Itt a faktoring forradalom

Avagy vállalkozóként likvidálhatjuk a pénzügyi bizonytalanságot?

Itt a faktoring forradalom

Avagy vállalkozóként likvidálhatjuk a pénzügyi bizonytalanságot?

Joggal merül fel a kérdés, hogy a hitelhez van valami köze, nem? Ez egyfajta behajtás, követeléskezelés? Vagy netán már megint egy rém bonyolult üzleti folyamat?

Szerencsére a válasz egyszerű! Nem, a faktoring ezek közül egyik sem. Te sem tudod, mit takar a bűvös szó, de még sosem merted megkérdezni? Most megmutatjuk, hogy nem harap, sőt, a kis- és középvállalkozásoknak rengeteg előnye származhat belőle. Ráadásul már digitális megoldás is van rá! Forradalmi összefoglalónk következik.

Vállalkozóként bizonyára találkoztál már a likviditás fogalmával, főleg ha nehéz helyzetbe kerültél. Ha minden a tervek szerint alakul (netán még annál is jobban), és jól teljesít a vállalkozásod, minden beérkező számládat időben ki tudod egyenlíteni. Ha ez nincs így, az azt jelenti, hogy likviditási problémáid vannak.

A likviditás tehát alapvetően céged fizetőképességét takarja. Egy egészséges cégnek folyamatosan van elég fedezete arra, hogy az aktuális fizetési kötelezettségeinek eleget tegyen. Ha erre nem képes, valamilyen módon plusz pénzt kell bevonnia a vállalkozás működésébe, hogy ne kerüljön csődközelbe. Ráadásul a kapacitás növelésében is fontos szerepet játszik: ha egy adott időszakban a cég több pénzt tud visszaforgatni, fel tudja gyorsítani a termelést. A likviditás tehát kulcskérdés minden vállalkozónak, így tehát neked is!

De akkor mi okozhat gondot?

A likviditási gondok hátterében gyakran áll az, hogy a munkád vagy termékeid ellenértékét nem kapod kézhez időben. A fizetési határidő bizonyos esetekben nagyon hosszú lehet (jellemzően például akkor, ha a vevőd egy multinacionális vállalat), de a késések is gyakoriak. Közben nem tudod, hogy miből finanszírozd a kiadásaidat, hátráltatva vagy abban, hogy új projektekbe vágj bele, és még a fizetési határidők nyomon követésével és a pénz “behajtásával” járó adminisztráció terhe is a válladon csücsül. Ha pedig több, még ki nem egyenlített számlával rendelkezel, azzal a cash flow-d (magyarul pénzáramlás, ami azt mutatja meg, hogy várhatóan mennyivel fog változni a likvid vagyonod) is negatív tartományba kerülhet.

A hosszú határidőre fizető ügyfelek tehát gátat szabhatnak céged növekedésének, “szabadságának”, de akár stabil működését is veszélyeztethetik. Hogy ezt elkerüld, a kintlevőségeket valamilyen módon optimalizálnod kell.

Mi lehet a megoldás?

A szerződéses feltételek meghatározásakor vagy újratárgyalásakor azt érdemes elérned, hogy a vevőid minél előbb fizessenek neked, te pedig minél később fizethess a szállítóidnak. Ezekre persze nem feltétlenül van lehetőséged. Ekkor kerülhet képbe a faktorálás.

Egy olyan vállalatfinanszírozási folyamatról van szó, melynek során egy cég eladja a vevőszámláit (amennyiben a vevőd nem magánszemély) egy faktorcégnek (lehet ez bank vagy faktorház), az pedig – díjazás, ún. faktordíj ellenében – előre kifizeti neked az összeget. Vagyis a céged a termékek vagy szolgáltatások ellenértékét  (mínusz azt a díjat, amit ezért az előnyért fizetsz) akár a teljesítés után szinte azonnal megkapja, a nem magánszemély vevőd pedig (legtöbbször a számla lejártakor) a faktorcégnek fizet. A faktoring leegyszerűsítve a követeléseid adásvételét jelenti.

Mit nyerhetek ezzel?

Jellemzően a szokásos 30, 60 napos, esetleg még távolabbi fizetési határidő helyett néhány munkanapon belül pénzhez juthatsz, a bevételeid pedig előre, napra pontosan tervezhetőek lesznek. Mentesülsz a későn fizető ügyfelek “üldözésével” és a követelés behajtásával járó idegőrlő, időrabló és költséges adminisztrációs teendők alól, ráadásul megkímélheted magad egy jövőbeli kockázatos üzlet megkötésétől is, a faktorcég ugyanis folyamatosan monitorozza és minősíti beszállítóidat. Tehát már a hagyományos faktoring is nagymértékben megkönnyíti vállalkozói mindennapjaidat. Mint tudod, ez a digitális megoldásokra is igaz.

Nem tiszta a kép? – Faktoring faktumok

Ha maradt még benned egy kis bizonytalanság, íme két fontos tény:

      • A faktoring nem hitel

A hitelezés két fél közt létrejövő kapcsolat: a hitelező (jellemzően egy bank) pénzt kölcsönöz a másik félnek (adós) egy meghatározott időszakra. Erre az adósnak kamatot kell fizetnie, egészen addig, amíg az összeget vissza nem fizeti a pénzintézetnek. Míg a hitel elbírálását szigorú szabályokhoz kötik, a faktoring szolgáltatás használatához nem kell hitelképesnek lenned, hiszen a faktorcég elsősorban vevőid pénzügyi helyzetét, fizetési hajlandóságát, megbízhatóságát vizsgálja, nem pedig céged fizetőképességét.

      • A faktoring nem behajtás

A követeléskezelés a lejárt teljesítési határidejű tartozások behajtását vagy annak megkísérlését jelenti sikerdíj fejében. Behajtásra általában akkor kerül sor, amikor a vevőd nem vette figyelembe a megállapodásban rögzített feltételeket, ezért ez legtöbbször egy rendkívül kellemetlen folyamat (de jó hír, hogy akad digitális megoldás, ami enyhítheti a kínokat). 

Azt mindenképp vedd figyelembe, hogy a faktoring csak megbízható vevők esetén érhető el. Érdemes tehát feltenned magadnak néhány kérdést: Vevőim megbízhatóak, pénzügyileg stabilak?

Hosszú fizetési határidők szerepelnek a megállapodásotokban? Emiatt  gondot okoz költségeid fedezése/új megrendelések elvállalása? Ha mindhárom kérdésre igen a válaszod, a faktorálás lehet a te utad!

Téma szakértő:

Koncz Zoltán

Forrás:

https://szamlazz.hu

Képek:

https://freepik.com

https://aszepeletrefelamagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu

https://azolikreativ2020.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük