Kutyás sportok a mindennapokban

Avagy a közös sportolásnak fontos kritériumai vannak

Kutyás sportok a mindennapokban

Családtagként a kutyád osztozik az otthoni életeden, például a családi programokban, születésnap, kerti party, de gyakran marad egyedül amikor dolgozol, vagy nélküle mész el otthonról. A kutyáknak életkortól, mérettől, fajtától függetlenül testmozgásra van szüksége, hogy levezesse felgyülemlett energiáit. Egyes fajtáknak nagyobb a mozgásigénye, ilyen például a Jack Russell terrier amit eredetileg róka vadászatra tenyésztettek ki, vagy a juhászkutyák.

Ha kedvenced nem tudja levezetni felesleges energiáit, akkor  előfordulhat, hogy valamilyen rossz viselkedési formát fog felvenni. A testmozgás és a játék rendkívül fontos a kutya mentális lefárasztásához, az izomtömegének megtartásához, és a súlyfelesleg elkerüléséhez is. Szociális készségüket is fejleszti, erősíti a köztetek lévő köteléket.

Mielőtt kipróbálnál egy sportot a kutyáddal, vedd figyelembe az életkorát, fizikai kondícióját, és természetes készségeit. Érdemes elmenni az állatorvoshoz és kikérni egy fizikai állapot felmérést, hogy kutyánk alkalmas-e az adott sportra, nincsenek-e egészségügyi problémái amit figyelembe kell venni. Ilyen lehet akár egy szív probléma, egy patella ficam.

Előfordulhat, hogy változtatnod kell a kutya étrendjén, az adott tevékenység színtjétől függően, több táplálék kiegészítőre lesz szüksége. Tanuld meg felismerni kutyád jelzéseit, azzal kapcsolatban, hogy a kutya miként viseli az új tevékenységet. A kutyának is időre lehet szüksége, hogy alkalmazkodjon az új kihívásokhoz. A legfontosabb, hogy mindketten élvezzétek a közös munkát.

Ha nem vagy egy nagy sportoló akkor is vannak lehetőségek. Kisebb energia szinttel rendelkező kutyák számára elegendőek  lehetnek a hosszabb séták, vagy a labdázás is igen szórakoztató lehet számotokra.

Kutyatrükkök tanítása akár otthon is kivitelezhető lehet egy ügyes gazdi számára. 

 

De most nézzünk meg néhány kifejezetten kutyás sportot amik közül válogathatunk:

-frízbi

-flyball

-agility

-dog dancing

-biciklizés kutyával

-agárverseny és coursing

-súlyhúzás kutyával

-szánhúzás

-vadászat, apportírozás

-terelés

őrző-védő

-canicross (terepfutás)

-mantrailing (személy-emberkeresés)

Választásnál vegyük figyelembe, kutyánk fajtáját, erősségeit, gyengeségeit. Ennek megfelelően válasszunk és engedjük bizonyítani, hogy kihozza magából a legjobbat. 

Téma szakértő és a cikket írta:

Andrejkovics Renáta

kutyakozmetikus

https://renikutyakozmetika.hu

Képek:

Freepik.com EPS Vektorok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük