Avagy te mikor tettél az egészségedért utoljára egy kis mozgással?

Karanténsport

Már egy éve annak, hogy hazánkban is megjelentek a koronavírus okozta szigorítások. A jelenlegi korlátozások következtében, ahol csak lehetett, átálltak az otthoni munkavégzésre, az oktatás mindenki számára online formában zajlik, üzletek ezrei kényszerültek bezárásra és a szabadidős sportlétesítmények is zárva tartanak a mozogni vágyók számára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 1-1,5 órányi testmozgást javasol, egészségünk érdekében. Amennyiben érdekel, hogyan tudjuk megvalósítani mindezt úgy, hogy lényegében nem mozdulhatunk ki otthonról, cikkemből most megtudhatod.

A rendszeres testmozgás nem csak testünk zsírtartalmának csökkentésében vagy izmaink erősítésében játszik szerepet, de megannyi jótékony hatással is rendelkezik szervezetünk számára. Erősíti immunrendszerünket, segít megelőzni az ízületi betegségeket, jótékony hatással van a vérnyomásunkra, szerepet játszik egyes daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, hozzájárul a pihentetőbb alváshoz és mentális segítő szerepével fokozza az endorfintermelést, biztosítva ezzel a jobb, boldogabb közérzetet.

Ezeket olvasva valószínűleg most kedvet kaptál egy kis mozgáshoz, mégis számtalan kérdés motoszkál a fejedben, hogy mit hogyan is kéne csinálni. Ne aggódj, segítek megválaszolni őket!

Nem, abszolút nem jelent gondot, ha nincs ténylegesen edzőruhád, a lényeg, hogy valami kényelmes legyen rajtad, ami nem akadályoz a mozgásban. Nem, még az sem probléma, hogy nincsenek drága sporteszközeid. Légy kreatív, használj mondjuk vizes palackokat súlyzóként. Egyébként számtalan felszerelést nem igénylő edzésfolyamat is elérhető már az interneten, ahol biztosan találsz majd számodra megfelelőt. Hogyha viszont nem bízod a véletlenre, igényes és személyre szabott edzésprogramot szeretnél, ráadásul ingyenesen, szívből ajánlom neked a NEA alkalmazást, amelyről ETK-s cikkünkben bővebb információkkal szolgálunk.

Kiemelkedően fontosnak tartom elmondani, hogy bármennyire is lényegtelennek tűnik a bemelegítés, nem az. Amennyiben kihagyjuk ezt a komponensét az edzésnek, izmaink épsége bánhatja! Ugyanígy fontos szerepet játszik a nyújtás is. Lehet sok időt vesznek igénybe, de a tested később még meghálálja. Azt is fontosnak tartom elmondani, hogy amennyiben nincsenek efféle ambícióid, nem értesz hozzá, vagy csak nincs kedved otthon edzeni, számtalan másik módja van annak, hogy teljesítsd az előírt 1-1,5 órányi testmozgást. Lássuk csak!

Mivel napunk legalább felét ülve töltjük különböző elfoglaltságaink végett, bármiféle mozgásforma jótékony hatással lesz szervezetünkre. Legyen az egy kis séta a szabadban, egy kis kertészkedés, de még a házimunka is elvégezhető úgy, hogy az felérjen egy edzéssel. Amennyiben kicsit többre vágysz, kezdj el jógázni vagy akár zumbázni, számtalan segédanyag található hozzá az interneten vagy akár képzett oktatók online óráján is van lehetőséged részt venni. Amennyiben még ennél is többre vágysz, menj el kocogni vagy fuss egyet. A hatályos rendelkezések értelmében amennyiben tartod a másfél méteres távolságot, maszk használata nélkül végezheted e sporttevékenységeket a szabadban. 

Viszont, ha semmiképpen nem kockáztatnál, de fontos az egészséged, még az sem jelenthet kifogást, hogy kevés hely van otthonodban vagy éppen társasházban laksz, így nem rendelkezel udvarral, ahol mozoghatnál, ugyanis tavaly egy francia férfi, Elisha Nochomovitz mindössze hétméteres erkélyén futott maratoni távot. Látod? Nincs lehetetlen. Tégy te is egészségedért egy kis mozgással! 

Téma szakértő és a cikket írta:

Rádi Eszter Orsolya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük