Avagy a tavaszi munkák fontossága

Itt a kertalakítás ideje

Avagy a tavaszi munkák fontossága

Ha már régóta tervezgeti, hogy alaposan átalakítja a kertjét, új növényeket ültet és egy kicsit új köntösbe bújtatná a birtokát, akkor itt a remek lehetőség tavasszal. Bár fontos hozzátenni, hogy kiszereléstől függően igen hosszú időszak áll rendelkezésre kertje új lakóinak elültetésére.

Az úgynevezett konténeres kiszerelés esetében a növények műanyag edénybe ültetve érkeznek az új tulajdonosuk kertjébe. Ekkor azért nem befolyásolja az ültetés idejét az aktuális évszak, mert ezek a növények már gyökeret eresztettek, megfelelő gondozás és odafigyelés mellett gyakorlatilag a kert új lakója semmit sem észlel abból, hogy átkerült a konténerből a kertbe.

Pontosan ezért, ha nem fagyos a föld és van lehetőség az ásásra, akkor az év bármely napján elültethetők a téli fagyok és a nyári hőség kivételével.

A szabad gyökerű kiszerelés lényege, hogy gyökerei szabadon vannak. Pontosan ezért gondosan kell szállítani és az ültetésnél is érdemes elővigyázatosnak lenni. Ezeknek a szabad gyökerű növényeknek az ültetése pontosan október 20. és március 20. között, fagymentes időszakban lehetséges. Ezen információknak megfelelően ki tudja választani, milyen kiszerelést érdemes választania.

Faültetés

A faültetés egy roppant izgalmas dolog, hiszen bármilyen fajról is legyen szó, hosszútávú, évekre szóló döntésről beszélünk, éppen ezért a megfelelő fajtaválasztás roppant fontos. Érdemes gyümölcsfákat választani, mivel tavasszal a virágba boruló ágaiban gyönyörködhet, nyáron pedig zamatos gyümölcsöknek örvendhet, ősszel pedig a színes falevelek forgataga kápráztat el, míg télen a hófedte ágak csalnak egy kis melegséget a szívekbe.

Amennyiben utcafrontra szeretne fát ültetni, de nem biztos abban, hogy melyik fajtát válassza, segítek Önnek. Összegyűjtöttem a a leggyakrabban választott utcai fákat és rövid bemutatást is fűztem hozzájuk.

Cserje ültetés

A hagyományos cserjék a társasházi és a családi házas környezetben is remekül feldobják a környezetüket legyen szó sövényről vagy szoliter növényről. Nem véletlenül olyan népszerűek, hiszen praktikusak, a járdának vagy a földszinti lakásoknak védelmet adnak, az utcaképet egyenletessé, dekoratívvá varázsolják, ráadásul a jól megválasztott sövény nem igényel gyakori gondozást, ápolást.

A cserjék a kerti növények közül talán a legsokoldalúbban felhasználható növények, hiszen helytállnak szoliterként, sövényként, térelválasztóként, vagy éppen egyszerűen látványos dekorációként is. Lehet egy buxus, tuja, fagyal, madárbirs vagy egyéb cserje, a lényeg minden esetben ugyanaz.

A sövénynek való növények általában évi 2-3 metszést igényelnek, melyet akár kezdők, tehát a lakók is elvégezhetnek, öntözésük pedig jellemzően csak a forró nyári hetekben kötelező, tehát jelentős pluszköltséget nem generálnak.

Virágok ültetése

Bár a tavaszi hagymások ültetésének nem most van itt az ideje, hiszen ezeket ősszel kell elültetni, mégis számos lehetősége van arra, hogy válasszon olyan növények közül, amelyek hamarosan virágba borítják az egész kertjét. Lehet ez a rózsa számtalan fajtájának egyike, vagy valamilyen évelő, amelyek a kert állandóságát alapozzák meg.

Amíg ugyanis az egy nyáriak, vagy az idényjellegű dísznövények csupán ideiglenesen dekorálják a kertet, addig a hosszú ideig az ágyásokban maradó évelők az esztétikus keretet adják a birtoknak.

Napos helyre ajánlott a palástfű vagy a szellőrózsa ültetése, míg ha árnyékos területre keres megfelelő virágzó növényt, akkor a harangvirág vagy akár az árnyékliliom is remek választás.

Ha pedig inkább a rózsákra esne a választása, akkor is jól döntött. Ezeket a virágokat kezdő Kertbarátnak is jó szívvel ajánlom, az alapfeladatok, mint például a szabályszerű ültetés, a helyes öntözés, és a szakszerű metszés könnyen elsajátíthatók, így mindenkinek adott a lehetőség, hogy csodálatosan szép rózsákat neveljen.

Itt az ideje elvetni a magokat is!

A tavasz beköszöntével érdemes már most gondolnia a későbbiekre, hiszen ha palántákat szeretne nevelni, keresve sem találhat ehhez megfelelőbb időszakot. Nyomkodja le a földet a választott területen, majd vesse el a választott magokat, legyen az bármilyen zöldségféléé vagy virágé.

Az első csírák néhány héten belül kidugják majd a fejüket a földből és elkezd majd hajtani a növény. Ön pedig figyelheti, ahogy az aprócska magból az Ön kezeinek munkája nyomán csodálatos növény cseperedik. Ha úgy látja, túl sűrűn vetette a magokat, érdemes egy kicsit megritkítani a területet, ellenkező esetben ugyanis elnyomhatják egymást a fejlődő növények.

A virágok magról való keltetése mellett a konyhakerti növénytermesztés terén is egyre divatosabb ez a megoldás. A haszonnövények ugyanis alig maradnak el esztétikumban az átlagosabb dísznövényektől, nevelésükkel pedig ellenőrzött hátterű, adott esetben vegyszermentes, bio zöldséghez juthat a család. A kiskerti veteményezést akár egy pár négyzetméternyi területen is ki lehet próbálni.

Balkonkertészeknek is fontosak a tavaszi munkálatok!

Attól, hogy egy lakásban él, nem kell lemondania a kertészkedésről, hiszen legyen szó erkélyről, teraszról vagy egy loggia-ról, ott helye van cserjéknek, virágoknak, fűszernövényeknek, de akár még gyümölcstermőknek is.

Tavasszal ébred a természet, zöldellnek a fák, kibújnak az első virágok. Ebben az időszakban szinte nincs is olyan ember, aki ne dekorálná balkonját, teraszát virágokkal. Ehhez pedig nem kell csakis kizárólag a muskátlira gondolni, hiszen sokkal különlegesebb virágokat is választhat a balkonra.

Természetesen bizonyos növények esetében ugyanúgy kell gondoskodni a metszésről és a tápanyag utánpótlásról is, mint egy kert esetében, hiszen ezeket a növényeket is megviselheti a tél. Az utóbbi esetében a legjobb, ha tápoldatokat választ, amelyeket öntözővíz segítségével juttathat el a növényekhez. Ezt az oldatot március-április környékén 14-20 naponta, majd április végétől szeptember végéig pedig hetente érdemes megismételni.

Úgy gondolja, túl sok a tennivaló és nem lesz mindenre ideje?

Bár elsőre soknak tűnhetnek a felsorolt tennivalók, ám nem kell tőle megijedni, szó sincs arról, hogy napokat kellene eltöltenie a kertjében. Én mindig azt mondom, a kertben töltött idő legyen kikapcsolódás, éppen ezért azt javaslom, ne kapkodjon!

Ha van egy kis szabadideje, akkor végezze el a metszést, majd egy másik délután foglalkozhat a gyeppel, így ha időben hozzákezd, nem lesz megerőltető a számos tennivaló. Sőt, keresve sem találhat jobb alkalmat egy családi összejövetelhez egy kellemes tavaszi napnál, melyet a kertben tölthetnek el. A kertben közben felkerülhet a bogrács és elkészülhet az ebéd, így valójában nem is munkáról van szó, hanem az év első kerti partyjáról.

Ha a család nem kapható a dologra vagy inkább a rég nem látott barátaival töltene egy kis időt, akikkel egyébként is ritkán találkozik, akkor itt a remek lehetőség. Az ásó és a gereblye mellett előkerülhet a grillsütő is, így amíg elkészül az étel, elvégezhetik a metszést vagy akár a gyepszellőztetést is.

Sőt, ha vannak gyerekek is a csapatban, számukra még nagyobb élmény lesz egy ilyen program.

Foglaljuk össze, mi mindenre kell odafigyelnie a tavaszi kerti munkálatok során!

Amennyiben nem szeretne alakítani a kertjén, első és legfontosabb dolog, amit el kell végeznie, az a metszés, valamint a gyepszellőztetés, amely műveletek segítségével eltávolíthat minden olyan dolgot a kertjéből, amelyek akadályozzák a növényeket abban, hogy újra teljes pompájukban tündökölhessenek. Ezt követi a lemosó permetezés, valamint a tápanyag utánpótlás.

Ha ezeket elvégezte, már nem kell sokat várnia, hogy szemmel láthatóvá váljon munkája gyümölcse és újra élettel teljen meg a kertje.

Abban az esetben, ha szeretne alakítani a birtokán és úgy véli, jó lenne néhány új növénnyel feldobni a területet vagy füvesítene, arra is van most lehetőség, így a későbbiekben már csak annyi dolga marad, hogy élvezze megújult birtoka szépségét, mélyet szippantson a virágok illatából és nagyot harapjon az érett gyümölcsökből.

Téma szakértő:

Kiss Noémi kertészmérnök

http://akonczhazak.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük