Szőrápolási és szőrzet gondozási tanácsok

Avagy a helyes táplálás és a rendszeres ápolás az alapja a kutya egészségének?

Szőrápolási és szőrzet gondozási tanácsok

Mielőtt kiválasztanánk jövőbeli új kedvencünket, nézzünk utána az adott fajta szőrtípusának, annak megfelelő ápolásának az igényeiről és a megfelelő ismeretek után döntsük el melyik áll hozzánk a legközelebb.

A kutya táplálása és ápolás szorosan összefügg egymással. A bőr és a szőrzet gondozása ugyanis „belsőleg” kezdődik. A helyes táplálás és a rendszeres ápolás alapja a kutya egészségének. A kutya szőre árulkodik kedvenced általános állapotáról. Ha dús és fényes az egészség jele, ha fénytelen, száraz, töredezett a szőr valamilyen problémára figyelmeztet. Vedlési időszakban fokozottan figyeljünk kutyánk vitamin utánpótlására. 

A kutya bundája típustól függően változó, ezért annak ápolás is eltérő gyakoríságot igényel.

Vedlés:

– kölyök kor: Legyen bármilyen kutyafajta, a kölyök pelyhes, puha, rövid szőrrel születik. Ilyenkor a szőrük még finomabb szálú, vékonyabb. Aztán ahogy elérik a felnőtt kort a hosszú szőrűek fokozatosan megnövesztik a bundájukat. A rövid szőrűek is változnak, lesímul, testhez lapuló lesz. Előfordul, hogy a kölyökszőrzet színe megváltozik felnőtt korra. A fekete kölyökszőrből később pl. ezüst, arany lesz. Pl. Yorkshire terrier, Afgán agár, Havanese

– időszakos vedlés: A vedlés tavasszal, ősszel következik be, ez leginkább a kertben tartott kutyáknál érzékelhető. A nyári szőrzet általában ritkább és rövidebb, a téli bunda hosszabb, sürübb, pehely szállal bőven ellátott. 

– folyamatos vedlés: Van, hogy egész évben vedlenek, ez leginkább a lakásban tartott kutyákra jellemző, hiszen az ő szőrük nincs kitéve az időjárásnak, és szőrzetük alkalmazkodik az új környezethez. (fűtőtt lakás) 

A vedlés kapcsán pedig legfontosabb tényező, hogy minél hamarabb átvészeljük kedvencünk kel ezt az időszakot, ezért keressünk fel egy állatkozmetikát, hogy minél szakszerűbben segítsenek eltávolítani kutyánkból az elhalt szőrszálakat, ezáltal is biztosítva kedvencünk és magunk jó közérzetét. A legjobb ha napi-heti rutint alakítunk ki a legfontosabb kutya ápolási teendőkből, hogy ugyanolyan természetessé váljon mint a játék, így nem tekintjük kihívásnak, hanem a mindennapi közös életünk részévé válik. Az elhanyagolt, csomós, koszos bunda bőrirritációt okozhat, a bőr nem tud megfelelően lélegezni az összeállt szőr alatt, így könnyen bepállhat, kisebesedhet, ezzel kellemetlen fájdalmat okozva a kutyának. 

Rövid, sima szőr: 

Pl. Francia bulldog, Boston terrier 

El kell távolítani az elhalt alj-és fedőszőrt, ezáltal gyorsíthatjuk a fedlési folyamatot és megkönnyítjük a lakásunk tisztán tartását. Heti 1-2 alkalommal keféljük át pl. Sűrű fogazatú aljszőrkiszedő eszközzel.

Félhosszú szőr:

Úgynevezett Coat-kinggel vagy fémfogú fésűvel, kefével ápolhatjuk. 

Hosszú szőrű:

Pl. Tibeti terrier, Yorkshire terrier

Napi ápolást igényel. Kozmetikában a szőrűknek a legmegfelelőbb samponok, hidratálok alkalmazása elengedhetetlen hogy megfelelő rugalmasságot, tartást kapjon a szőrük. 

Vegyes, zászlós szőrzet:

Pl. Golden retriever, szetterek, spánielek 

Érdemes szakemberre bízni a szakszerű ápolásukat és a kozmetikussal egyeztetni az otthon ápolás részleteit. 

Kettős szőrzet:

Pl. Alaszkai malamut, chow-chow, spiccek

1-2 naponta kell fésülni, hogy megelőzzük a csomosodást és a kritikus helyekre fokozottan ügyelni (fültő, hónalj, has, comb) gyorsan összeáll a szőr. Bundájukat nem érdemes lenyiratni mert ha gyakran fésüljük és eltávolítjuk az elhalt aljszőrzetet akkor a bundájuk nyáron is megvédi őket a melegtől épp úgy mint télen a hidegtől. 

Drótos, Szálkás szőrzet:

Pl. Drótszőrű magyar vizsla, szálkás szőrű tacskó 

1-2 naponta ápolni kell, de őket is érdemes kutyakozmetikusnál szakszerű ellátásban részesíteni. Szőrzetüknek megfelelő időközönként trimmeltetni, mert bundájuk így lesz igazán egészséges és a fajtának megfelelő. Mindkét szőrtípus durva tapintású fedőszőrből és puha aljszőrből áll. 

De gyakran a gazdák a hosszú szőrű vagy trimmelős kutyafajták szőrét is lenyíratják mert az otthoni ápolásukat megkönnyíti. Illetve a trimmelős fajták esetében a leggyakoribb, hogy a kutya ivartalanítását követően a szőr szerkezete megváltozik, megpuhul és utána sok esetben nyírva lesznek a kutyusok. Pl. Westhightland White terrier

Nyírós fajták:

Pl. Uszkárok, Bedlington terrier

Ezen fajták általában nem hullajtják a szőrűket, folyamatosan nővésben van és filcesedésre hajlamos. Havonta rendszeres ápolást igényel és otthoni napi fésülést. 

Nemezes szőr: 

Pl. Puli, Komondor

Előírás szerint zsinóros vagy szalagos bunda. 

Mindenféleképpen kozmetikussal dolgozzunk össze és vele egyeztessük össze a szakszerű és otthoni ápolást. Lakásban tartott pulik szőrét gyakran nyíratják de az is napi fésülést igényel. 

Szőrtelen kutya:

Pl. Kínai-, Perui-, Mexikói meztelen kutya

Minimális szőr nőhet a fejükön, lábukon, farkukon. Bőrüket ápolni kell hidratálóval, bőrradírral, napfényvédő krémmel. Hajlamosak mitesszeresedni, ezeket tisztítani kell. Télen pedig meleg kényelmes overállba öltöztetni. 

Téma szakértő:

Andrejkovics Renáta

kutyakozmetikus

https://renikutyakozmetika.hu

Képek:

freepik.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük