Kutya ivartalanítási kisokos

Avagy az ivartalanítás még mindig a gazdik mumusa?

Kutya ivartalanítási kisokos

Avagy az ivartalanítás még mindig a gazdik mumusa?

A felelős állattartás egyik legfontosabb része az ivartalanítás. Ennek ellenére a kutyatulajdonosok számára ez a beavatkozás még mindig nagyon nehéz döntést jelent. Pedig a nem tenyésztői célból tartott házi kedvencek ivartalanítása hasznos mind a kutya, mind a gazdi számára. 

A véletlen párzások végeredménye a kidobott állatok száma, oly mértékben növekszik, amivel az állatvédő egyesületek és menhelyek képtelenek lépést tartani. Egyre nagyobb gondot jelent ennyi állat örökbe adása. Nincs elegendő jelentkező az árva állatok családba való elhelyezésére.

 

Most nézzük meg milyen előnyökkel járhat egy kutya ivartalanítása mind a szuka, mind a kan esetében:

Szuka: 

– Ivartalanítást követően a szuka kutya már nem tüzel többet, így nem kell attól tartani, hogy maga köré csalogatja a többi környéken lévő kan kutyát. (Sok kellemetlen szóváltás elkerülhető a többi gazdival)

– Jelentősen csökken az emlődaganat kialakulásának veszélye, illetve teljes mértékben megelőzhető a petefészek rák, a méhben fejlődő daganat, vagy a sok esetben végzetes kimenetelű gennyes méhgyulladás is. Nincs több álvemhesség, ami szintén sok kellemetlenséggel járhat

– Nem kell többet heteken keresztül kerülni a többi ivaros kutyát. Így bármikor problémamentesen lehet menni a többi kutyabarát közé játszani

– Nem vagyunk tüzelési időtől kötve, bármilyen kutyás programot tervezhetünk.

Pl. Nyaralás, kutyás Sport versenyek, Kutyanapközi stb.

– Legnagyobb tévhitek közé tartozik, hogy a szuka kutya ivartalanítása előtt legalább egyszer ellenie kell. A vemhesség és az ellés is nagyon sok egészségügyi kockázattal járhat. Azon házi kedvencek esetében ahol a kutya nem rendelkezik: 

– Származási lappal (törzskönyv),

– tenyészszemlével (minősítést kap, hogy a kutya tenyésztésbe fogható), 

– nincsenek a fajtára jellemző betegségekre szűrve (előzetes állatorvosi vizsgálatok)

– a gazdi nem vállalja az alom további bejelentését (kennel név szükséges hozzá), 

minden otthon lehozott kiskutya alom Szaporításnak minősül. 

Egy alom kiskutya felnevelése, gondozása mind anyagilag, mind a ráfordított energiában nagyon megterhelő lehet!

Kan:

– Jelentősen csökkenthető az idősebb korban jelentkező prosztata problémák, illetve a hormontermeléssel összefüggő betegségek, sérvek előfordulása. Teljes mértékben elkerülhető a heredaganat kialakítása

– Jelentősen csökkenhet a többi kannal szembeni agresszió

– Nem kell aggódni a tüzelő szuka miatt való elkóborlástól, a tüzelő szuka miatt való nyugtalanság kialakulásától, a kutya nem találja a helyét, nyüszít, lefogy, étvágytalan lesz

– Nyugodtan lehet vele menni nyaralni, szállodába, stb nem akar majd mindent kellemetlenül körbejelölni a vizeletével

Ami mind a szuka, mind a kan kutya esetében nagyon fontos része az ivartalanításnak: 

Az a műtét időpontjának a meghatározása. 

Egy fiatal szervezetet sokkal kevésbé visel meg egy ilyen fajta beavatkozás, és a gyógyulási folyamat is esetükben sokkal gyorsabb. Minél későbbre halasztjuk az operációt, annál nagyobbak a kockázati lehetőségek is. Lehet már nem elég önmagában egy ivartalanítás hanem összekapcsolva végzik el egy másik kialakult betegséggel. Pl. Emlők eltávolítása egy esetleges daganat miatt. 

Itt kell megemlíteni az elhízás esélyét is, minél fiatalabb korban végezzük el, annál kisebb az esélye az elhízásnak. De idősebb korban elvégzett beavatkozás után is, megfelelő táplálkozás és mozgás mellett kizárhatják az elhízás esélyét.

Minden ivartalanítàst egy orvosi vizsgálat előz meg, ahol felmérik a kutya egészségügyi állapotát. Mivel minden műtéthez elengedhetetlen az altatás az idősebb, beteg kutyák esetében érdemes lehet egy szív vizsgálatot végezni. Napjainkban viszont már igen fejlett a kisállatgyógyászat, így azért elég kicsi az esélye a komplikációnak. Sokkal nagyobb kockázatai vannak ha nem végzik el időben a műtétet. Keressünk fel számunkra egy szimpatikus állatkórházat, állatorvost és egyeztetünk vele le mindent.

Néhány nap elteltével emlékezni sem fognak erre az egészre, cserébe viszont egy életen át élvezhetik az ivartalanítás áldásos hatásait. 

Téma szakértő:

Andrejkovics Renáta

kutyakozmetikus

https://renikutyakozmetika.hu

Képek:

https://freepik.com

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük