Avagy, végre itt a várva várt nyár, a jó idő és vele együtt a strand szezon is

Kutyával strandolni

Avagy, végre itt a várva várt nyár, a jó idő és vele együtt a strand szezon is.

„Jaj úgy élvezem én a strandot
Ottan annyira szép és jó,
Annyi vicceset látok, hallok
És még Bambi is kapható”


Szól szívünkből a kedvenc Pa-dö-dő számunk, és ha már  fürdőzni indulunk, akkor miért ne négylábú kedvencünkkel élveznénk ezt a lehetőséget? Egyre több kutyás strand nyílt hazánkban az elmúlt években. Ha nyaralni indulunk, vagy csak pihenni egy napot egy közeli tó partjára, négylábú kedvencünk éppúgy élvezni fogja a hűs víz nyújtotta felfrissülést egy forró nyári napon. 

De most nézzünk meg néhány dolgot, hogy mire is kell oda figyelnünk ha kutyával indulunk neki a fürdőzésnek! 

Ha kutya strandra megyünk, legyünk előre felkészülve:

Vigyünk nekik tiszta vizet, itatót, viszont ne vigyünk magunkkal kutya ételt, és ne is kínáljuk neki a fürdőzés közbe. Egyrészt magunkra hívjuk a többi kutya figyelmét akik mind enni szeretnének majd, ezzel előidézve akár egy civakodást is a kutyák között. Illetve a saját kutyánk egészsége érdekében is, kerüljük a mozgatás, utazás közbeni etetést. 

Kutya játékok: Olyan játékot vigyünk magunkkal ami nem süllyed el a vízben, és olyat amit nem sajnálunk ha elhagyjuk, tönkremegy, kölcsönvesz egy másik kutya 

Lepedő, törölköző, sátor: olyat játszós holmikat válogassunk össze amit nem sajnálunk ha saras, vizes, homokos lesz, bizony az lesz. Nem csak a saját kutyánk fog rajta feküdni, rohangálni hanem a többi kedvenc is aki a strandot élvezi. 

Lehetőség szerint keressünk árnyékos helyet is, kedvencünk és mi is időnként megpihenhessünk a parton. Készüljünk fel akár egy papuccsal, egy vízi cipővel ha tópartra megyünk. Ha kavicsos a talaj akkor sokkal komfortosabban tudunk majd közlekedni mind a vízben, mind a parton.

Figyeljünk oda, hogy kedvencük ne terhelje túl magát, ha túlzásba vinné az úszást, labdázást, ültessük le pihenni. Ha még bizonytalan az elején a vízzel kapcsolatban, ne erőltessük rá, lassan, fokozatosan mutassuk meg neki, hogy milyen is a vízben lenni.

Mentőmellény hasznos lehet több esetben is, ha kutyánk esetleg bizonytalanul úszik, ilyen fajta lehet pl. a francia bulldog, illetve ha csónakkal, suppal mennénk be a tó mélyebb részeire és a kutya beleugrik a vízbe.

Tüzelő szukát ne vigyünk közösségbe. Domináns kan kutyánkat tartsuk pórázon, mint a parton, mint a vízben. 

Figyeljünk oda a tó élővilágára is, a külső élősködők ellen használatos nyakörvet vegyük le kutyánkról a vízbe menetel előtt. A vízi világra veszélyes anyagokat tartalmazhatnak. Legyen nálunk a biztonság érdekében egy kalcium ampulla is annak érdekében ha esetleg egy rovarcsípés érné kedvencünket vagy minket. Természetesen a higiénia zacskó sem maradhat otthon és figyeljünk ha kedvencünk elvégezné a dolgát a parton. 

Most nézzük meg röviden mire figyeljünk oda ha nem hivatalos fürdőhelyet választunk kedvencünknek! Ilyen lehet egy bányató, a Duna, Tisza partja is akár. Figyelni kell a víz hőmérsékletére, ne hagyjuk, hogy a felmelegedett testével hirtelen a hideg vízbe ugorjon. Örvényes, erős sodrású, erősen hullámzó vízbe ne engedjük be kutyánkat.

A kutya simán bele iszik a fürdővízbe ami egy fertőzött víz esetén akár erős gyomorfertőzéshez is vezethet. Nem csak a kutya gyomra de a bőre is lehet érzékeny, például a kék algára, vagy bármilyen fertőzésre. Fürdőzés előtt tájékozódjunk a víz minőségéről.

Bármelyik helyre is esne a választásunk mindig csak egészséges, fertőző betegségektől mentes kutyával induljunk neki a strandolásnak. 

Készüljünk fel rá, hogy egy ilyen nap, és élmények után kis és nagy kutyánk kellőképpen kifáradva tér majd haza a fekhelyébe pihenni. 

Ha hivatalosan is kutya strandnak nyilvánított helyre mennétek itt van néhány felsorolva ami közül választhatunk:

-Velencei-tó, Drótszamár kemping 

-Balaton, Fonyódi kutya strand 

-Balatonföldvári kutyabarát fürdőhely

-Balaton, Tihany, Belső-tó

-Délegyháza, Tavirózsa kemping 

-Keszthelyi kutyás park 

-Zalalövő, Borostyán-tó

-Pécs, Hirdi kutya strand 

-Hatvan, Kutyajó strand és park 60

-Tiszafüred, Mancsos Pancsoló

Néhány ami nem hivatalos, de nagyon sokan szeretik és használják:

-Budapest, Hajógyári sziget 

-Dunakeszi, Duna-part

-Tata, Öreg-tó

-Szentendre, Duna-part

-Csepel, Duna-part, bányatavak

… 

És ha valahol tábla jelzi, hogy tilos a vízben fürdőzni, kutyát beengedni a vízbe, akkor tartsuk be az előírásokat!

Téma szakértő és a cikket írta:

Andrejkovics Renáta

Kutyakozmetikus

https://renikutyakozmetika.hu

Képek:

pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük