Titkos látnivalók és eldugott strandok Mallorcán

Avagy Sant Salvadortól Palma de Mallorcáig

Titkos látnivalók és eldugott strandok Mallorcán

Avagy Sant Salvadortól Palma de Mallorcáig

Tavaly nyár elején egy hetet töltöttünk Mallorcán, ahol felkerestük a kifejezetten kevés turistát vonzó,  titkos látnivalók és eldugott strandok közül néhányat.

Repülés, szállás, autóbérlés Mallorcán

Bécsből repültünk a Laudamotionnel, minden rendben volt, akárcsak az Airbnb-n foglalt kétágyas szoba és fürdőszoba a szállásadó házaspárral egy lakásban, egy új társasházban Porto Cristóban. A szállás és a repjegy ára egy főre összesen 40.000 Ft volt, így meglehetősen olcsó lett ez az utazás.

Full biztosítással béreltük az autót, így nem kellett depositot fizetni, emellett a helyszínen sem kellett fizetni, mert a neten előtte mindent el lehet intézni, akár dombornyomott vagy hitelkártya nélkül is. A reptérről busszal hoznak-visznek a kölcsönzőhöz, ahol ha full biztosítással bérelsz, egy automatánál fogadod el a szerződést, majd a gép utána kidobja a kulcsot.

Mi 60.000 Ft-ért béreltünk egy Toyota Aygót, de az nem volt, így az automata egy Nissan Micra kulcsot adott. A leadás is gyorsan ment (3 perc), a kocsin az összes karcolást körbefotózzák, de ezt már nem kell megvárni. Mindenképpen érdemes autót bérelni, ha egy ilyen szigetkörbejárós túrára indultok, a parkolóhelyek megtalálása viszont nem lesz egyszerű feladat.

Titkos látnivalók Mallorcán

Puente Natural

Az egyik legérdekesebb mallorcai természeti látnivaló környékén alig találkozhatunk turistákkal. Nem véletlen, ugyanis legalább 3 km-t kell túrázni az eléréséhez.

Több lehetséges turistaút közül is lehet választani:

Mi Romántica felől közelítettünk (a közelinek tűnő bekötőutak végén a parkolás tilos és mindenfele kerítésekbe botlunk).

Cala Estany d’en Mas öböltől szintén gyönyörű indul a túra, a parkoló ingyenes.

A röplabdapálya mellett egyből indul fel a hegyre az ösvény. Miután elértük a megfelelő magasságot, a sziget egyik legpanorámásabb ösvényéről csodálhatjuk a 20 méterrel mélyebben hullámzó tengert. Itt találkoztunk egy szabadon élő teknőssel is, amint a víz felé igyekezett. Ha végig a parton haladunk, egy óra alatt elérhető a sziklaalagút (korábban is lesznek hasonlóan kinéző barlangok, ez azonban csak utolsó pillanatban válik láthatóvá, de összetéveszthetetlen lesz).

Továbbhaladva találkozhatunk még homokos öblökkel, mert ha valaki strandolni szeretne, a vízből való kimászás elég nehézkes lesz. A medúzacsípésen át a sziklák által ejtett milliónyi sebig mindent itt gyűjtöttünk össze. De megérte…

Porto Cristo

Kis tengerparti város kevés turistával kikötővel, némi étteremmel és homokos tengerparttal. A városban található ezek mellett a legismertebb mallorcai barlang, a Cuevas del Drach, ezt viszont mi kihagytuk. A település szélén van a csak helyiek által látogatott sziklás öböl, a Cala Murtá, ha a városban vagy környékén van a szállásotok és nem napozni szeretnétek, próbáljátok ki! Parkolni az utca végén lehet ingyenesen. Sziklákról ugrálásra is van lehetőség.

Cala Torta homokos tengerpartja

Cala Torta gyönyörű homokos tengerpartját autóval közelítettük meg. Artá városából indul a szűk, kanyargós út néhol meredek oldalakban vezet. A parthoz már közel az út elágazik, innen mehetünk Cala Torta és Cala Mitjana felé. Cala Torta irányába az út még pár száz méteren keresztül vezet, itt a végén az állapota szörnyű minőségű. A parkolás ingyenes. A parkolóból még 200-500 méter a part (attól függ, hol sikerül megállni).

A tengerrel szemben állva balra indul fel az út a parton a többi öböl felé. Cala Mitjana piszkos volt, az egész parton egy méter magasan állt a tengeri hordalék.

Cala Estreta pedig egy kis sziklás öböl, köves-sziklás tengerparttal, érdekes sziklaalakzatokkal. A további öblök is szépek elvileg, ezeket azonban most nem látogattuk meg.

Artá és a Sant Salvador kolostor

Nem tengerparti város lévén, Artában nem igazán találkoztunk turistákkal. Itt nem maga a belváros jelenti a látnivalót, hanem a város melletti dombon található Artá Santuari de Sant Salvador kolostor, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező vidékre és az igencsak szűkutcás Artá városára. A hegy tetején található kolostorhoz felmehetünk autóval, ingyenes a belépés és a parkolás is. Júliusban csupán néhány turistával találkoztunk.

Faro Capdepera világítótorony

A kilátás kevésbé szép, mint a Formentorból, azonban így is gyönyörű. A toronyig el lehet jutni autóval egy nem veszélyes úton. Teljes nyugalom vár ránk, ugyanis nem sokan látogatják a kilátópontot. A körpanormámához másszatok fel a közvetlen a torony mellett található dombocskára!

Cala Na Clara

Avigunda Colon utca végéből 10 perces túra. Az egyetlen elágazásnál balra kell fordulni. A végén meredeken kell leereszkedni a strandhoz, strandpapucs nem javasolt. Fentről gyönyörű képeket lehet készíteni az öbölről. Amikor délben ott jártunk, csupán néhány ember volt a parton. Tovább sétálva, a térképen is jelölt helyen állítólag érdekes homokőszikla alakzatokat lehet megfigyelni a víz alatt sznorkelezés közben. Ez az öböl azonban még 5 km-re van a falutól.

Cala Bóquer

Egy csodaszép, pár kilométer hosszú völgytúrán keresztül vezet az út ehhez a strandhoz, cserébe viszont túra és strandolás közben is élvezhetjük a nyugalmat. A túra elején két kapun kell keresztülmenni, mindkettő átjárható, az elsőnél a kilincset kell lenyomni, a másiknál a láncot leakasztani. A kapukon szabad átmenni, csak kutyát bevinni tilos. A völgy tele van pálmafákkal és érdekes sziklaalakzatokkal.

A Cala Bóquer strandon beljebb úszva vigyázzunk, mert veszélyt jelentő sziklák vannak, ezek helyét a parton elhelyezett tájékoztató térképen láttuk csak, mert itt nem strandoltunk.

Formentor-félsziget

Ha Mallorcán jártok, semmiképp se hagyjátok ki a Formentor-félsziget meredek sziklafalait, gyönyörű kilátópontjait és kanyargós szerpentinjeit.

Port de Pollencát elhagyva látjuk meg az első szerpentines útszakaszt (aki inkább kihagyná az autózást ezen a helyen, annak van B terv). Hamarosan elérjük az Es Colomer kilátópontot, ahol parkolni akár az Albercutx kilátó felé vezető aszfaltút mellett is lehet. Ha időtök engedi, menjetek fel oda is, jóval kevesebb turista társaságában csodálhatjátok a kilátást még magasabbról. Es Colomer után folytassuk a szerpentines utat Platja de Formentor felé.

Miután elérjük a parkolót, strandolhatunk is a parton vagy mehetünk tovább Far de Formentor felé. Főszezonban (június 15. – szeptember 15.) 10 és 19 óra között az út csak a helyi buszok és a kerékpárosok számára járható. Kb. 25 percenként jár a menetrend szerinti busz. Én egyébként is ajánlanám a buszos megközelítést, mert így mindenki gyomorideg nélkül nézelődhet ki az ablakon ezen a nem kis szakadékokkal tarkított szűk szerpentinen, valamint a világítótoronynál való parkolás is nehézkes lesz.

Aki a Platja de Formentorig tartó szerpentint is kihagyná, az korábban is felszállhat a buszra. Ezen a térképen pontosan jelöltem a buszmegálló helyét, a menetrend is megtalálható, ha rákattintotok. Platja de Formentor és Far de Formentor között 1.5 euró egyirányba a jegy ára, a jegyet a buszon lehet megvenni.

Félúton is megáll a busz, így lesétálhatunk fürdeni a panorámás Cala Figuerához vagy akár a szintén nem sokak által látogatott Cala Murtához. A busz a világítótorony a tövében tesz ki, ahonnan minden irányba lenyűgöző a kilátás és a folyamatos buszközlekedés miatt az autók elől elzárt időszakban nincsenek sokan. Aki pedig magát a tornyot szeretné lefényképezni, az a térképen megjelölt ponthoz visszasétálva elkészítheti az egyik legnépszerűbb és legszebb mallorcai képeslapfotót.

Sant Salvador

Az út hosszan kanyarog fel a hegytetőre, autóval egy 10 perc alatt lehet kb. felérni, a parkolás ingyenes. Fentről csak Mallorca alföldi részét láthatjuk, de a kilátás azért nem rossz. Ha erre jártok, megéri felmenni.

Deia

A kis hegyi falvak közül mi Deiát látogattuk meg. A főút melletti parkolóban lehet megállni és innen bejárni a festői kis falut. Egy óra alatt kényelmesen végezhetünk a szűk, virágos utcák, terek felfedezésével. Érdemes a falura oldalról is egy pillantást vetni, amint elterül a dombon. Cala Deiába ugyan nem mentünk le, de akinek strandolni van kedve, az egy kis séta árán itt is megteheti.

Palma de Mallorca

A Baleár-szigetek fővárosa egy félnapos programnak tökéletesen megfelel. Mindenképpen nézzétek meg a katedrálist oldalról is. Mi betértünk a Mercat de I’Olivarba is, ami Palma vásárcsarnoka. Húsok, zöldségek, gyümölcsök, olívabogyó és egyebek minden mennyiségben. Emellet külön halpiac rész is megtalálható az épületben, amit mindenképpen nézzetek meg ha még nem láttatok ilyet, lehet látni durva dolgokat. A piac helyét a térképen jelöltem, a belvárosban található.

Ezek voltak azok a látnivalók, amelyeket kiemelnék az utazásunkból Mallorcán. Aki egy nagyobb beachet is megnézne a szigeten, annak Alcudia tengerpartját ajánlanám, ami Cala Millor “turistagyárához” képest még egészen emberi hangulatú.

Jó mallorcai kalandozást!

Téma szakértő:

Horváth Balázs

világutazó

Vásárolt képek:

https://freepik.com

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

https://azolikreativ2020.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük