Miként változtatja meg a kutyatartás az életünket

Avagy miért fontos a megfelelő helyről való tudatos kutya választás?

Miként változtatja meg a kutyatartás az életünket

Avagy miért fontos a megfelelő helyről való tudatos kutya választás?

A kezdő kutyatartók sokszor tapasztalatlanok, nem gondolják át alaposan mivel is jár egy kutya tartása, nevelése. Ennek viszont hosszú távon meg van a böjtje, ugyanis lehet, hogy nehezíteni fogják egymás együttélését, a helyett, hogy harmonikus kapcsolatuk alakulna ki. Ilyenkor, sokszor menhely, vagy gazdiváltás lesz a végeredmény. Amikor szembesülnek a valósággal, hogy mekkora áldozatokkal jár egy kutya gondozása.

A kutyatartásban nem jártas emberek, tájékozatlanságuk miatt nem tudják mi a különbség a tenyésztő és a szaporító között!

Mielőtt választunk egy kiskutyát érdemes tájékozódni, hogy milyen lehetőségeink vannak és ez mivel is jár együtt:

– tenyésztőtől való vásárlás esetén törzskönyves, egészséges kutyát kapunk

– örökbefogadás, alapítványtól, fajtamentéstől

– szaporítótól való „olcsó” vásárlás esetén a kiskutya nagy valószínűséggel nem lesz egészséges, és csak hasonlítani fog külsőre ahhoz a kutyához amit szeretnénk. 

Ingyen kutya pedig nincsen! Fizetni mindenhol kell! 

A felelős tenyésztők számos egészségügyi vizsgálatot elvégeztetnek a kutyákon, mielőtt a pároztatás megtörténne. Jó minőségű táplálékkal etetnek, megfelelő higiéniai, tartási környezetet biztosítanak a kutyáknak. Ez egy fajta garancia, hogy jó idegrendszerű, jó egészségnek örvendő kutyát vigyünk haza. A tenyésztőtől vásárolt kutya ára magasabb, de vélhetőleg egy egészséges, kiegyensúlyozott családtagot viszünk haza aki a következő kb 15 évében, jó élményekkel gazdagítja majd családja életét. 

A szaporítós kiskutyák árai pár tízezres értékrendben mozogtak, mostanra viszont igen megemelkedett az ő vétel áruk is. Ezzel is megtévesztve a naiv, tájékozatlan gazdákat, ez nem is szaporítós kiskutya hiszen „drága, nem volt olcsó” 

A szaporítókat nem érdekli a kutya jóléte, nem költ rá, nem gondozza, neki csak a belőlük beérkező vagyonszerzés számít. Miattuk van annyi genetikai betegség, csak a kutyák minőségét rombolják, ellenőrizetlen helyről származnak a kutyák. Ha egy kiskutyának nincs chipje, védőoltása, törzskönyve akkor az szaporítótól van. 

És igen mikor az ismerősünk pároztatja be szeretett kis kedvencét egy másik cuki, helyes kis szomszéd kutyussal az is szaporítás. Ott lehet, hogy boldogan, szeretetben nőnek fel a kicsik, de nincsen odafigyelve az örökletes betegségekre. Így könnyen lehet, hogy a kiskutya esetleg patellaficamos lesz, epilepsziás, és sok más probléma adódik majd amit csak később fogunk észrevenni ha felnőtt. 

Ha örökbefogadásra keresel kutyát legyél nagyon előrelátó. Járj ki hozzá, ismerd meg, vidd el magadhoz ideiglenesbe, kérj róla jellemvonásokat, milyen a személyisége. 

Fajtamentőknél is lesz törzskönyvezett kutya is és keverék, úgynevezett fajtajellegű kutya. Ez azt jelenti, hogy hasonlóan néz ki mint a törzskönyvezett társa. Hozza a fajtára jellemző külső jegyeket de nem rendelkezik származási lappal, nem minősül fajtatiszta kutyának. A menhelyről, alapítványtól kihozott kutyáért is ki kell fizetni valamennyi pénzt, ami fedezi a kutya addigi orvosi ellátását, ivartalanítását, oltását,  gondozását. 

Egy menhelyi, egy szaporítós kutya gyakran szenved valamilyen szeparációs szorongás miatt hiszen nincsennek hozzá szokva, hogy egyedül legyenek a lakásban, vagy a városi séták alkalmával rémülten reagálnak a tömegközlekedési zajokra. Így egyfajta rossz viselkedési forma alakulhat ki náluk. Esetleg rombolhatnak, vonyíthathatnak, ugathatnak, nyálazhatnak, remeghetnek. 

Kezdő kutyatartónak tanácsos elsőre egy egészséges, kiegyensúlyozott kutyát választani maguk mellé. Majd mikor már kellő tapasztalattal rendelkeznek kutyatartás terén, és több rálátásuk van egy nehezebben kezelhető kutya gondozására,választhatnak „nagyobb kihívást” és fogadhatnak örökbe egy már korábban traumát megélt kutyát. Ne ugorjunk fejest a mélyvízbe míg nem tudjuk mi vár ránk. 

A kutyának is mint nekünk embereknek ugyanolyan lelkük van. Sokszor egy viselkedési problémával rendelkező kutyánál is megfigyelhető, hogy nem csak fizikálisan de lelkileg is sérült a kutya. Ha sikerül a lelkét is ápolni az a viselkedésénél is meg fog mutatkozni. Ez viszont a mi feladatunk, foglalkozni a kutyával, nyugodtnak, türelmesnek lenni vele. El kell feledtetni vele azokat a borzalmakat amit eddigi élete során tapasztalt. Ha mentett kutyát választunk magunk mellé, akkor nem csak mi, akár egy másik vele együtt élő mentálisan egészséges kutya is rengeteget segíthet a kutya lelki átalakulásában. Sokat tanulhat „másolatja” a helyes viselkedést. 

A kutyák minket is rengeteget türelemre, kitartásra és szeretetre tanítanak. Hálásak lehetünk nekik a rengeteg önzetlen szeretetért és barátságért. Amikor megvalósul ez az összhang a gazdi és a kutya között akkor van meg a teljes harmonikus kutya-gazdi kapcsolat. 

Egy kutya mellett garantáltan megváltozik majd az életünk. A kutya folyamatos elfoglaltságot, feladatot fog számunkra biztosítani, ami leköti majd minden időnket. Egy életre válasszuk magunk mellé. Egy újfajta értelmet ad majd az életünknek. Új emberekkel, új kutyákkal fogunk megismerkedni, szociális életünket teljesen átalakíthatja. Jót tesz az egészségünknek a rengeteg séta, mozgás az új élmények szerzése. A vele töltött idő felbecsülhetetlen boldogságot fog jelenteni számunkra. Egy nagyon erős érzelmi kötelék alakulhat ki kutya és gazdája között

Téma szakértő:

Andrejkovics Renáta

kutyakozmetikus

https://renikutyakozmetika.hu

Képek:

https://freepik.com

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük