Avagy kifizetődő lehet kedvencünk kozmetikai és egészség megőrző kezelését halogatni?

Irány a kutyakozmetika

Avagy kifizetődő lehet kedvencünk kozmetikai és egészség megőrző kezelését halogatni?

 Napjainkban egyre elterjedtebb a kutya népszerűsége, és társállatként tartjuk magunk mellett. Így a higiénia és az egészség talán még nagyobb szerepet kap a mindennapi életünkben. Egyre több kutyát tartunk nagyvárosokban, lakásban, sok esetben betonon, autók közelében sétáltatunk. Egyre kevesebb zöld terület áll rendelkezésünkre, hogy kedvencünket parkokban mozgathassuk le. Ezáltal sokkal nagyobb méretű szennyeződéseknek vannak kitéve a smog, por, sár, arányát tekintve.

Kutyáink többsége pedig a gazdival ágyban, kanapén alvó, gyerekeinkkel játszó házi kedvencek. Így a mi feladatunk, hogy a magunk és a kutya jó komfortérzete, egészsége érdekében odafigyeljünk a kedvencünk szőrzetének ápolására is.

 Most röviden nézzük meg mit is tartalmaz a kutyakozmetika ápolás

Szolgáltatásaink alapja általában a  kutya szőrnyírása, egyes fajták esetében a szőr trimmelése, az állat fürdetése és szárítása.

Kizárólag speciális kisállat kozmetikumokat használunk. A különböző fajták, különböző szőrtípusokkal rendelkeznek így mindenki a saját szőrtípusának megfelelő szőrápolási technikával  lesz ellátva. Vannak fajták amik rendszeres kozmetikát igényelnek, ez azt jelenti, hogy 6-8 hetente érdemes vinni őket kutyakozmetikába és szakértő kezekre bízni kedvencünket. Ilyen fajták például az uszkár, bedlington terrier, lagotto, havanese, bolognese és westie is.

Ezzel a gyakorisággal elérhetjük, hogy kedvencünk mindig jól ápolt legyen. Gyakori tévhit, hogy a kutyákat csak tavasztól őszig kell kutyakozmetikába járatni mert télen úgyis csak fázni fog. Ezzel szemben a valóság, hogy kutyusunk szőre bizony télen is folyamatosan nő, befilcesedik, beszennyeződik, és bizony a hatalmas gubanc a bundában nem fogja megvédeni kedvencünket egy esetleges megfázástól.

A téli hónapokban való ápolás éppen olyan fontos, hogy megkönnyítse a gazdinak a kutya otthoni ápolását. Például a mancsok, talpak körüli szőrök kinyírása megkönnyíti a séták utáni lábmosást, a kutyaruhák használata mellett a hosszú bunda bizony könnyen összecsomósodik nehezítve az otthoni fésülködést.

Illetve a kozmetikai ellátás alatt a kozmetikus figyeli az esetleges szőr és bőr általi elváltozásokat amiket a gazdi esetleg nem is venne észre. 

Ezek mellett ott van még a fülek, szemek körüli részek, karmok és a bűzmirigy tisztítása is.

A fülek ápolásának fontossága

A kutya egészségéhez hozzá tartozik a fülek tisztán tartása, rendszeres ellenőrzése, hogy el tudjuk kerülni az esetleges fülek felülfertőzését. 

Egy egészséges fül: tiszta, világos rózsaszín, fül zsír mentes.

Egy fertőzött fül: sötét piros, duzzadt, kellemetlen szagot árazt, viszket, és sötét barna váladék van benne. 

Ha a kutya szőre elkezd nőni a fül csatornában, a kutyakozmetikus szakszerűen el tudja távolítani onnan, illetve meg tudja tisztítani a szennyeződésektől, és utána az otthoni esetleges fülcseppek használatát is megkönnyítheti a gazdik számára. 

Karomvágás fontossága

A túlnőtt karom bizony kutyánk számára is okozhat kellemetlenségeket. Karmot akkor kell vágatni ha a nyugalmi testhelyzetben álló kutya karma már a talajra ér és a testsúlyt tartja. 

A normális, rendesen kopott karom sosem ér a teljes területével a talajra. A túlnőtt karom könnyen beakadhat, és leszakadva súlyos vérzést okozhat illetve egyszerűen belenőhet a bőrbe, belefúródhat az izomba és az állat lesántulását okozhatja. 

Bűzmirigy tisztítás fontossága

A kutya végbélnyílása mellett, két oldalon található babszem nagyságú mirigy. A mirigyek belsejében speciális sejtek vannak amellyek jellegzetes, erős, kellemetlen szagú, olajos állagú váladékot termelnek. Ha a kutya bűzmirigye megfelelően működik, ez a váladék széklet ürítés során a széklettel együtt távozik Amennyiben a bűzmirigy csatornái elzáródnak, a képződő váladék csak részben vagy egyáltalán nem ürül ki. Ekkor alakulhat ki a büzmirigy gyulladás. A kutyakozmetikus körbenyírja a végbélnyílás körüli szőrt, hogy minél nagyobb tisztasággal legyen kedvencünk mikor elvégzi nagydolgát és akár tájékoztatni is tud bennünket a kutyánk bűzmirigy helyzetéről.

Szemek tisztaságának fontossága

Sajnos sok fajtára jellemző, hogy nagyon sok könny termelődik, de nem tud megfelelő mértékben elvezetődni, így a könny túlcsordul. Emiatt a belső szemzugban állandóan túlfolyó könny a bőrt irritálhatja. Súlyosabb esetben akár bőrgyulladást is okozhat. Itt is tudjuk kérni a kutyakozmetikus segítségét, hogy a szemzugban túlnőtt szőröket vágja vissza, hogy az otthoni szemtisztítást megkönnyítse számunkra és a kutyánknak is enyhíteni tudjuk ezáltal a diskomfort érzetét. 

Téma szakértő:

Andrejkovics Renáta

kutyakozmetikus írása

https://renikutyakozmetika.hu

Képek: freepik.com EPS Vektorok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük