Kutyakozmetikák és grooming szalonok házirendje

Avagy a szakértő mindennapi tanácsai

Kutyakozmetikák és grooming szalonok házirendje

Most nézzünk meg néhány fontosabb alap tudnivalót, amikkel biztosan találkozni fogunk, ha kutyakozmetikába tévedünk. 

Első és legfontosabb dolog a megfelelő kozmetikus kiválasztása.

De mit is jelent ez pontosan? 

Először is tudom, hogy mik az elvárásaim:

– magammal szemben (milyen gyakorisággal szeretném hordani a kutyát a kozmetikába, mennyi időt és energiát fektetek az otthoni szőrápolásba)

– a kutyával szemben (a kozmetika ideje alatt a kutyától elvárt megfelelő viselkedési forma megléte)

– a kutyakozmetikussal szemben (felállított szaktudás a fazonokat, fajtákat illetőleg, illetve a kutyák viselkedéséhez való szakmai hozzáértés)

Ha kiállításra szeretnénk hordani kutyánkat, akkor csak olyan szakemberek közül válasszunk, akik rendszeresen készítenek fel kutyákat az adott fajtán belüli kiállításra. Ismeri a fajtára vonatkozó előírásokat, követelményeket. 

Ha nem szeretnénk kiállításra vinni kutyánkat, de szeretnénk az adott fajta standardjának megfelelő szőrben tartani kedvencünket, akkor is érdemes olyan kozmetikust keresni, aki az adott fajta szerelmese és szakirányú tudással rendelkezik a fajtát illetőleg. 

Ha viszont elsődleges célunk, hogy kutyánk mindig kényelmes lakás barát, kirándulásokhoz praktikus, hobbi fazonban legyen, akkor sokkal tágasabb körben válogathatunk.

A kutyakozmetika a higiénia szempontból minden időszakban elengedhetetlen fontosságú. Egész évben ápolni kell kedvencünket. Nem szezonális foglalkozás, nem csak nyáron kell „kopaszra” nyíratni a kutyát, hanem télen a saras, hűvösebb, esős időben is elengedhetetlen a kutya egészségügyi karbantartása. 

Ha sikerült a számunkra, kutyánk számára a megfelelő kutyakozmetikust megtalálni, törekedjünk a kozmetikussal a hosszú, éveken át tartó, jó kapcsolat fenntartására, mert akkor mi is nyugodtan merjük biztos kezekben hagyni kedvencünket, kutyánk és a kozmetikus is ismerni fogják egymás minden rezdülését, mozdulatát, szokásait. Fontos, hogy kedvencünk és a kozmetikus között is jó harmonikus kapcsolat alakuljon ki. Illetve ha nehezebben kezelhető kutyánk van tudjanak egymással kompromisszumot kötni a munka ideje alatt, a jobb munkavégzés érdekében. 

Az esetek többségében az az ideális, ha a kutya kettesben marad a kozmetikussal és nyugodtan tudnak figyelni egymásra minden zavaró tényező nélkül. Sok esetben a kutyát zavarja a gazdi jelenléte, ilyenkor a kutya sokkal nyugtalanabb lesz, nehezítve a munkavégzést. Gyakran átveszik a gazdik félelmét, aggodalmát, bizonytalanságát. 

Viszont előfordulhatnak olyan esetek is mikor a kozmetikus fogja kérni a gazdi segítségét, mert az adott kutya akkor érzi magát nagyobb biztonságban, ha a gazdi határozott jelenléte, vagy éppen kedves simogatása, beszéde nyugtatja meg. Ilyenkor érdemes a gazdinak is játszós ruhában érkeznie, ami nem baj ha éppen vízes vagy szőrös lesz. 

Szintén az első és legfontosabb dolgok között kell kiemelni a kutyakozmetikák AJTÓ használatát!

Minden esetben csakis a kozmetikus felügyelete mellett nyissuk és zárjuk a bejárati ajtókat, a munkaterületet elválasztó kapukat, rácsokat! 

Ajtót SOHA nem hagyunk szabadon nyitva!

Fő a biztonság! Sosem hagyhatunk esélyt a kutya szökési lehetőségére!

Ha a kutyakozmetikában minden kutya biztonságosan el van zárva, mindenki felügyelet alatt áll csak utána kerülhet sor az ajtók nyitására, zárására. Kutyát minden esetben csakis kizárólag pórázon hozunk be! Kézből kézbe adjuk át a kutyát! A gazdi csak akkor távozhat a kozmetikából ha a kozmetikus irányítható felügyelete alatt van a kutya. 

Második legfontosabb dolog a kennelek, ketrecek megfelelő használata a kutyakozmetikában!

Nem valami büntetés céljából használt eszköz, pont ellenkezőleg.  A kutyák biztonságát szolgálja! 

A kutyusok ott várakoznak kényelmesen, egymástól elkülönítve, megpihenhetnek. 

Nincs lehetőségük egymás szőrével érintkezni, ezzel is odafigyelve mindenki  egészségére.

A legfontosabbak között kell megemlíteni az IDŐPONTOK BETARTÁSÁT!

Bármilyen csúszás, is következik be, illik mind a két félnek (gazdinak, kozmetikusnak) is időben tájékoztatni a másik felet az esetleges kellemetlenségről. Ha nem tudunk elmenni a megbeszélt időpontra, hívjuk fel a kozmetikust és mondjuk le az időpontot!

Legyünk tisztelettel a másik munkájára, idejére!

A kozmetikai asztalnál használt kikötők funkciója a következő: ez is egyfajta segédeszköz a kozmetikus számára, hogy könnyebben tudjon dolgozni a kutyussal. Ez azt a célt szolgálja, hogy a kutya ne tudjon leugrani az asztalról, illetve, hogy álló helyzetben tartsa a kutyát. Ne tudjon leülni, lefeküdni olyan testhelyzetbe amivel nehezíti a kutyakozmetikus munkavégzését. Illetve túlsúlyosos, ízületi fájdalmakkal küzdő kutyáknál is segíti őket a könnyebb egyensúlyozásban. 

Amit pedig feltétlenül szükséges megemlíteni a bejelentkezések alkalmával:

Ha bolhás vagy bőrbeteg kutyával érkezünk azt előre egyeztessük le a kutyakozmetikussal! Mivel itt még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a higiéniára, az ilyen kutyusokat célszerű a nap végére beírni. Mert utánuk a kozmetikai eszközöket, a kozmetika területét még alaposabban kell fertőtleníteni. Több időt fog igénybe venni. Illetve ha tüzelő szukával szeretnénk érkezni akkor is előre kell jelezni. Velük is hasonló képen kell eljárni mert zavarhatja a többi kan kutyát. 

Ha  pedig a kutyakozmetikus felhívja a figyelmünket valamilyen esetleges viselkedésbeli problémára, egészségügyi elváltozására, akkor kérjük ki állatorvosunk segítségét is!

Téma szakértő:

Andrejkovics Renáta

kutyakozmetikus

https://renikutyakozmetika.hu

Képek:

https://freepik.com

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük