésre nem lehet.

Téma szakértő és a cikket írta
Andrejkovics Renáta – kutya kozmetikus
https://renikutyakozmetika.hu
Képek: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük