Tíz tipp a száraz haj kezelésére

Avagy lehet, hogy mi magunk vagyunk az okai a száraz hajnak?

Száraz haj: van megoldás?

Sok oka van, ha száraz a hajunk. Lehet, hogy a fejbőre túl száraz és nem termel elég faggyút. Lehet, hogy genetikai okok vannak a háttérben. Sokszor azonban saját magunk vagyunk az okai a száraz hajnak, mert hajápolási és hajformázási szokásaink nem megfelelőek, és felforgatják a haj természetes egyensúlyát. A hajfestés és a szélsőséges formázás durva hatásokkal járhat a fejbőrre és a hajfelszínre nézve, és bizony száraz hajhoz vezethetnek.

Általában a nem megfelelő ápolás és a hajformázás a hibásak abban, hogy a haj elveszíti belső természetes egyensúlyát.

Legtöbbször a száraz haj érdes és érintése szalmaszerű. Az ilyen hajat nehéz fésülni, és nincs fénye sem. A normál hajat faggyúréteg védi, s ennek a rétegnek a hiánya a száraz hajat vékonnyá és porózussá teheti. Ezek a kis hibák pedig megengedik, hogy a kelleténél több víz szökjön meg a haj belsejéből, és így a haj ki is szárad.

Ha a megfelelő termékeket használjuk, akkor a folyamat megáll, és a haj visszanyeri nedvességtartalmát. Ezek a termékek pl. aloe verát és shea vajat tartalmaznak, amelyek a száraz, sérült területekre visszahozzák a nedvességet, ráadásul lipideikkel megkötik a nedvességet.

Tíz tipp a száraz haj kezelésére:

  • Ne mosson hajat naponta. Minden samponozással védő lipidréteget távolít el a hajáról. Száraz haját ritkán mossa, csak ha szükséges.

  • Haját hetente kezelje pakolással. Ezek a kezelések sok ápolóanyaggal és nedvességgel látják el a hajat, és kondicionáló olajokkal lezárják a hajfelszínt.

  • Sose használjon hevített formázó eszközöket hajvédelem nélkül. A hajvasalók és a forró hajszárítók kiszárítják a hajat. Inkább hagyja megszáradni haját a levegőn amilyen gyakran csak lehet. Mielőtt új hajszárítót venne, ne feledjen hővédő készletet beszerezni. A túlmelegedés elleni védelem kulcsfontosságú.

  • Nyers fizikai erő: a fejbőr masszírozása segíti a fejbőr megfelelő vérellátását, és stimulálja a faggyúmirigyek normális működését.

  • Mindenképp rendszeresen vizsgálja meg a hajformázó eszközeit. A szálkás fésűk és kefék tönkreteszik a fejbőr hámrétegét, és rontják annak természetes, egyenletes felületét.

  • Először egy széles fésűvel gubancolja ki még nedves haját. Aztán gyengéden fésülje át. A vizes haj különösen érzékeny.

  • Haját mindig szeretettel gondozza. A durva bánásmód kinyújthatja a hajszálakat, és további károsodáshoz vezethet.

Téma szakértő és a cikket írta:

Horváth Balázs hair stylist

https://kozmetikaegyszeruen.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük