Vajon a jóga több, mint csak fizikai gyakorlat

Avagy mit ad nekünk a jóga valójában?

Vajon a jóga több, mint csak fizikai gyakorlat

Avagy mit ad nekünk a jóga valójában?

A jóga nem csupán egy sor tornagyakorlat.

Ugyanakkor mégis útlevél a fitnesz és a wellness egészségjavító modern világába.

A jóga azonban nem csak ennyi. Belső út az „én” -től a „mi” -ig, ami egységet hoz létre az elme, a test és az intellektus között. Előmozdítja az egység létrejöttét a családunkkal, a társadalommal, és avval a növény- és állatvilággal, mellyel ezen a gyönyörű bolygón osztozunk.

Egyszerű és kényelmes! 

A jóga szépsége, hogy egyszerű és praktikus. A jóga nem igényel bonyolult berendezéseket, nem eszközigényes, Föld-, és állatbarát. Minden, ami szükséges, egy üres hely, egy szőnyeg és sok-sok gondosság, figyelem. Reggel ajánlatos gyakorolni a jógát, de rövid napközbeni szünetekben is érdemes jógát gyakorolni. Ha gondolod, próbálj ászanázni* néhány óránként.

Te, és a Jóga 

Látványos magasságot érhetünk el munkafronton, de “magas nyomású” munkáknál a stressz szorosan követi a teljesítményt. Határidők, előadások, fárasztó utazások… eltéríthetik az elmét, és a testet. Ne felejtsük el, a folyamatos nyomás elkerülhetetlen a legjobb eredmények elérése érdekében – hogy a versenytársak ne előzzenek be  Téged… A jóga és a meditáció ezeknek a problémáknak valódi csodaszere. Abban a pillanatban, amikor a jógának HELLOT mondasz, búcsút mondhatsz a stressznek!

Az egészséges test erős elme  

Egy felelősségteljes pozícióban, ahol talán Te is dolgozol, biztos, hogy több fontos döntést kell hoznod, amelyek hosszú távú következményekkel járnak az elkövetkező évekre is. A hullámzó elme nem tudja pontosan és egyértelműen meghozni ezeket a döntéseket, és ha melléteszünk egy egészségtelen testet, akkor készen is áll a katasztrófa receptje. A jóga gyakorlásával az elméd sokkal élesebb lesz. Jobb koncentrációt, nagyobb kreativitást, kifinomultabb intelligenciát és élesebb intuíciót eredményez. Képes leszel arra, hogy jobb döntéseket hozz!

A testtartás problémái 

Hosszú órák az irodában, hosszú órák az ülésen, a kocsiban, a BKV-n… hosszú listát alkotnak a posztális, azaz testtartásbéli problémákról. Nincs is jobb testtartásjavító gyakorlat, mint a jóga!

Segít elkerülni, hogy rossz testtartáson keresztül sérüljön, vagy deformálódjon a test. Számos ászana* hatására (szinte valamennyi, irányzattól függetlenül, hiszen a gerincet nem érintő ászanát talán nem ismerünk!!! – a ford. megjegyzése) a háttal kapcsolatos problémák jelentősen csökkennek.

Jóga – a családkötés erősítője 

Fontos, és ígéretes, hogy a jóga jól alkalmazható a családi kötelékek elmélyítésére. Az előrecsomagolt rutinok közepette nem is olyan egyszerű megtalálni a minőségi családi időt, vagy a szabadidőt a szenvedélyeink, hobbink számára. Ilyen forgatókönyv esetén próbálj meg jógát gyakorolni családostul. Mindenképpen minőségi családi időt jelent majd számotokra!

Jóga és a boldogság juga (kora) 

Hihetetlen, hogy a jóga, amely Indiában több ezer évvel ezelőtt kezdődött, ennyire népszerűvé vált a világ színpadán. A jóga elkötelezettségre tanít, azaz előmozdítja az egységet – utat épít a boldogság és a testvériség korszakának létrehozásában. Egy olyan világban, ahol a gyűlölet ideológiái potenciálisan szétválaszthatják a családok tagjait is, a jóga egységesítő erőt képvisel.

Egy olyan időszakban, amikor az egészségkárosodások, különösen a stressz okozta betegségek egyre csak sokasodnak, a jóga megkönnyebbülést, és örömet ad.

Biztos vagyok benne, hogy a jóga továbbnöveli a boldogságot és a harmóniát társadalmunkban, ami előnyös lesz a jövő generációinak is.

*ászana: stabil, kényelmes póz

Téma szakértő:

Koncz Zoltán

Képek:

pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük