Avagy divatos és egészséges vagy éppen ellenkezőleg: egészségtelen és kiment a divatból?

Meddig egészséges a napozás

Avagy divatos és egészséges vagy éppen ellenkezőleg: egészségtelen és kiment a divatból?

Az utóbbi időben mintha fellángolt volna a vita a napozás körül, s nem véletlenül. A napozás jótékony hatásai mellett igenis tudnunk kell a káros mellékhatásokról, amely a túlzott napozás velejárója. Nem kell félnünk ugyan a várva várt napsütéstől, de azért óvatosan hódoljunk a napozás örömeinek!

Ma már szinte hihetetlennek tűnik, de a napozás egészen a 20. századig enyhén szólva sem volt divatban, sőt, a nők vágyálma volt a sápadt, fehér bőrszín. Az arisztokrata hölgyek napernyővel, fátyollal védték az arcukat, kánikulában is hosszú ujjú ruhába bújtak, hogy még a karjukat se érje nap.

A divatos barnaság

A fehér bőr kultuszát gyökeresen megváltoztatta a múlt század közepén egy törékeny hölgy, amikor a divatbemutatóin először jelentek meg a napbarnított kecses modellek. Coco Chanelnek köszönhetjük a napozás máig tartó kultuszát, melynek köszönhetően szépnek, divatosnak, sőt, egészségesnek látjuk a kreolan csillogó bőrt. Sokan meg is tesznek mindent, hogy télen- nyáron egyaránt barnák legyenek. De valóban egészséges a lebarnult bőr?

Túlzás nélkül egészséges

Az UV – sugárzás elősegíti az emberi szervezetben a D-vitamin szintézisét, és az átlagos mennyiségű UV – sugárzástól nem kell félni, nem ég tőle le a bőrünk, nem fejlődik ki általa rosszindulatú daganat. Ki ne tapasztalta volna, hogy amint kisüt a nap, még a kedve is jobb lesz, vidámabbnak, színesebbnek látja egy pillanat alatt a világot. De a napsugarak gyógyító ereje sem csupán hit kérdése: számos egészségügyi problémára mint például a reumás panaszokra, depresszióra és néhány bőrbetegségre is jórékony hatással van.

Azonban, akik sok napfénynek vannak rendszeresen kitéve (például a szabadban dolgozók) bőrük hamarabb öregszik, ráncosabb, barázdáltabb. A napsugárzásnak kitett bőrfelületekre jellemző a mély ráncosodás, értágulatok, pigment foltok és szürkés szarumegvastagodások jelennek meg rajta. 

Csökken a bőr rugalmassága, vízhiányossá válik, és a feszességet adó kollagén mennyisége is jóval kevesebb lesz. Gyengül a bőr immunrendszere, lassul a bőr megújulása. Az UV-A sugárzás bizonyos szempontból alattomosabb, mint az UV-B, mert nincs azonnali, látványos hatása, így nem tudjuk mikor kaptunk belőle káros dózist.

Amíg bőrünkön égés, bőrpír formájában megérezzük az UV-B hatását, az UV-A rombolását csak évekkel később vesszük észre, amikor bőrünk öregedése hirtelen megindul.

Téma szakértő:

Lili Dino

kozmetikus

https://kozmetikaegyszeruen.hu

Képek:

freepik.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük