Mitől lesz egy hőszigetelő üveg hosszú távon is jó befektetés

Avagy szakértői kisokos lakás felújítóknak, építkezőknek

Mitől lesz egy hőszigetelő üveg hosszú távon is jó befektetés

Az elmúlt években egyre inkább fontosabbá vált az, hogy az otthonteremtés vagy a lakásfelújítás során a hosszú távon is fenntartható, kifizetődő és gazdaságos megoldásokat keressük. Nincs ez másképp a nyílászárók esetében sem, sőt.

A megfelelő tulajdonságokkal rendelkező hőszigetelő üveg kiválasztása talán az egyik legfontosabb szempont abban az esetben, ha fenntartható, költséghatékony és a modern kor elvárásainak minden szempontból megfelelő otthont szeretnénk kialakítani családunk számára.

Éppen ezért ebben az írásban összegyűjtöttük azokat a legfontosabb dolgokat, melyekre az új hőszigetelő üvegek vásárlása során mindenképp érdemes odafigyelnünk, ha hosszú távon kifizetődő és minden szempontból jól megfontolt döntést szeretnénk hozni.

A legfontosabb dolog: a megfelelő hőszigetelés

Új hőszigetelő üveg kiválasztása során az egyik legfontosabb szempontot a hőszigetelési képesség jelenti. Ennek oka nem más, mint hogy az ablak az a felület, melyen keresztül egy helyiség télen a leghamarabb képes kihűlni. Szerencsére azonban a tökéletes hőszigetelés érdekében ma már rengeteg minőségi nyílászáró közül választhatunk, melyek olyan megoldásokkal segítenek megőrizni az otthon melegét, mint a légkamrás rendszerek, melyek a hagyományos ablakokhoz képest nagy mértékben megnövelt hőszigetelő képességet biztosítanak.

A levegő ugyanis kiváló szigetelési képességekkel bír, így minél több a légkamrák száma ablakunkban, a nyílászáró annál jobb szigetelési képességekkel bír. De a választás során érdemes odafigyelni arra is, hogy megfelelő vastagságú ablakkeretet válasszunk, hiszen a vastagabb keret segíti növelni a hőszigetelő ablak pozitív tulajdonságait.

Gondolnunk kell a hangszigetelésre is

A megfelelő hangszigetelő képesség legalább annyira fontos, mint a tökéleteshőszigetelés. Különösen abban az esetben, ha olyan környéken lakunk, ami nagy hétköznapi forgalommal jár, hiszen a nem jó hangszigetelő képességgel rendelkező nyílászárók mellett nagyon nehéz feladat lehet a minőségi pihenés.

Érdemes abban persze az esetben is jól szigetelő nyílászárót vásárolnunk, ha olyan helyen élünk, ahol a környezeti zajok kevésbé jelentenek problémát, hiszen a mai világban egyik napról a másikra változhat a helyzet. Könnyen előfordulhat, hogy egy eldugott, csendes környéken is megnövekszik a forgalom, ebben az esetben pedig a jól hangszigetelt ablaküveg segít abban, hogy az ezzel együtt járó zajnövekedés se jelentsen számunkra problémát a mindennapokban.

Figyeljünk a méretre is

A szigetelési képességek mellett egy ablak fontos tulajdonságai közé tartozik többek közt a méret is. Minél nagyobb egy ablak, annál több természetes fény jut otthonunkba és annál hangulatosabb lesz a lakás, így, ha tehetjük, az erre alkalmas helyiségekbe érdemes nagyobb méretű nyílászárókat választanunk.

Sokan persze úgy gondolják, hogy a nagyméretű ablakok kevésbé energiatakarékosak, ez azonban ma már nem igaz, hiszen a fentebb említett hőszigetelési megoldások segítenek abban, hogy a hő télen a nagyobb felületeken se tudjon távozni otthonunkból, így az ablak méretétől függetlenül egész évben kellemes, komfortos idő uralkodjon a lakásban.

Nagyon fontos feladat a beépítés

Az új nyílászáró esetén kiemelten fontos, hogy hogy figyeljünk a megfelelő beépítésre. Egy rosszul beszerelt ablak ugyanis, legyen bármilyen jó minőségű, mind a hő-, mind a hangszigetelést képes lehet lerontani.

Éppen ezért a nyílászárók cseréjét otthonunkban minden esetben érdemes olyan szakemberre bízni, aki munkájában jártas, és minden szempontból a segítségünkre van abban is, hogy fenntarthatóság szempontjából a számunkra leginkább megfelelő megoldást válasszuk, ha új ablakra van szükségünk.

Téma szakértő:

Koncz Gábor

üveges, lakberendező

Homepage

https://uveg-doktor.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük