Gyorséttermi egészség kalauz

Avagy mit és hol érdemes enni, ha egy kis bűnözésre vágysz?

Gyorséttermi egészség kalauz

Avagy mit és hol érdemes enni, ha egy kis bűnözésre vágysz?

Az emberek lelkiismeretét évtizedek óta ostromolja a gyorséttermi ételek fogyasztása végett érzett bűntudat. Néha-néha elengedhetetlennek tűnhet egy finom, kalóriadús hamburger elfogyasztása a felhőtlen eufória érdekében, azonban, ha más utat választanál, de a megszokott ízekre és hangulatra vágysz, akkor is van számodra egérút a sóvárgás csapdájából.Kedvenc gyorséttermeink menüin már nem csupán „junk food”-ok tömkelege található, hiszen egyre inkább jellemzőbb magyarországi viszonylatban is a kínálat újítása, mely tapasztalatom szerint az egészséges ételek felé igyekszik nyitni. Most következő cikkemben arról olvashattok, hogy a nemzetközi és hazai, kiemelkedő népszerűségnek örvendő gyorséttermek közül melyik mondható a legkevésbé károsnak a szervezetünkre nézve.Fájó szívvel, azonban a leginkább egészségtelennek mondható étteremmel kezdem meg a sort, mely nem más, mint nagy kedvencem a: Burger King. Helyezésének oka, hogy a többi helyhez képest, itt viszonylag sok GMO és hormonkezelésen esnek át a tenyészállatok, kiket a későbbiekben használnak fel a csirke, vagy marhapogácsák elkészítéséhez. A húsbeszerzési módjuk tehát nem kimondottan etikus, melyre újabb bizonyíték, az állatba nagy mennyiséggel juttatott antibiotikum kezelés is. Az Amerikában kapható garden chicken salátájuk 440 kalóriával és 25 gramm zsírral, a 16. helyre juttatta őket a farandwide.com top 25-ös listáján egészséges ételek terén. A termék azonban nem kapható Magyarországon, mint ahogy a többi zöldség alapú köret sem igazán a krumplin, hagymakarikán és édesburgonyán kívül.A healthline.com egészségügyi újság véleménye szerint a gyorséttermek top 10-es egészségbéli listáján a hetedik helyet foglalja a KFC, két dobogóval lemaradva a Meki után. A sorrendben elfoglalt érdemhelye az olyan kímélő ételeinek köszönhető, mint például a grillezett csirkemell csíkok, káposztasaláta, vagy a köretként választható kukorica, amik minden országban választható termékek.Az USA-ban méltán népszerű: vega twister és vega burger megléte is elengedhetetlen szereppel bírt a rangsorba való bejutás érdekében.

Nyolcadik helyre, szorosan a KFC nyomába lépve a Subway szendvicsbár került, a széleskörű lehetőségek tárháza végett. Teljes kiőrlésű kenyerek, temérdek zöldség és baromfitermék, melyek közül a vásárló maga állíthatja elő a kedvencét.A goodhousekeeping magazin top 30-as listáján a 29. helyet tölti be a Pizza Hut. Ennek oka, hogy egy vegetáriánus pizzaszeletben csupán 230 kalória található és 9 gramm zsír.  Ugyanezen okból kifolyólag Sandy Bornstein 25-ös egészségkalauz listáján a 11. helyezést érte el a farandwide.com-on.

Minden opciót figyelembe véve, arra a következtetésre jutottam a cikkeket tanulmányozva, hogy hazai szinten, gyorséttermek közül a legegészségesebbnek mondható alternatíva nem más mint: a McDonald’s, ugyan is ez a hely nyújt a legnagyobb választási lehetőséget az egészségtelennek mondható ételekkel szemben. Mindemellett a burgerek kalóriatartalma is a felsorolt éttermek közül, ebben a legalacsonyabb. Jelenleg Magyarországon három fajta saláta közül választhatnak a lelkes zöldségfogyasztók (mely a többi gyorsétterem kínálatát figyelembe véve soknak számít), valamint mellettük megkóstolhatják a szintén egyedülálló répakorong köretet is. [1] 

Szerző:

Hegedűs Fatime Réka

Képek: Pinterest