Varázslatos külső színváltás: A BMW iX Flow E tintával

Avagy az E Ink technológia teljesen új lehetőségeket nyit meg a jármű megjelenésének megváltoztatására.

Varázslatos külső színváltás: A BMW iX Flow E tintával

Avagy az E Ink technológia teljesen új lehetőségeket nyit meg a jármű megjelenésének megváltoztatására.

München. A digitalizálás integrált felhasználói élményt biztosít a jelenlegi BMW modellek belsejében, amelyet az egyéniség és az érzelmesség jellemez. A My Modes lehetővé teszi a vezető számára, hogy a belső hangulatot teljesen a személyes hangulatához és a kívánt vezetési élményhez igazítsa. A CES 2022 alkalmából bemutatott E tintát tartalmazó BMW iX Flow-val a müncheni székhelyű prémium autógyártó olyan jövőbeli technológiát kínál, amely digitalizálást használ, hogy a járművek külsejét is a különböző helyzetekhez és egyéni kívánságokhoz igazítsa. A BMW iX Flow E tintát tartalmazó felülete a vezető kérésére változtathatja árnyalatát.

Frank Weber, a BMW AG igazgatótanácsának tagja, Fejlesztés: „A digitális élmények a jövőben nem korlátozódnak a kijelzőkre. Egyre jobban összeolvad majd a valós és a virtuális. A BMW iX Flow-val életre keltik az autó karosszériáját.”

A folyadék színének megváltoztatását egy speciálisan kifejlesztett karosszériaborítás teszi lehetővé, amelyet pontosan a BMW teljesen elektromos Sports Activity Vehicle kontúrjaihoz szabtak. Elektromos jelek hatására az elektroforetikus technológia különböző színű pigmenteket hoz a felszínre, így a test bőre felveszi a kívánt színt. Adrian van Hooydonk, a BMW csoport tervezési részlegének vezetője: „A BMW iX Flow egy fejlett kutatási és tervezési projekt, és nagyszerű példája annak az előremutató gondolkodásnak, amelyről a BMW ismert.”

Az innovatív E Ink technológia teljesen új lehetőségeket nyit meg a jármű megjelenésének megváltoztatására a vezető esztétikai preferenciáinak, a környezeti feltételeknek vagy akár a funkcionális követelményeknek megfelelően. A technológia így soha nem látott lehetőséget kínál a személyre szabottságra a külső tervezés területén. Az E tintával ellátott BMW iX Flow ezt a lenyűgöző hatás lehetőségét demonstrálja. Ennek fényében a BMW Group a technológia fejlesztését mozdítja elő, hogy a személyre szabottság új formája legyen megtapasztalható a jövő sorozatgyártású járműveinek külsején és belsejében egyaránt.

Az autóhoz választott szín már ma is kifejezi a sofőr személyiségét. A jelenlegi BMW modellekhez elérhető külső festékek széles színskálát ölelnek fel. Így a külsőre vadul kifejező, extravagáns vagy sportos megjelenés utáni vágy, valamint a visszafogott, finom vagy elegáns megjelenésre való vágy egyaránt figyelembe vehető. Minden évben új változatok jelennek meg, amelyek tükrözik a szóban forgó modell jellemzőit, és lehetővé teszik a márka számára, hogy folyamatosan irányt szabjon a külső dizájn területén.

Az új technológiák a döntéshozatali szabadság teljesen új szintjét fogják biztosítani a jövőben. „Ez lehetővé teszi a vezető számára, hogy kifejezze személyiségének különböző aspektusait, vagy akár a változás élvezetét külsőleg, és ezt minden alkalommal újradefiniálja, amikor beül az autóba” – mondja Stella Clarke, az E Ink technológiát használó BMW iX Flow projektvezetője. . „Hasonlóan a divathoz vagy a közösségi média csatornákon megjelenő státuszhirdetésekhez, a jármű a mindennapi életben különböző hangulatok és körülmények kifejezője lesz.”

Hogyan növelheti a hatékonyságot a változó külső szín?

A változtatható külső szín hozzájárulhat a belső tér jólétéhez és a jármű hatékonyságához is. Ez úgy történik, hogy figyelembe veszik a világos és sötét színek eltérő képességét a napfény visszaverése és a kapcsolódó hőenergia-elnyelés tekintetében. A fehér felület sokkal több napfényt ver vissza, mint a fekete. Értelemszerűen az erős napfény és a magas külső hőmérséklet hatására a jármű és az utastér felmelegedése csökkenthető a külső világos színre cserélésével. Hűvösebb időben a sötét külső burkolat segíti a járművet, hogy észrevehetően több meleget szívjon fel a napból.

A szelektív színváltoztatás mindkét esetben segíthet csökkenteni a jármű klímaberendezésének hűtési és fűtési igényét. Ez csökkenti a jármű elektromos rendszerének energiaszükségletét, és ezzel együtt a jármű üzemanyag- vagy villamosenergia-fogyasztását is. Egy teljesen elektromos autóban tehát az időjárásnak megfelelő színváltoztatás is segíthet a hatótáv növelésében. A belső térben a technológia megakadályozhatja például, hogy a műszerfal túlságosan felmelegedjen.

Maga az E Ink technológia rendkívül energiatakarékos. Ellentétben a kijelzőkkel és a kivetítőkkel, az elektroforetikus technológia egyáltalán nem igényel energiát a választott színállapot állandó megőrzéséhez. Az áram csak a rövid színváltoztatási fázisban folyik.

Több millió festékkapszula egyedi csomagolásban.

Az elektroforetikus színezés az E Ink által kifejlesztett technológián alapul, amely a legismertebb az eReaders-ben használt kijelzőkről. A BMW iX Flow E tintát tartalmazó felületi bevonata sok millió mikrokapszulát tartalmaz, amelyek átmérője egy emberi haj vastagságának felel meg. Ezen mikrokapszulák mindegyike negatív töltésű fehér pigmenteket és pozitív töltésű fekete pigmenteket tartalmaz. A választott beállítástól függően az elektromos mező segítségével történő stimuláció hatására a fehér vagy a fekete pigmentek összegyűlnek a mikrokapszula felületén, így a karosszéria a kívánt árnyalatot kapja.

E hatás elérése a jármű karosszériáján számos pontosan illeszkedő ePaper szegmens alkalmazását jelenti. Generatív tervezési folyamatokat alkalmaznak annak biztosítására, hogy a szegmensek tükrözzék a jármű jellegzetes kontúrjait és az ebből eredő fény- és árnyékváltozásokat. A generatív tervezési algoritmusok lehetővé teszik a szükséges alakíthatóságot és rugalmasságot, amely ahhoz szükséges, hogy az ePaper pontosan a jármű tervezési vonalaihoz igazodjon.

A lézeres vágási technológiák nagy pontosságot garantálnak az egyes szegmensek előállításánál. A szegmensek felhelyezése és az elektromos mező stimulálására szolgáló tápegység csatlakoztatása után az egész testet felmelegítik és lezárják, hogy garantálják az optimális és egyenletes színvisszaadást minden színváltáskor.

Téma szakértő:

Koncz Zoltán

lapigazgató

Forrás és képek:

https://press.bmwgroup.com

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

https://azolikreativ2020.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük